یادداشتی از غلامرضا ظریفیان؛
مراقبت از گویش و اخلاق
ظریفیان نوشت: عملکرد کارگزاران دولتها تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد و از سویی مردم هستند که باعث حضور آنها در چنین جایگاههایی شدهاند. بنابراین نباید موقعیت خود را به عنوان خدمتگزار فراموش کنند یا از موضع تبختر و بیاعتنایی با مردم سخن بگویند چرا که این موضوع میتواند آسیب مخربی داشته باشد.
اعتمادآنلاین| غلامرضا ظریفیان در یادداشتی نوشت:
هر کس در زندگی شخصی به تناسب آموزش و تربیت رفتار میکند، راه درست را میرود یا دچار خطا و اشتباه میشود اما این توصیف که از آن میتوان به عنوان «اخلاق فردی» نام برد دامنه تاثیرگذاری محدودی دارد. برخلاف «اخلاق فردی»، امروزه «اخلاق اجتماعی» در هر شرایطی به سرعت و بهشدت تکثیر میشود چرا که هم دامنه تاثیرگذاری گستردهتری دارد و هم به دنیای مجازی به راحتی میتواند یک موضوع با ابعاد محلی را ملی و ...
موضوعی با ابعاد ملی را جهانی کند. بنابراین در چنین شرایطی کنش و گویش افراد در حوزه اجتماعی بسیار مهم و تاثیرگذار خواهد بود. یک نمونه از این اتفاق که به تازگی به رخداد مهم رسانهها و دنیای مجازی تبدیل شد، سخنرانی سران کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل بود. همانطور که دیدید سخنرانها از روحانی تا ترامپ ابعاد جهانی پیدا کرد، همه دنیا در مورد محورهای مختلف سخنرانی، اکتها، زبان بدن و مفاهیم بیان شده در دنیای واقعی و مجازی صحبت کردند و میلیاردها انسان را درگیرد خود کرد. در چنین شرایطی با حضور چشمگیر فضای مجازی در زندگی همگان قطعا کنشها، واکنشها، گویش و رفتار همه افرادی که به نوعی در جامعه تاثیرگذار هستند، تاثیر دوچندان خواهد داشت. رفتار و اخلاق اساتید دانشگاه، نخبگان، هنرمندان، ورزشکاران یا هر سرمایه اجتماعی دیگری به سرعت تکثیر میشود و تاثیر عمیق اجتماعی و تربیتی خواهد داشت.
اما شاید یکی از مهمترین گروههایی که رفتار و اخلاق اجتماعیشان روی اقشار مردم تاثیر بسزایی دارد، کارگزاران نظام و دولتها هستند. آنها هم در معرض دید رسانههای رسمی و هم فضای مجازی هستند و مردم رفتار و کردار آنها را حتی بیش از عملکردشان رصد میکنند. کارگزاران دولتها در میان مردم به عنوان کسانی دیده و شناخته میشوند که موقعیتی مناسب برای اقدامات بزرگ دارند و عملکرد آنها تاثیری مستقیم بر زندگی مردم. از سویی مردم هستند که باعث حضور آنها در چنین جایگاههایی شدهاند. بنابراین نباید موقعیت خود را به عنوان خدمتگزار فراموش کنند یا از موضع تبختر و بیاعتنایی با مردم سخن بگویند چرا که این موضوع میتواند آسیب مخربی داشته باشد. موقعیت استثنایی کارگزاران دولتها باعث میشود که صرف خدمات آنها و تاثیر مثبت و منفی آن مهم نباشد بلکه نوع منش، کنش و گویش او نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. اگر این شخصیتها از ادبیاتی فاخر بهرهمند نباشند، اگر مشفقانه و دلسوزانه رفتار نکنند، به دلیل موقعیت اجتماعی و سیاسیشان زبان بدن درستی نداشتهباشند، حوصله شنیدن نقد نداشته باشندو... حتی اگر زحمات و خدماتی مثبت نیز ارایه کنند، نادیده گرفته خواهد شد.
از سویی باید در نظر داشته باشیم که جامعه از وجدان اخلاقی برخوردار است و برخی از کنشها و گویشها باعث ایجاد واگراییهایی سنگین میشود و به اعتماد مردم نسبت به مسوولان خدشه وارد میکند؛ چرا که مردم شک میکنند آیا مسوولان و منتخبانشان از اندازههای لازم اخلاقی و شخصیتی و اجتماعی برای حضور در این مناصب برخوردار هستند یا خیر. اگر وزیر، نماینده یا هر صاحب منصبی صبور نباشد، در مواجهه با مردم احساس فروتنی و تواضع نداشتهباشد یا به صورت مکرر دچار لغزشهای کلامی و رفتاری شود، وجدان عمومی جریحهدار خواهد شد. این واگراییها، ناامیدی در جامعه ایجاد میکند که جبران و ترمیم آن بسیار سخت است. اگر هنوز حافظه تاریخی جامعه از دست نرفتهباشد، به خاطر خواهیم آورد که روزی در مدیریت کلان کشور چه نوع ادبیاتی حاکم بود و چه تاثیرات مخربی بر جای گذاشت.
رییسجمهوری که ادبیات او در مجامع عمومی به عنوان نماد ایران به حیثیت و آبروی کشور لطمه میزد آن هم ایرانی که به داشتن ادیبانی چون حافظ و سعدی و فردوسی و... افتخار میکند. ضمن اینکه این نوع از کنش و گویش از سوی مسوولان عالیرتبه به راحتی در میان مدیران ردههای پایین و سپس در سطح جامعه تکثیر میشود. یکی از ویژگیهای دولت حسن روحانی همین تفاوت در گویش و منش بود که مزیتی نسبت به دورههای قبل محسوب میشود. بر همین اساس باید مدیران دولت مراقب کلام خود باشند، خصوصا که در شرایط فعلی که بیاعتمادی و ناامیدی در جامعه وجود دارد هر کلام و کنش نابجایی آسیبی دوچندان خواهد داشت. امروز وقت رو به رو شدن با مسائل اصلی است و نباید گذاشت برخی حاشیهسازیها به بیاعتمادی بین دولت و ملت دامن بزند. باید از کلام و رفتار مراقبت کرد تا بتوان از کریدور سخت امروز عبور کرد.
منبع: اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید