فرزاد B زیاد منتظر هندی‌ها نمی‌ماند

10 سال از مذاکره ایران و هند برای امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد بی می‌گذرد، قراردادی که همچنان به سرانجام نرسیده است اما آنطور که معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده، برای توسعه فرزاد B زیاد منتظر هندی‌ها نخواهیم ماند و به زودی این انتظار تمام می‌شود.

فرزاد B زیاد منتظر هندی‌ها نمی‌ماند
کد خبر: 332240
|
۱۳۹۸/۰۵/۲۹ ۰۸:۴۱:۱۶

اعتمادآنلاین| قرار بود طرح جامع توسعه میدان گازی فرزاد B تا پایان سال 1387 امضا شود، اما این اتفاق محقق نشد تا این‌که در مرداد ماه سال 1388، منابع خبری از تصمیم ایران برای مذاکره با هند درباره میدان گازی فرزاد B خبر دادند. اما از سال 1388 که خبر حضور هندی‌ها در فرزاد B قطعی شد، تا سال 1390 همچنان توسعه این میدان گازی منتظر نهایی شدن مذاکرات شرکت ملی نفت ایران با یک کنسرسیوم هندی بود.

مذاکره‌ای که حتی دو سال بعد از آن هم نهایی نشد و در اردیبهشت 1392، مدیرعامل وقت شرکت نفت فلات قاره در مورد توسعه میدان فرزاد B توضیح داد "با توجه به این‌که سرمایه‌گذاری در این میدان بسیار بالاست، ریسک بالایی را به همراه دارد، اما در حال حاضر در حال مذاکره با مسؤولان انرژی هند هستیم. " مذاکرات از سالی به سال دیگر موکول می‌شد، بدون اینکه نتیجه‌ای در پی داشته باشد.

در نهایت 21 فروردین 1395 بود که وزیر نفت و گاز هند گفت مذاکرات درباره فرزاد B پیش از تحریم‌ها صورت گرفته و بنابراین خارج از مناقصه به شرکت هندی داده می‌شود. به گفته "پرادان" اگرچه هنوز توافقی برای قیمت‌گذاری گاز میدان فرزاد B صورت نگرفته اما این پروژه حتماً به یک شرکت هندی می‌رسد. با این‌که پرادان با قطعیت از واگذاری توسعه میدان گازی فرزاد خبر داده بود اما اختلافات ایران و هند همچنان ادامه داشت. البته موضوع مناقشه دو کشور بحث‌های مالی بود و از نظر فنی به توافق رسیده بودند.

به توافق نرسیدن ایران و هند تا جایی ادامه پیدا کرد که ایران به دنبال راه‌های دیگری برای توسعه میدان گازی فرزاد B رفت. از جمله این راه‌ها مذاکرات به شرکت‌های دیگر نفتی و همچنین طراحی مدل EPCF و پکیج‌های کوچک‌تر برای توسعه این میدان به بازار بود. بیژن زنگنه - وزیر نفت - حتی اوایل اسفند سال 1395 صراحتاً اعلام کرد پیشنهاد هند مورد بحث قرار می‌گیرد اما با آن‌ها به توافق نرسیدیم و بعید است به این سادگی به توافق برسیم. زیرا فاصله پیشنهاد ما و هندی‌ها از نظر قیمت خرید گاز زیاد است. بنابراین ممکن است توسعه این میدان به شرکت دیگری داده شود.

البته توسعه این میدان از آن زمان تا کنون نه به کشور و شرکت دیگری داده شده و نه راه دیگری برای توسعه آن در نظر گرفته شده است. رضا دهقان در این‌باره گفت: دیگر مدت زمان زیادی منتظر هندی‌ها نخواهیم ماند.

معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین درباره آخرین وضعیت حفر چاه توصیفی اکتشافی در فرزاد B توسط پتروپارس، ادامه داد: این کار هنوز استارت نخورده است و منتظر هستیم تا کاملا تکلیف با هندی‌ها مشخص شود.

بر اساس این گزارش، میدان گازی فرزاد بی در مجموعه‌ای مشهور به نام بلوک فارسی قرار دارد که حوزه‌ای سرشار از منابع گاز و میعانات گازی واقع شده در غرب میدان پارس شمالی و شمال غرب میدان‎های ‌گلشن و فردوسی در آب‌های خلیج فارس است. حجم گاز درجای میدان گازی فرزاد B، بیش از 21 تریلیون فوت‌ مکعب برآورد شده که 12.5 تریلیون آن قابل استحصال بوده و طبق برنامه قرار است با توسعه میدان در فاز نخست از این میدان روزانه 1.1 میلیارد فوت مکعب گاز تولید شود.

منبع: ایسنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها