کد خبر: 422665
|
۱۳۹۹/۰۵/۰۸ ۰۷:۲۵:۲۷
| |

رشد بورس چه تاثیری بر بازار مسکن داشته است؟

از زمان شروع نوسانات بازارهای مالی در آذرماه 1396 بازار بورس رشد 5.6 برابری نسبت به مسکن و رشد 4.6 برابری نسبت به بازار ارز داشته است.

رشد بورس چه تاثیری بر بازار مسکن داشته است؟
کد خبر: 422665
|
۱۳۹۹/۰۵/۰۸ ۰۷:۲۵:۲۷

اعتمادآنلاین| قیمت مسکن شهر تهران در ادامه روند رو به رشد هفت ماه اخیر خود به میانگین 21 میلیون تومان در هر متر مربع رسید که انتظار می‌رفت بازار با کاهش معاملات مواجه شود اما خرید و فروش نسبت به ماه قبل 30 درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 191 درصد افزایش یافت. با اینکه مهم‌ترین عامل رشد بازار مسکن، تاثیرپذیری از نوسانات بازارهای ارز و طلا عنوان می‌شود به نظر می رسد این بخش توسط بورس در حال شارژ مالی است.

از آذرماه 1396 که به نوعی آغاز نوسانات بازارهای مالی در ایران بود تا تیرماه 1399 قیمت مسکن در تهران 337 درصد افزایش یافته است که متقاضیان مصرفی را از این بازار دور کرد.

با این حال در همین بازه زمانی یعنی آذر 1396 تا تیر ماه 1399 قیمت دلار از حدود 4000 تومان به حدود 20 هزار تومان رسیده که افزایش 400 درصدی را نشان می‌دهد.

همچنین بازار سکه از ابتدای آبان 1396 که قیمت سکه امامی یک میلیون و سیصد هزار تومان بوده تا روز هفتم تیرماه 1399 که به 11 میلیون و 939 هزار تومان رسیده رشد 749 درصد را به ثبت رسانده است.

اما بازار بورس در همین بازه زمانی افزایش عجیب و غریبی را نشان داده و از شاخص حدود 100 هزار واحد به حدود 2 میلیون واحد رسیده که از رشد 1900 درصد حکایت دارد. بازار بورس از آبان 1396 تا تیر ماه 1399 رشد 2.5 برابری نسبت به بازار سکه، رشد 4.6 برابری نسبت به بازار ارز و رشد 5.6 برابری نسبت به بازار مسکن داشته است.

با وجود آن که روی کاغذ، بازار مسکن از رشد کمتری نسبت به بازارهای رقیب برخوردار بوده، عدم توانایی متقاضیان مصرفی این بخش را به اشباع قیمتی رسانده است. با این حال کارشناسان معتقدند بخشی از سرمایه سهامداران بورس به سمت بازار مسکن آمده است؛ سهامدارانی که حالا به طور متوسط ارزش دارایی شان طی 32 ماه گذشته 19 برابر شده و بخشی از درآمد خود را به خرید ملک اختصاص داده‌اند.

شاید دلیل ورود تدریجی نقدینگی از بازار بورس به بازار مسکن باعث شده که از آذر سال گذشته روند صعودی معاملات و قیمت خانه کلید بخورد. با اینکه متوسط رشد ماهیانه قیمت مسکن شهر تهران در 12 ماه گذشته 3.8 درصد بوده، نرخ افزایش ماهیانه در آذر 1398 معادل 6.8 درصد، دی 3درصد، بهمن 3.8 درصد، اسفند 8.7 درصد، اردیبهشت امسال 9.4 درصد، خرداد 12.1 درصد و تیر سال جاری 10 درصد بوده است. این روند رشد در همین ماه های اندک گذشته باعث شد تا شاخص نقطه به نقطه تورم سالیانه مسکن نیز که اواخر سال گذشته به حدود 35 درصد رسیده بود به 54 درصد در تیر ماه امسال برسد.

محمد گلاب کش، کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه "سودآوری بازار بورس منجر به انتظارات تورمی در بازار مسکن می شود"، افزود: مالکان و سرمایه گذاران در بازار مسکن انتظار دارند تا متناسب با بازار بورس، سودآوری داشته باشند و طبیعتا همین انتظار منجر به افزایش قیمت و به تبع تورم در بازار مسکن می شود.

وی، تاکید کرد: بر اساس قاعده مشخصی تحولات سایر بازارها ازجمله بازار طلا، ارز و بورس، انتظار تورمی در بازار مسکن را شکل می دهد. برهمین اساس تحولات ماه های اخیر در بازار بورس، باعث بالا رفتن تورم در بازار مسکن در مدت مشابه شده است.

این کارشناس بازار مسکن، با بیان اینکه "جهش قیمت ها در بازار بورس با واقعیات اقتصادی تناسب ندارد"، تصریح کرد: رونق بازار بورس اگرچه در کوتاه مدت، بخش قابل توجهی از تقاضای سرمایه ای را به خود جذب کرد، اما برآوردها نشان از خروج بخشی از این تقاضای سرمایه ای از بازار بورس و ورود به بازار مسکن در تیرماه سال جاری، حکایت دارند.

به گفته وی، ریسک پایین سرمایه گذاری در بازار مسکن در مقایسه با بازار بورس، باعث شده است تا در تیرماه سال جاری، خروج بخشی از تقاضای سرمایه ای از بازار بورس به عنوان یک بازار با ریسک بالا و ورود به بازار مسکن را شاهد باشیم.

منبع: ایسنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها