کد خبر: 440126
|
۱۳۹۹/۰۷/۲۹ ۱۱:۵۲:۱۶
| |

کسی خریدار 380 میلیون دلار ارز بانک مرکزی نیست

طبق آمار اعلامی بانک مرکزی، حدود 385 میلیون دلار اسکناس ارز در بازار متشکل طی 5 روز از زمان اجرای سیاست جدید ارزی عرضه کرد، ‌اما به دلیل نبود تقاضای واقعی، 4 میلیون و 744 هزار دلار فروخته شد.

کسی خریدار 380 میلیون دلار ارز بانک مرکزی نیست
کد خبر: 440126
|
۱۳۹۹/۰۷/۲۹ ۱۱:۵۲:۱۶

اعتمادآنلاین| چندسالی است که ارز به سبد سرمایه گذاری مردم افزوده شده و با نوسانات قیمتی که به دلایل داخلی و خارجی ایجاد می شود مردم نیز به تب و تاب خرید یا فروش می افتند که این خود عاملی است برای برهم زدن نظم بازار؛ از سویی بانک مرکزی نیز به عنوان نهادی مهم در دستگاه اقتصادی، وظیفه خطیر مدیریت بازار ارز را برعهده دارد که در شرایط فعلی و با وجود تحریم‌های ظالمانه کشورهای غربی و جولان سفته بازان و دلالان در بازار و فضای مجازی شرایط به مراتب سخت تر از قبل شده است.

برهمین اساس، بانک مرکزی نیز به فراخور شرایط مختلف تصمیمات و سیاست‌های خاصی را در پیش می گیرد؛ از جمله تصمیم اخیر این بانک که اواخر مهر ماه سقف خرید در بازار متشکل ارزی را افزایش داد. به شکلی که سقف خرید بانک‌ها و صرافی‌ها در بازار متشکل ارزی به 500 هزار دلار افزایش یافت و عرضه روزانه 50 میلیون دلار در این بازار به صورت اسکناس برنامه ریزی شد.

بانک مرکزی هدف از این تصمیم را مدیریت و تنظیم بازار ارز کشور اعلام کرد و مقرر شد سقف خرید کارگزاران (بانک ها و صرافی ها) در بازار متشکل ارزی از روز کاری دوشنبه مورخ 1399.7.21 به 500 هزار دلار افزایش یابد. همچنین بر این اساس بانک مرکزی، روزانه از طریق بازار ساز 50 میلیون دلار در بازار یاد شده به صورت اسکناس عرضه خواهد شد.

پس از اعلام این تصمیم، 21 ام مهرماه بر اساس اطلاعات دریافتی از معاملات ارزی در بازار دوم، حجم عرضه ارز به صورت حواله (در بستر سامانه نیما) نسبت به روز کاری قبل حدود 27 درصد افزایش یافت و بالغ بر 168 میلیون یورو شد. علاوه بر این در بازار متشکل معاملات ارزی نیز بیش از 85 میلیون دلار به صورت اسکناس عرضه شد.

این روند ادامه داشت و در دومین مرحله اجرای سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، در روز 22 مهرماه حدود 78 میلیون دلار ارز به صورت اسکناس از سوی بانک مرکزی در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخ های حاشیه بازار عرضه شد.

به رغم این میزان عرضه و امکان خرید هر صرافی به میزان 500 هزار دلار در بازار مذکور، صرفا حدود 1.5 میلیون دلار توسط صرافی‌ها خریداری شد که این امر حاکی از فقدان تقاضای موثر در بازار برای ارز به صورت اسکناس بود.

همچنین گزارش های دریافتی از سامانه نیما حاکی از این است که در روز مذکور، حدود 180 میلیون دلار ارز به صورت حواله ارزی توسط صادرکنندگان در بازار عرضه شد. این میزان عرضه ضمن رشد 10 درصدی نسبت به روز کاری گذشته (21 مهرماه)، حاکی از استقبال صادرکنندگان به عرضه ارزهای خود در نیمه دوم سال بود.

براساس اعلام این بانک، با توجه تجارب سالیان قبل که در نیمه دوم سال عرضه ارز صادرکنندگان افزایش می یابد، پیش‌بینی شد در ماه‌های آینده عرضه ارز صادرکنندگان رشد معناداری یافته و بدین ترتیب تقاضای واردکنندگان برای ارز را تامین کند.

این روند تا 23 مهرماه یعنی سومین مرحله اجرای این سیاست نیز ادامه داشت و بانک مرکزی حدود 73 میلیون دلار ارز به صورت اسکناس در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخ های حاشیه بازار عرضه کرد.

به رغم این میزان عرضه و امکان خرید هر صرافی به میزان 500 هزار دلار در بازار مذکور، تنها حدود 600 هزار دلار توسط صرافی ها خریداری شد که این امر حاکی از فقدان تقاضای موثر در بازار برای ارز به صورت اسکناس بود. همچنین گزارش های دریافتی از سامانه نیما حاکی از این بود که 23 ام مهرماه حدود 134 میلیون دلار ارز به صورت حواله ارزی توسط صادرکنندگان در بازار عرضه شد.

در چهارمین دوره عرضه ارز به صورت اسکناس در 27 ام مهرماه نیز حدود 74 میلیون دلار ارز به صورت اسکناس در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخ های حاشیه بازار عرضه کرد. به رغم این میزان عرضه و امکان خرید هر صرافی به میزان 500 هزار دلار در بازار مذکور، حدود 1.7 میلیون دلار توسط صرافی ها خریداری شد. این امر حاکی از فقدان تقاضای موثر در بازار برای ارز به صورت اسکناس است.

همچنین گزارش‌های دریافتی از سامانه نیما حاکی از این است که امروز حدود 126 میلیون دلار ارز به صورت حواله ارزی توسط صادرکنندگان در بازار عرضه شد. پس از گذشت 5 روز کاری از اجرای این تصمیم، در 28 مهر 1399 نیز بانک مرکزی حدود 75 میلیون دلار ارز به صورت اسکناس در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخ های حاشیه بازار عرضه کرد.

اما با وجود این میزان عرضه و امکان خرید هر صرافی به میزان 500 هزار دلار در بازار مذکور، حدود 944 هزار دلار توسط صرافی‌ها خریداری شد. این امر حاکی از فقدان تقاضای موثر در بازار برای ارز به صورت اسکناس است. همچنین گزارش های دریافتی از سامانه نیما حاکی از این است که امروز حدود 142 میلیون دلار ارز به صورت حواله ارزی توسط صادرکنندگان در بازار عرضه شده است.

لازم به ذکر است، طی این 5 روز کاری که بانک مرکزی سقف خرید در بازار متشکل ارزی را افزایش داد و مقرر شد تا روزانه 50 میلیون دلار در این بازار به صورت اسکناس عرضه شود، حدود 385 میلیون دلار ارز به صورت اسکناس در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخ های حاشیه بازار عرضه کرد. همچنین 4 میلیون و 744 هزار دلار آمار فروش طی 4 روز اعلام شد.

عرضه روزانه حدود 150 میلیون دلار توسط صادرکنندگان در سامانه نیما

عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی نیز شب گذشته در جمع بازرگانان در این خصوص اظهار داشت: طی روزهای اخیر روزانه حدود 150 میلیون دلار توسط صادرکنندگان در سامانه نیما عرضه می‌شود که در کنار منابع بانک مرکزی تامین ارز واردات شتاب گرفته است.

وی افزود: با مشورت اتاق بازرگانی و هماهنگی با وزارت صمت بزودی اقداماتی ویژه ای برای استفاده حداکثری از منابع صادرکنندگان برای تامین ارز موردنیاز واحدهای تولیدی انجام خواهیم داد. دلیل افزایش نرخ ارز صدور بخشنامه های متعدد ارزی نبوده است بلکه دلیل آن کاهش درآمدهای ارزی کشور است.

رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه از صادراتی که برای ما ارزآوری داشته باشد حمایت می‌کنیم، گفت: لذا ما اصلا قصد نداریم که در شرایط فعلی اقتصاد، به صادرکنندگان فشار وارد کنیم و یا آنها را برای رفع تعهد ارزی به قوه قضائیه معرفی کنیم.

عالی ترین مقام بانک مرکزی در پایان تاکید کرد: مشکلات ناشی از تحریم و اثرات آن بر صادرات را اطلاع دارم و علت کاهش صادرات ما در 6 ماهه ابتدای سال دقیقا مشخص است و انشاءالله در نیمه دوم سال جهش خوبی در این زمینه خواهیم داشت و انشاء‌الله نرخ ارز نیز کنترل می‌شود و شرایط بازار در خصوص نرخ ارز مثبت‌تر شده است و نکته دوم اینکه عرضه ارز در سامانه نیما بسیار بهتر شده است.

منبع: ایبِنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها