کد خبر: 444220
|
۱۳۹۹/۰۸/۲۰ ۰۹:۰۸:۰۰
| |

خلبان قهرمان «آلفا-رد» را می‌شناسید؟

اهل سنت شهدای بسیاری را تقدیم کشور کرده‌اند که وجود 11 هزار شهید اهل سنت گواه بر این ادعاست. استان‌های کردستان، آذربایجان‌غربی، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و هرمزگان بیشترین شهید را برای حفظ امنیت و آرامش و دفاع از آب و خاک ایران اسلامی تقدیم نموده‌اند.

خلبان قهرمان «آلفا-رد» را می‌شناسید؟
کد خبر: 444220
|
۱۳۹۹/۰۸/۲۰ ۰۹:۰۸:۰۰

اعتمادآنلاین| سرهنگ ستاد قاسم اکبری مقدم پژوهشگر سازمان حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی با مرور نقش اهل سنت کشورمان در دوران دفاع مقدس، زندگی و خدمات یکی از قهرمانان اهل سنت کشورمان، نخستین شهید خلبان دوران دفاع مقدس، سرلشکر خلبان شهید خالد حیدری را واکاوی کرده است.

دراین یادداشت می‌خوانیم:

از دیرباز تاکنون در مقاطع مختلف تاریخی، آنچه بیش از هر نکته دیگر، در سایه اقوام و فرهنگ‌های مختلف عامل انسجام و بقای کشور شد، اتحاد است. در برهه‌های مختلف، دشمنان خارجی از هر سوی به دنبال بخشی از خاک کشور به ایران حمله کردند اما سد محکمی از مردم در مقابل دشمنان ایستادند و با چنگ و دندان از وطن خود دفاع کردند. سرزمین ایران متشکل از اقوام و فرهنگ‌های گوناگون است و این تکثر اقوام عامل قدرت محسوب می‌شود.

مرزنشینان کشور همواره در مواجه با تهاجم دشمنان خارجی در خط مقدم دفاع بوده و هستند. جنگ تحمیلی با حمله عراق در در شهریور سال 59 آغاز شد. بسیج مردمی با فرمان امام شکل گرفت و از همه اقشار و گروه‌ها برای دفاع از کشور به صحنه جنگ آمدند.

در این میان هموطنان اهل سنت شهدای بسیاری را تقدیم کشور کرده‌اند که وجود 11 هزار شهید اهل سنت گواه بر این ادعاست. استانهای کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و هرمزگان بیشترین شهید را برای حفظ امنیت و آرامش و دفاع از آب و خاک ایران اسلامی تقدیم نموده‌اند.

برای یادآوری و مرور حماسه‌هایی که هموطنان اهل تسنن در مقاطع مختلف انقلاب اسلامی در دفاع از کیان ایران اسلامی آفریده‌اند و جانفشانی‌های بی نظیری را داشتند نگاهی به حماسه‌آفرینی یکی از افسران و خلبان رشید اهل سنت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران شهید سرلشکر خلبان خالد حیدری می‌اندازیم.

در روز 31 شهریور ماه 1359 سروان خالد حیدری در مرخصی روزانه به سر می‌‎برد که بلافاصله پس از حمله دشمن در آخرین لحظات ساعت کاری اداری، خود را به عملیات پایگاه معرفی و آمادگی خود را برای انجام عملیات و انتقام از دشمن اعلام نمود.

برابر طرح‌های مصوب و ابلاغی که با توجه به تحرکات رژیم بعثی صدام از اوایل سال 1359 توسط کارشناسان و طراح عملیات نیروی هوایی تهیه شده بود، اولین پایگاه‌های درگیر شامل پایگاه سوم شکاری همدان و ششم شکاری بوشهر بودند. خلبانان در اتاق عملیات به مرور نقشه‌های پروازی پرداخته و آخرین توضیحات و توجیهات را از زبان افسران طراح عملیات می‌شنیدند و بی‌صبرانه منتظر پاسخ به متجاوز بودند. در سویی دیگر کارکنان مسئول آماده سازی هواپیماها در حال انجام تست‌های نهایی بر روی مرکب‌های آهنین بودند. در بخشی دیگر مسؤلین مهمات، سرگرم آماده‌سازی بمب‌ها و راکت‌هایی بودند که قرار بود تا ساعتی دیگر با دست توانمند خلبانان جان بر کف ایران به مثابه‌ی خشم ملتی بزرگ، بر سر دشمن بعثی فرو ریخته شوند.

چهار فروند هواپیمای فانتوم «اف4ئی» در هوای گرم و مرطوب پایگاه ششم شکاری بوشهر، با تلاش خستگی‌ناپذیر متخصصین فنی و تسلیحاتی تست و آماده عملیات شدند و هشت خلبان شجاع و دست از جان شسته آماده شدند تا بر پرنده‌های آهنین بال خود پاسخ سهمگینی به متجاوز بدهند.

نام گروه اول پروازی «البرز» و لیدر و فرمانده عملیات سرگرد خلبان جهانگیر ابن‌یمین تعیین شد و رأس ساعت 16:30 در یک آرایش گروهی 4 فروندی برای نخستین بار باند فرودگاه پایگاه ششم شکاری بوشهر را به قصد بمباران پایگاه هوایی شعیبیه در استان بصره عراق ترک کردند. این پایگاه هوایی در نزدیکی مرز ایران قرار داشت و برای پشتیبانی از یگان‌های زمینی دشمن در منطقه‌ی خوزستان بسیار فعال و تأثیرگذار بود. در این پایگاه 18 فروند هواپیمای شکاری «میگ-21»، 14 فروند بالگرد«آلوئت-3» و 12 فروند بالگرد«ام ای-8» وجود داشت.

گروه دوم پروازی به نام «آلفا-رد» و به فرماندهی سرگرد خلبان سیدجلیل پوررضایی از پایگاه سوم شکاری همدان بود. نخستین گروه پروازی جنگی در این پایگاه در ساعت 17:25 در یک آرایش گروهی چهار فروندی به قصد بمباران پایگاه هوایی کوت در استان العماره عراق به پرواز درآمدند. در این پایگاه دشمن 45 فروند هواپیمای شکاری بمب‌افکن «سوخو-7» و 16 فروند شکاری بمب افکن «سوخو-22» و 24 فروند انواع شکاری رهگیر «میگ-15 و 21» داشت.

گروه اول پروازی پایگاه ششم در ساعت 17:30 اولین بمب 820 پوندی مدل«ام177»، توسط لیدر دسته پروازی بر روی باندهای پروازی، مسیرهای خزش و پناهگاه‌های موجود در پایگاه شعیبیه فرو ریختند و دشمن بعثی در عین ناباوری اولین ضربه سهمگین را از سوی فرزندان این سرزمین دریافت کرد.

جنگنده‌های گروه دوم پروازی «آلفا-رد» در ساعت 17:55بر روی اهداف پایگاه کوت بودند. لیدر دسته نابودی بخش‌های ابتدایی باند پایگاه کوت را بر عهده گرفته بود و نابودی بخش‌های میانی را هواپیمای شماره 2 به فرماندهی سروان خلبان خالد حیدری و کمکی سروان محمد صالحی بر عهده داشت. هواپیمای شماره 3 وظیفه انهدام مناطق انتهای باند و شماره 4 سایر اماکن و تأسیسات را بمباران می‌کردند.

هواپیماها بمب‌های خود را رها کرده و آتش مهیب و انفجارهای عظیم در پایگاه کوت بر پا شد و ضربه مهلکی بر دشمن وارد شد، به‌طوری‌که امکان هر گونه پرواز در روزهای بعد علیه کشورمان، از این پایگاه گرفته شد.

در جریان این عملیات پدافند هوایی دشمن به خاطر حملات دقایق قبل به پایگاه «شعیبیه» هوشیار شده بود، که متأسفانه هواپیمای سروان خلبان خالد حیدری و محمد صالحی گروه پروازی «آلفا-رد» در اثر آتش انبوه دشمن تعادلش بهم می‌خورد و هواپیما در رودخانه دجله در نزدیکی هدف دچار سانحه شده و سقوط می‌نماید. در این حمله خلبان محمد صالحی به همراه خالد حیدری مفقودالاثر شدند.

پس از گذشت 32 سال در یک عملیات اکتشاف در یک قبرستان در شهر کوت پیکر خلبا های آلفا-رد پیدا شد و در آبان ماه 1392 پیکر این عزیزان به ایران بازگرداننده شدند و پس از یک مراسم باشکوه پیکر خالد حیدری به زادگاهش مهاباد انتقال داده شد و در کنار تندیس هواپیمایش که در میدان ورودی این شهر نصب شده است، به خاک سپرده شد. در عملیات لایروبی رودخانه دجله نیز لاشه‌ متلاشی شده هواپیمای عملیات آلفا-رد پیدا شد.

شهید سرلشکر خلبان خالد حیدری هنگام شهادت 29 سال سن داشت و از وی تنها یک فرزند دختر به نام «طلا» به یادگار مانده است که در هنگام شهادت پدرش دو ماهه بود.

خالد حیدری به‌عنوان اولین شهید برون‌مرزی نیروی هوایی ارتش در دوران دفاع مقدس و نیز شهید وحدت در استان آذربایجان‌غربی می‌باشد. تندیس خلبان شهید خالد حیدری، نخستین خلبان شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در کنار ماکت هواپیمای آن شهید بزرگوار، در ورودی مهاباد- ارومیه نصب شده است.

مستند سینمایی «آلفا-رد» آخرین فیلم مستند هوشنگ میرزایی از مستندسازان کشور که با موضوع زندگی اولین خلبان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی «شهید سرلشکر خلبان خالد حیدری» در صداو سیمای مرکز مهاباد تهیه و تولید شده و توانست یاد و خاطره اولین خلبان «کُرد» شهید دفاع مقدس را در یادها زنده و باعث معرفی کامل این شهید گمنام گردد.

منبع: ایسنا

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها