کد خبر: 288925
|
۱۳۹۸/۰۲/۰۸ ۱۳:۴۲:۴۸
| |

20 درصد ریخت‌وپاش‌ها در توانمندسازی ساخت داخل صرف می‌شد نیازی به درآمد نفت نداشتیم

چرا ظرفیت ملی را اعتراف نمی‌کنیم ولی ظرفیت‌های ناچیز را در بوق و کرنا می‌کنیم؟ ما معتقدیم دولت عمداً نمی‌خواهد به حرمت این صنعت اعتراف کند چون اگر اعتراف کند نمی‌تواند رسیدگی نکند.

20 درصد ریخت‌وپاش‌ها در توانمندسازی ساخت داخل صرف می‌شد نیازی به درآمد نفت نداشتیم
کد خبر: 288925
|
۱۳۹۸/۰۲/۰۸ ۱۳:۴۲:۴۸

اعتمادآنلاین| سیروس تالاری در نشستی خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه فضای کسب و کار ملی دچار تنش و بحران شده است، گفت: علی‌رغم همه مشکلات، ظرفیت‌های ملی ما بی‌نهایت است. تمام تلاش‌مان این است که نسل جوان و فرهیختگان و متخصصان بدانند در کشور چه فعل و انفعالاتی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه ما ذاتاً سیاسی‌کار نیستیم و وظایف حرفه‌ای خود را در چارچوب تولید و اشتغال دنبال می‌کنیم، افزود: 30 سال پیش جنگ تمام شد. آن زمان در حوزه نفت و گاز مشغول فعالیت بودیم. ظرفیت‌های آن زمان کشور در زمینه تولید و صنعت با امروز قابل مقایسه نیست. امروز سبد خانوار از منظر دخل و خرج هزاران برابر شده؛ این در حالی است که سه دهه پیش نیز میزان صادرات نفت همین‌قدر بود. آن زمان هم ما متکی به نفت بودیم، امروز هم بعد از گذشت 30 سال که دخل و خرج‌مان هزاران برابر شده و درآمدهای نفتی ده برابر شده، همچنان وابسته به نفت هستیم.

رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت با بیان اینکه انجمن به عنوان بازیگر اساسی استراتژیک‌ترین حوزه اقتصاد و نفت فعالیت می‌کند، گفت: امروز ده‌ها پتروشیمی به خدمات انجمن‌ وابسته هستند. حدود 700 صنعتگر در این انجمن عضو هستند که ظرفیت چندهزار برابری نسبت به 30 سال گذشته دارند به طوری که ظرفیت این مجموعه تبدیل به نماد ملی شده است.

وی ادامه داد: اولین تحریم‌هایی که شورای امنیت در دهه 80 علیه ما صادر کرد توانستیم انقلاب صنعتی را رقم بزنیم و از همه ظرفیت‌های داخل کشور بهره بردیم.

عاری از فسادیم

وی با اشاره به دو ویژگی برجسته انجمن خاطرنشان کرد: اول اینکه توان عملیات اجرایی در نفت و گاز را به خودکفایی رسانده‌ایم. بدترین تحریم‌ها را پشت‌سر گذاشتیم ولی جایی نیست که بگوییم کالا و تجهیز نداریم. ویژگی دیگر ما این است که دامن ما پاک و عاری از هرگونه فساد است.

از تحریم دفاع نمی‌کنیم

تالاری خاطرنشان کرد: ما اصلا از تحریم‌ها دفاع نمی‌کنیم زیرا ما نهال نیستیم. ظرفیت‌های ملی‌مان تبدیل به درخت تنومندی شده است. به طوری که اگر امروز شرکت‌های آمریکایی بخواهند در نفت و گاز ما فعال باشند راهی جز همکاری با ما ندارند و نمی‌توانند ما را نادیده بگیرند.

وی با بیان اینکه برای توسعه پایدار نیازمند تعامل هستیم، یادآور شد: آمریکا از تحریم به دنبال اهداف منطقه‌ای و جهانی خود است و این یک تهدید محسوب می‌شود. سوال این است که ما چه توانی برای مقابله با آن داریم؟ پاسخ اینکه توان ما مقابل تهدید و چالش‌ها بی‌نهایت است، مشروط به اینکه دولتی داشته باشیم که قاعده بازی را در این شرایط پذیرفته و به بخش خصوصی بها بدهد.

رئیس انجمن استصنا گفت: ظرفیت صادرات نفت ما طی 30 سال گذشته سه برابر شده که مورد تحریم هم واقع شده اما تمام توان خود را برای آن گذاشته‌ایم. این در حالی است که ظرفیت انجمن هزار برابر شده ولی از داخل مورد تحریم قرار گرفته. ما دلیل فشار بانک‌ها و بی‌ثباتی سیاست دولت را نمی‌دانیم. اینکه چه بلایی بر سر نرخ ارز و واردات و صادرات می‌آید نامشخص است.

20 درصد ریخت‌وپاش‌ها در توانمندسازی ساخت داخل صرف می‌شد نیازی به درآمد نفت نداشتیم

وی تاکید کرد: اگر طی سه دهه گذشته 20 درصد ریخت و پاش‌ها و بودجه‌ها را برای توانمندسازی سازندگان داخل تجهیزات نفت در بازارهای بین‌المللی هزینه می‌شد امروز نیازی به درآمد نفت نداشتیم. چرا باید ارزش افزوده هزار برابری ما در برابر 10 برابر ارزش افزوده نفت نادیده گرفته شو؟ اگر دولت در برابر موج تحریم‌ها مقاومت می‌کند به خاطر نفت نیست بلکه به خاطر ظرفیت‌های ملی است. چرا ظرفیت ملی را اعتراف نمی‌کنیم ولی ظرفیت‌های ناچیز را در بوق و کرنا می‌کنیم؟ ما معتقدیم دولت عمداً نمی‌خواهد به حرمت این صنعت اعتراف کند چون اگر اعتراف کند نمی‌تواند رسیدگی نکند.

اگر دولت در برابر موج تحریم‌ها مقاومت می‌کند به خاطر نفت نیست بلکه به خاطر ظرفیت‌های ملی است

وی بیان کرد: متاسفانه دولت درها را به روی نخبگان و بخش خصوصی بسته و همکاری ندارد. باید گفت پول داشتن که جرم نیست. اگر دولت خودش توان ندارد چرا از ظرفیت ما استفاده نمی‌کند؟ این یک ضعف است. ما چالش‌های فراوانی در اقتصاد کلان داریم ولی فرصت‌ها نیز بی‌نهایت است که مغفول مانده است.

صنعت در CCU بستری است

در ادامه این نشست عبدالرضا حمیدی نیز با بیان اینکه امروز جداً حال صنعت خوب نیست و به صورت جدی در بخش CCU بستری است، گفت: انجمن با بیش از 750 عضو فعال و بیش از 140 شرکت دانش‌بنیان حال بدی دارد. امسال سال رونق تولید است. نام نهادن با این عنوان جای امیدواری دارد اما برای اجرایی شدن آن ابزار نداریم.

وی ادامه داد: وزارت صنایع جلسات متعددی گذاشته اما بیشتر درگیر الفاظیم. سال رونق تولید، وزارت صنایع باید کمتر از یک هفته همه این برنامه‌ها را اعلام کند و همه سازمان‌ها به کمک تولید بیایند اما وقتی صحبت از رونق تولید می‌کنیم این وزارتخانه بیش از شش ماه است که تمام تقاضاهای ثبت سفارش را بلوکه کرده است. هنوز ما نمی‌دانیم چرا مجوز ورود مواد اولیه ممنوع شده است. حتی ما اعلام کرده‌ایم که نیازی به ارز دولتی نداریم اما باز هم کالاها در گمرک بلوکه شده و به دلیل تاخیر در ترخیص کالا، کارفرما جریمه و در بلک‌لیست قرار گرفته است. در چنین فضایی قطعا رونق تولید نداریم مگر اینکه فکری به حال آن شود.

حمیدی گفت: در سازمان‌هایی که برای تولید تصمیم می‌گیرند حتی یک تولیدکننده وجود ندارد. توسعه ما با کشور کره آغاز شده است. چرا ما نباید از یک الگو استفاده کنیم؟ آنها بازار خودرو و الکترونیک آمریکا را غبضه کرده‌اند اما ما برای شرکت‌های دانش‌بنیان چه تسهیلاتی در نظر گرفته‌ایم؟ ما که دلال نیستیم، چرا باید با وثیقه‌های بزرگ به بانک‌ها واگذار شویم؟

الگوهایمان را عوض کنیم

عضو هیات مدیره انجمن استصنا تاکید کرد: باید برای نجات خودمان الگوهایمان را عوض کنیم. اگر این اتفاق نیفتد فاجعه‌ای در راه خواهد بود؛ اشتغال در خطر است، سطح بیکاری افزایش یافته، تعداد زیادی از شهرک‌های صنعتی تعطیل شده یا با نیمی از ظرفیت خود کار می‌کنند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل تحریم‌ها، رویکرد خرید داخل اتفاق افتاده اما اگر تحریم‌ها برداشته شوند مجدداً خرید خارجی شروع می‌شود. تولید داخل با کیفیت عالی و در حد اروپا است اما مجوز واردات صادر می‌شود و در مناقصات نفتی از شرکت‌های دلال استفاده می‌شود. این در حالی است که ظرفیت تولید داخل 80 درصد خالی است و همچنان شرکت‌های دلال در مناقضات حضور دارند.

حمیدی تاکید کرد: در صنعت نفت محصولاتی تولید می‌شود که تماماً دارای استانداردهای بین‌المللی هستند. کسی با پارتی‌بازی نمی‌تواند پیچ و مهره بفروشد مگر اینکه سرتیفیکیت داشته باشد.

قراردادها یک طرفه است

وی ادامه داد: تعدیل قراردادها یک خواست ضروری برای تمام اعضای انجمن است. قراردادهای تیپ که الان وجود دارد مربوط به زمان دارسی و یکطرفه است که به نفع تولیدکننده نیست. چرا باور نداریم که کشور تحریم است؟ باید به هم اعتماد کنیم. ما می‌توانیم کشور را خودمان با متخصص بیکاری که با اسنپ کار می‌کند درست کنیم اما وقتی می‌بینیم حمایتی از ما صورت نمی‌گیرد قیمت‌ها رشد می‌کند.

عضو هیات مدیره انجمن استصنا با بیان اینکه جرایم تاخیر ناشی از کم‌کاری تولیدکننده ایرانی نیست، افزود: مستنداتی داریم که ماه‌ها مواد اولیه در گمرک بندرعباس معطل مانده و نتوانسته مجوز خروج بگیرد.

خرید پره توربین با طی 7 کشور و 10 برابر قیمت

وی با بیان اینکه آفت خودتحریمی از تحریم اروپا و آمریکا بدتر است، یادآور شد: تحریم‌های داخلی اشتغال را نابود کرده و به دلال‌ها روی آورده‌اند. یک پتروشیمی برای خرید پره توربینی که خراب شده بود مجبور شد از هفت کشور عبور کند و اگر قیمت این تجهیز 11 هزار دلار بود با یک میلیون دلار آنجا خریداری کرده و این یک فاجعه است.

منبع: ایلنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها