صادق امامیان که بود و چرا از ساترا رفت؟
آخرین روز بهمن ۱۴۰۰ خبر خداحافظی محمدصادق امامیان از سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر (ساترا) مهمترین رخداد روز تلقی شد. رخدادی که با انتصاب یکی از مدیران بدنه صداوسیما بر این نهاد تنظیمگر، معنی جدیتر به خود گرفت.
محمدصادق امامیان که تنها یک هفته پیش تغییراتی در ترکیب تیم اجرایی ساترا ایجاد کرده بود، ناگهان از این سازمان رفت و سعید مقیسه به جای او نشست. این تغییر هم سرنوشت کاری امامیان را دگرگون کرد و هم حدس و گمانهایی درباره ممیزی بر محتوای VODها به وجود آورد. موضوعی که همواره یکی از محلهای اختلاف نهادهای بالادستی با ساترا و VODها بود.
به گزارش پیوست، امامیان در دوران ریاست عبدالعلی علیعسکری بر سازمان صداوسیما به عنوان رئیس ساترا منصوب شد. او جانشین لطفالله سیاهکلی شد که اکنون به عنوان نماینده قزوین در مجلس از جمله مدافعان جدی طرح صیانت به شمار میرود. امامیان از جمله معدود مدیرانی بود که از بیرون بدنه صداوسیما به این سازمان وارد شد و سمت مهمی را در اختیار گرفت و مانند دیگر مدیرانی که از بیرون سازمان به صداوسیما رفتهاند، دوران مدیریت طولانیای نداشت. او پیش از این مدیر اندیشکده حکمرانی در پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف بود. جایی که در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای تعریف مدل حکمرانی در بخشهای مختلف کشور انجام داده و میکوشد پیوندهای تئوریک میان ایدئولوژی حاکم و اصول نوین حکمرانی ایجاد کند. فضای فکری حاکم بر این پژوهشکده در تقابل با بدنه صداوسیما و همچنین خط فکری حاکم بر بخشهای دیگر مانند شبکه افق است.
امامیان چه کرد؟
عکسهایی که از امامیان در اینترنت منتشر شده، معمولا او را در حالت ایستاده با دستان بسته نشان میدهند؛ اما او مدیری با دستان بسته نبود و گرچه علاقه چندانی به جنجالهای رسانهای نداشت؛ اما از تمامی اختیارات خود استفاده میکرد. او معتقد بود اگر بتوان رسانههای بزرگتر و پرمخاطب اینترنت را در چارچوبهای مورد نظر قرار داد، رسانههای کوچکتر یا اهمیت چندانی ندارند یا خود به خود از سیاستها پیروی میکنند و برهمین اساس بود که تلاش گستردهای برای هدایت پلتفرمهایی مانند آپارات، فیلیمو و نماوا انجام داد و در این راه با روبیکا به عنوان رسانهای با پشتوانه غیر خصوصی به چالش خورد.
صدور بیش از ۱۹۰ مجوز برای رسانههای صوتی و تصویری و نگارش دهها سند برای تنظیمگری این حوزه از جمله اقدامات امامیان در دوران ساله مدیریتیاش بودند که برخی از این سندها مانند دستورالعمل ارتباطات تجاری، نگاهی نوین به مقوله تنظیمگری دارند.
با این حال او در دوران مدیریت خود از یک سو با تلاش پلتفرمهای VOD برای انتشار آزادانهتر محتوا روبهرو بود و از سوی دیگر فشارهای بسیاری را برای اعمال ممیزی بیشتر بر آثار تولید شده را تحمل میکرد. فشارهایی که گاه منجر به نیمهکاره رها شدن سریالها یا تغییر پایان آنها شد.
یکی دیگر از چالشهای مهم دوران مدیریت امامیان بر ساترا، اختلاف دیدگاه این نهاد با معاونت فضای مجازی صداوسیما بود که خود را در نحوه ممیزی تولیدات تصویری نشان میداد. رسانههایی که تحت عنوان IPTV از معاونت فضای مجازی صداوسیما مجوز فعالیت دریافت میکنند و براساس نگاه این ممیزی برنامههای خود را تولید و پخش میکنند، معتقدند VODها که تحت نظارت ساترا هستند، شرایط به مراتب بهتری دارند. به نظر میرسد این تفاوت نگاه چندان برای مدیریت جدید صداوسیما خوشایند نبوده که سعید مقیسه را از معاونت فضای مجازی به ساترا فرستادهاند.
امامیان یک روز پس از واگذاری صندلی خود در صداوسیما از سوی عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان مشاور وزیر در امور تنظیمگری فضای مجازی منصوب شد. گرچه سمت مشاور وزیر به نسبت پست قبلی امامیان پایینتر محسوب میشود اما هم میتواند نشاندهنده نزدیکی فکری زارعپور به او باشد و هم از احتمال حضور امامیان در سمتهای مهمتر وزارت ارتباطات خبر میدهد. در ماههای پیش نام امامیان به عنوان یکی از گزینههای تصدی پست ریاست سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مطرح بود؛ اما در نهایت زارعپور، رگولاتوری را به مدیری سپرد که تخصصش فیبر نوری است. موضوعی که تاکید زیادی بر توسعه آن وجود دارد. با این حال وزیر ارتباطات همواره بر رشد سرویسهای داخلی در کنار توسعه زیرساختها تاکید کرده است و باید دید با این نگاه چه جایگاهی برای امامیان در نظر خواهد گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید