آشنایی با انواع پیچ و مهره صنعتی
امروزه در بیشتر بخشهای زندگی ما پیچ و مهرهها نقش اصلی را بازی میکنند به صورتی که اگر با یک دید کلی به اطراف خود نگاه کنید همهجا ردی از اتصالات را میبینید.
از جعبه انواع اتصالات میتوان به اتصالات موقت اشاره کرد که پیچ و مهرهها اجزای تشکیلدهنده آن هستند. همچنین پیچ و مهرهها کاربردهای بسیاری در همه صنایع به ویژه ساختمانسازی و صنایع هوا فضا دارند.
به دلیل گستردگی در کاربرد آنها، پیچ و مهرهها تنوع بسیاری در بازار دارند. پیچها به اتصالات فلزی طویلی گفته میشود که در سوراخهای دو یا چند سطح قرار میگیرند تا آنها را با هم متصل کنند. برخی از این پیچها را میتوان به عنوان تکیهگاه روی هر سطحی سطوح قرار داد. انواعی از پیچها وجود دارند که برای اتصال مطمئن به مهره و واشر نیاز دارند. به طور کلی اکثر پیچها از دو بخش سر (گل) و رزوه پیچ تشکیلشدهاند. در ادامه به انواع و کاربردهای آنها اشاره خواهیم کرد.
کاربردهای پیچ و مهره صنعتی چیست؟
از پیچ و مهرهها برای متصل کردن قطعات مختلف مثل چوب، قطعات خودرو و فلز استفاده میشود. علاوه بر آن میتواند در صنایع بزرگ و کوچک که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد کاربرد داشته باشد:
-
ساختمانسازی
-
کشتیسازی
-
خودروسازی
-
راهآهن
-
پتروشیمی
-
سدسازی
-
پلسازی
جنس پیچ و مهره صنعتی
جنس پیچها بیشتر از فلز، چوب و پلاستیک است و اصلیترین موادی که در آن استفاده شده فولاد است. پیچهای فلزی با کربنهای مختلف نظیر کربن کم، کربن متوسط و کربن بالا وجود دارند. جنس پیچ در کیفیت و قیمت پیچها نقش مؤثری دارد.
ابعاد استاندارد انواع پیچ و مهره صنعتی
ابعاد پیچ با کاربرد آن رابطه دارد و زمان خرید پیچ و مهره برای پروژه مورد نظر باید به ابعاد پیچ توجه کنید. به عنوان مثال پیچ M5 به پیچی گفته میشود که قطری ۵ میلیمتری داشته باشد.
انواع پیچ و مهره صنعتی
پیچها انواع متفاوتی دارند که طبق ظاهر و عملکردهای آنها به گروههای جداگانه تقسیم میشوند. در ادامه به انواع آنها میپردازیم:
پیچ چوب
از جمله پیچها میتوان به پیچ چوب اشاره کرد که در اتصال اشیای چوبی به هم کاربرد دارند و در دو رنگ زرد و نقرهای در بازار موجود هستند. جنس این پیچها از زینک یا استیل استنلس است.
پیچ ماشین
پیچ ماشین به پیچی با جنس زینک و پروسس زرد یا نقرهای با نوک تخت گفته میشود که در طول بدنه رزوه کامل دارند. این پیچ بیشتر برای صنایع الکترونیک به کار برده میشود.
پیچ نوک بر
این پیچ ظاهر بیشتری به پیچ ماشین دارند و در سر آنها یک بریدگی وجود دارد. این پیچ برای مکانهایی که به گشتاور بالا نیاز است قرار میگیرد.
پیچ فلز
پیچ فلز مخصوص اتصال فلزات، ورقهای فلزی و گاهی پلاستیک و فایبرگلاس است. این پیچ به علت داشتن روزههای ریز برای اتصال فلز به چوب استفاده میشود و در انواع سرهای دوسو، چهارسو و واشردار در بازار موجود است.
پیچ نوک متهای
پیچ نوک متهای در زمان سوراخکاری راه مسیر ورود را سوراخ میکند و جنس استیل یا پوشش زینک دارد. سر پیچ متهای ششگوش دارد و در مواقعی در نوع واشردار نیز استفاده میشود.
پیچ شش گوش
یقیناً میتوان گفت پیچ شش گوش در میان سایر پیچها کاربردیتر است. برای باز و بسته کردن این پیچ باید از آچار یا آچار فرانسه استفاده کرد. طراحی آن به شکل تمام رزوه و هم در شکل نیمه رزوه تولید میشود. اغلب این پیچها فاقد پوشش خشکه، استیل و گالوانیزه هستند.
پیچهای مغزی
پیچهای مغزی جهت محکم کردن سطوح استفاده میشوند. انواع آنها شامل آلنی، پیچگوشتی خور و نوک تیز است.
پیچ لگ
تقریباً شبیه به پیچ چوب بوده و تفاوت آنها در سر شش گوش یا چهارگوش و انتها به شکل مخروطی رزوه شده آن است. استفاده آن در زمانی است که به بستن پیچ با گشتاور بالا نیاز است.
پیچ با سر مخروطی
انکر بولت (Anchor Bolt) یا رول بولت انواعی از پیچهای سر مخروطی هستند که یک استوانه و یک واشر و مهره دارند و در کارهای مربوط به بتن استفاده میشوند.
پیچ یو بولت
پیچى U شکل است و در کار های خاص استفاده میشود؛ برای مثال از آن در متصل کردن سطوح گردى لوله استفاده میشود.
پیچ بالابر یا پیچ آسانسوری
پیچ بالابر یا پیچ آسانسوری در اتصال سطوح نرم و پلاستیکی مثل تسمه نقاله از پیچ آسانسوری کاربرد دارد. این پیچ سری با قطر بزرگ، تخت، گردن باریک و چهارگوش دارد.
پیچ چشمى
در انتهای این پیچ حلقهای وجود دارد که قابلیت اتصال یک طناب یا نوار یا زنجیر را به آن میدهد. پیچ چشمی گاهی با مهره و گاهی با یک نوک تیز خودکار همراه است که برای تکیهگاه از آن استفاده میکند.
پیچ اجاقی
یک نوع پیچ ماشینی است که سری گرد یا تخت و بدنهای رزوه شده دارد. پوشش پیچ اجاقی از فولاد است و به کمک مهره مربعی یا شش ضلعی میتواند ورقههای فلزی را به هم متصل کند.
پیچ کنترل کشش
پیچی که سری گنبدی دارد و در انتهای ساقه آن یک اسپلاین قرار گرفته است و در ساخت قابهای فولادی استفاده میشود.
پیچ شانهای
بخش میانی این پیچ تقویت شده است و به پیچ انباری نیز شناخته میشود. این پیچ برای قسمتهایی که بارهاى برشى و خمشى بیشتری را تحمل میکند استفاده میشود.
پیچ بتن
پیچ بتن که با نام پیچ بنایی و پیچ آبی نیز معروف است شکلی مخروطی دارد و در اتصال قطعات متفاوت مثل چوب و فلز به بتن و مصالح ساختمانی کاربرد دارد. جنس آن از فولاد ضد زنگ یا همان فولاد کربنی است و رنگی آبی دارد.
پیچ دیواری
این پیچ کاربردی برای اتصال قطعات مختلف به دیوار با سری مخروطی طراحی شده است.
پیچ آینهای
پیچ آینهای به علت کاربرد زیاد در اتصال آینه به پیچ آینهای شهرت گرفته است. این پیچ سری تخت دارد و رزوه آن سری گرد آینهای شکل روی آن قرار گرفته است.
پیچ لنگر
پیچ لنگر که ساقی غیر مخروطی دارد و قسمتی از آن در بتن و قسمتی خارج از بتن قرار میگیرد.
کلام پایانی
در اینجا شما را با انواع پیچها و کاربرد آنها آشنا کردیم که با توجه به نیاز و پروژه مورد نظر خود بتوانید پیچ و مهرهای متناسب انتخاب کنید و اطلاعاتی در رابطه با کارایی و عملکرد آنها داشته باشید. برای دریافت مشاوره و استعلام قیمت روز، کافیست با کارشناسان پخش پیچ و مهره پیچ استور (https://pichstore.com) ارتباط برقرار کرده و با شماره تلفن 02165420160 تماس بگیرید.
دیدگاه تان را بنویسید