چطور متوجه شویم به ویروس جدید چینی مبتلا شدهایم؟
قباد مرادی سرپرست مرکز بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این پرسش که ویروس hmpv چیست و چه افرادی را به خطر میاندازد، گفت: ویروس hmpv ویروس جدیدی نیست و اکثرا خردسالان زیر ۵ سال و افراد بالای ۶۵ سال به آن دچار میشوند. ما در کشور ابزار رصد و تشخیص ویروس را داریم.
قباد مرادی سرپرست مرکز بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این پرسش که ویروس hmpv چیست و چه افرادی را به خطر میاندازد، گفت: ویروس hmpv ویروس جدیدی نیست و اکثرا خردسالان زیر ۵ سال و افراد بالای ۶۵ سال به آن دچار میشوند. ما در کشور ابزار رصد و تشخیص ویروس را داریم.
به گزارش مهر، وی افزود: این ویروس برای کشور چین نیست و چین چنین ویروسی را گزارش نکرده است، همچنین ویروس hmpv یک بیماری جدید در کشور ما نیست. این ویروس بر اساس یافتهها در حال حاضر ویروس در گردش نیست.
کیهان آزادمنش مدیر گروه تحقیقات ویروسشناسی انستیتو پاستور نیز در ادامه پرسش معرفی ویروس hmpv به مردم گفت: به طور معمول این ویروس مشکل تنفسی فوقانی ایجاد میکند، اما اگر فردی دچار بیماری زمینه باشد، کمی عفونت در بدن او با شدت بیشتری پدیدار خواهد شد. بین این ویروس و ویروس کووید ۱۹ خیلی تفاوت وجود دارد.
وی افزود: بعد از کووید ۱۹ بین سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ تمام بیماریهای تنفسی ما روند کاهشی داشته است و همچنین در سال ۱۴۰۱ دو درصد افراد که کووید منفی داشتهاند، به ویروس hmpv مبتلا شده بودهاند.
مهدی تقدسی مدیر اطلاعرسانی پزشکی و منابع علمی در ادامه پاسخ به پرسش ویروس hmpv چیست، مطرح کرد: موضوعی که سازمان بهداشت جهانی حدود ۴ روز پیش در چین از این نوع ویروس گفت، نشاندهنده این است که از سال ۲۰۰۱ hmpv بوده و بشر از آن شناخت داشته است؛ بنابراین ویروس نوظهور نیست. همچنین این ویروس ویژگی مرگبار نداشته و از سمت سازمان بهداشت اعلامیهای وجود ندارد.
علائم ویروس
سرپرست مرکز بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت در پاسخ به این پرسش که ویروس hmpv چه علائمی دارد، اظهار داشت: علائم اغلب بیماری عفونتهای تنفسی شبیه یکدیگر است؛ تب، آبریزش بینی و سرفه. این بیماری گاهی در بعضی افراد ۵ درصد از سیستم تنفسی تحتانی را نیز درگیر میکند، اما اغلب علائم آن شبیه سرماخوردگی و آنفلوآنزاست.
مرادی اذعان کرد: این عفونتها یک هفته دوران نقاهت دارند و درمان آن مانند بیماری سرماخوردگی است. همچنین در بخش دولتی آزمایشگاهی تحت عنوان دیدهور وجود دارد که به درخواست پزشک آزمایش تشخیص ویروس انجام خواهد شد.
کیت تشخیص hmpv در کشور وجود دارد
در ادامه پاسخ به این پرسش مدیر گروه تحقیقات ویروسشناسی انستیتو پاستور تصریح کرد: با توجه به نمونههای این چند وقت اخیر که از چند استان مشکوک برای ما ارسال شد، در بررسیهای ما هیچگونه نتیجهای از وجود ویروس hmpv وجود ندارد.
آزادمنش اظهار داشت: اولین بار کیتهای تشخیصی hmpv در سال ۱۳۹۵ در کشور ساخته و برای کرونا نیز از آنها استفاده شده است.
نحوه مراقبت هنگام ابتلا
مرادی در پاسخ به این سوال که چگونه باید از خود در برابر این ویروس مراقبت کنیم، گفت: بسیاری از عفونتهای تنفسی علائم خفیفی دارند و باید دوران نقاهت خود را طی کنند، همچنین با مراقبت این دوره طی شده و عفونت از بدن خارج خواهد شد، اما اگر علائم شدیدتری مانند تب شدید، بی قراری مشاهده شود افراد باید به پزشک مراجعه کنند.
تقدسی مدیر اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی در ادامه پاسخ به این پرسش گفت: افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند و ممکن است به صورت ژنتیکی این نقص سیستم ایمنی را داشته باشند باید سعی کنند در مکانهای شلوغ حضور پیدا نکرده و اگر مجبور به حضور شدند حتماً مراقبتهای زمان کووید را رعایت کنند.
وی ادامه داد: همچنین کسانی که عملهای جراحی مانند پیوند کبد انجام دادهاند و یا کودکان زیر ۵ سال هستند نباید در مکانهای عمومی حضور پیدا کنند. توصیه ما این است که کسانی که علائم دارند، حال سالمندان را رعایت کنند، زیرا سالمندان بیشتر درگیر این ویروس خواهند شد.
پیشگیری برای مبتلا نشدن به ویروس
مرادی در پاسخ به اینکه چگونه از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنیم، بیان کرد: عفونتهای تنفسی در فصل زمستان به راحتی شیوع پیدا میکنند و یک شرایط ایدهآلی را دارند، امروزه در بسیاری از کشورها آنفلوآنزا وجود دارد و این کشورها نیز با آنفلوآنزا درگیر هستند، عمان ۴۵ درصد مثبت بوده است.
وی افزود: در بعضی کشورها آنفولانزای نوع B شایع است و در استرالیا ۷ درصد عفونت تنفسی آن ویروس hmpv بوده که شایع است. در افراد بالای ۶۵ سال، افراد باردار، کادر پزشکی و درمان و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی باید به طور حتمی واکسیناسیون شوند و اگر واکسن در دسترس بود همه افراد باید تزریق کنند. اگر کسی واکسن بزند و به آنفولانزا مبتلا شود، بیماری شدت نخواهد یافت.
خطر استفاده خودسرانه از آنتیبیوتیکها
آزادمنش در پاسخ به پرسش اینکه آنتیبیوتیک به صورت خودسرانه روی افراد جواب میدهد یا خیر گفت: آنتیبیوتیک به دلیل افزایش در برابر میکروبها استفاده آن توصیه نمیشود. بیماریهای ویروسی آنقدر عجیب و غریب نیستند و دوره بگذرد کافی است.
طب ایرانی و درمان ویروس hmpv
تقدسی در مورد دمنوش و گیاهان دارویی گفت: هر درمانی برای تثبیت نیاز به تحقیق دارد. درباره ویروسهای دیگر و ویروس hmpv که درمان ثابتی ندارند توصیه میشود که افراد از طب ایرانی استفاده نکنند.
مرادی در مورد وضعیت کشور نسبت به سالهای گذشته اظهار داشت: ما یکسری سیستمهایی برای رصد عفونتهای تنفسی داریم و تقریباً در اواخر آبان متوجه شدیم موارد آنفولانزای ما رو به افزایش است. به طور دائم این عفونتها رصد میشوند. وزارت بهداشت تمام تلاش را برای سلامت مردم خواهد کرد.
توصیههای مهم
مرادی گفت: ۲ الی سال بعد از کرونا کمی مواد دارویی آنفلوآنزا رو به کاهش رفت. در تمام کشورها امسال آمار آنفلوآنزا بالا رفته است.
آزادمنش بیان کرد: بیماری ویروسی را نمیتوان کنترل کرد، اما زیاد از حد نیز نباید به آن توجه داشت.
تقدسی خاطرنشان کرد: در ایران مراکز وزارت بهداشت از نظر پایش، پیگیری و درمان قدرتمند هستند و از این جهت به سیستم بهداشتی ما اعتماد صد درصد کنند.
دیدگاه تان را بنویسید