جزئیاتی از سفر عراقچی به پرتغال؛ تداوم تحرکات دیپلماتیک رئیس دستگاه دیپلماسی
وزیر امور خارجه کشورمان به منظور شرکت در دهمین مجمع جهانی ائتلاف تمدن های ملل متحد و در راستای تبیین مواضع سازنده و ثباتزای ایران در طول تاریخ و نقش موثر آن در توسعه تمدن بشری، از تاریخ ۵ تا ۷ آذرماه به به لیسبون پایتخت پرتغال که میزبانی این نشست را بر عهده دارد، سفر می کند.
وزیر امور خارجه به دعوت مشترک سازمان ملل متحد و وزیر امور خارجه پرتغال برای شرکت در دهمین اجلاس عالیرتبه ائتلاف تمدنها به پرتغال سفر کرده است.
- این نشست همزمان با بیستمین سالگرد 'ائتلاف تمدنها' طی روزهای ۵ تا ۷ آذرماه سالجاری به میزبانی پرتغال با موضوع «اتحاد برای صلح: احیای اعتماد، بازآفرینی آینده، بازتاب دو دهه گفتگو به خاطر بشریت» برگزار خواهد شد.
- وزیر خارجه در بخش عالیرتبه این نشست دیدگاههای کشورمان راجع به صلح و امنیت بینالمللی و مباحث روز از جمله تحولات منطقه را تبیین نموده و با دبیرکل سازمان ملل متحد و همتایان خود از تعدادی از کشورهای شرکتکننده در اجلاس گفتگو و تبادل نظر خواهد کرد.
شد.
- در این اجلاس یک بیانیه پایانی به تصویب خواهد رسید که در آن بر موضوعات مورد اهتمام جامعه بینالمللی از جمله در رابطه با تقویت تعامل و تفاهم بین ملتها و فرهنگها و مذاهب و مقابله با نفرتپراکنی و برتریطلبیهای نژادپرستانه و نیز اسلام هراسی تاکید میگردد.
- نشست های عالیرتبه ائتلاف تمدن های ملل متحد هر دو سال یکبار با مشارکت دبیرکل سازمان ملل متحد و مقامات عالیرتبه کشورها و سازمانهای بینالمللی با محور "گوناگونی فرهنگها، وحدت بشریت" برای بحث و تبادل تظر پیرامون موضوعات و جالشهای عمده جهان برگزار میشود.
- پیام مرکزی "ائتلاف تمدنها" ارتقای تفاهم و همزیستی بین فرهنگها و تمدنهای مختلف بشری و ترویج صلح و همزیستی بین ملتها میباشد.
- شرکت وزیر امور خارجه در این اجلاس در راستای پیشبرد "دیپلماسی فعال، فراگیر و اثرگذار"، و با هدف بهرهگیری از همه فرصتها و ظرفیتها جهت تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با اهمیت تعامل و تفاهم برای ارتقای صلح و ثبات در منطقه و جهان میباشد
- در شرایطی که منطقه غرب آسیا به دلیل تداوم اشغالگری اسرائیل طی ۸ دهه و تشدید سیاست نسلکشی فلسطینیان در ۱۴ ماه اخیر، در وضعیت بسیار ملتهب و خطرناک قرار دارد، جامعه جهانی باید گفتگو در مورد صلح را با نگاهی عملیاتی و واقعنگرانه دنبال کند.
- اکنون جهان نیازمند ائتلافسازی برای حراست از انسانیت در برابر قساوت و شرارت ناشی از خودبینی و برتریطلبی موجودیت اشغالگر و نژادپرست میباشد که هیچ حد و مرزی در سبعیت و ظلم به همنوع برای تثبیت خود به بهای امحای کامل یک ملت و سرزمین کهن آنها قائل نیست.
- ائتلاف تمدنها نمیتواند نسبت به تاریخ و خطر تکرار آن برای فرهنگها و ملتها بیاعتنا باشد. آنچه در فلسطین اشغالی میگذرد، تکمیل طرح طولانیمدت "امحای فلسطین" در قالب پروژهای استعماری است که با حمایت و همراهی همهجانبه آمریکا و تعدادی از کشورهای اروپایی در حال انجام است. این پروژه تکرار نسلکشی و امحای مردمان بومی در قاره آمریکا و اقیانوسیه و آفریقا است که طی آن برخی از پیشرفتهترین تمدنهای انسانی از بین رفت و میراث غنی فرهنگی آنها ناپدید گردید و میلیونها نفر به بردگی گرفته شدند.
- ملت فلسطین طی ۸ دهه از هیچ فداکاری برای حفظ حقوق انسانی خود و دفاع مشروع در برابر تجاوز و ظلم اسرائیل فروگذار نکردهاند.
- امروزه هیچ مردم و فرهنگی به اندازه فلسطین در معرض ظلم و جنایت نیست و هیچ ملتی به اندازه فلسطین شایسته حمایت همه جانبه و فوری جامعه بینالمللی برای حفاظت از خود در برابر نسلکشی دسته جمعی نیست.
- مردم فلسطین و لبنان و کل منطقه غرب آسیا و بلمه همه جهان در معرض جنگافروزی و طغیان باند جنایتکاری است که اکنون هیچ تردبدی در ماهیت جنایتکارانه آنها وجود ندارد. تصمیم اخیر دیوان بینالمللی کیفری در صدور حکم بازداشت سرکردگان رژیم اسراییل به اتهام جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت، در کنار دستورهای موقت ششگانه دیوان بینالمللی دادگستری مبنی بر ضرورت جلوگیری از نسلکشی مردم فلسطین، باید جامعه بینالمللی را به ایجاد ائتلافی همهجانبه جهت بازداشتن رژیم اشغالگر از ادامه تجاوز و جنایت رهنمون سازد.
- رسالت و فلسفه وجودی ائتلاف تمدنها اقتضا میکند که اجازه ندهد جمعی خودبرترپندار با سوء استفاده از نام والای یک دین ابراهیمی - که مورد احترام و بخشی از باور دینی ما به عنوان مسلمان است - موجب تفرقه و تخاصم بین انسانها و فرهنگها شود و کل منطقه و جهان را در معرض ناامنی و جنگ قرار دهد.
- نباید اجازه داد از مفهوم "یهودی ستیزی" برای تخطئه و تخریب هر گونه اعتراض و انتقاد به قساوت و ظلم رژیم صهیونیستی استفاده شود. یهودی ستیزی، اسلامهراسی، خودبرترپنداری نژادی و قومی، و امثالهم همگی مردود و ناپسند است. اما مفهوم یهودی ستیزی اکنون چند دهه است که برای منکوب کردن مخالفان اشغالگری و تجاوز و توسعهطلبی رژیم اسراییل مورد سوء استفاده قرار گرفته است و خود تبدیل به مانع عمده در مسیر تعامل و تفاهم بین فرهنگها شده است.
- جمهوری اسلامی ایران نسبت به تعامل و گفتگو برای ارتقای تفا
هم بین فرهنگها و ملتها ثابتقدم بوده است. ما به عنوان وارث یکی از تمدنهای ریشهدار و باستانی که تا به امروز استمرار دارد، نسبت به اهمیت نقش و جایگاه خود برای تقویت و ترویج تفاهم و تعامل واقفیم. ابتکار گفتگوی تمدنها و فرهنگها در زمانی مطرح شد که جهان غرب، سرمست از زوال کمونیسم، شعار پایان تاریخ و ظفرمندی مطلق فرهنگ غربی میداد و بر طبل برتریجویی میکوبید. در جهان امروز بیش از هر زمانی در طول تاربخ مدرن نیازمند بازگشت به ایده گفتگو و تعامل میان فرهنگها و تمدنها هستیم.
- جمهوری اسلامی ایران آماده تعامل با همه طرفهایی است که با ابتنای بر اصول و موازین حقوق بینالملل و منشور ملل متحد آماده تعامل مبتنی بر احترام متقابل و پذیرش منافع و مصالح مشروع متقابل باشند. رفتارهای مبعث از یکجانبهگرایی و فشار و تهدید و تحریم، هم خلاف حقوق بینالملل است و هم مغایر با اصول انسانی. چنین سیاستهایی هیچگاه منتج به نتیجه مطلوب و ارتقای صلح و تفاهم و رفاه ملتها نشده و مورد پذیرش هیچ ملت رشیدی نخواهد بود
دیدگاه تان را بنویسید