پیام مهم عراقچی در سفر به چین؛ ایران شرکای استراتژیک خود را کنار نمیگذارد
نوذر شفیعی گفت: سفر عراقچی به چین که بلافاصله پس از دیدارهای او در مسکو انجام شد، دربردارنده یک پیام روشن برای این دو قدرت است: هرگونه تحول در مناسبات ایران و غرب، به معنای کنار گذاشتن شرکای استراتژیک در شرق نیست، بلکه بخشی از سیاست متنوعسازی روابط خارجی تهران است.

حدیث روشنی- روزنامه اعتماد با نوذر شفیعی، کارشناس مسائل سیاست خارجی در باب اهداف احتمالی این سفر گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- سفر اخیر آقای عراقچی، به چین حامل پیامهای چندلایه و با اهمیتی است که در چهار محور اصلی قابل تفسیر است. نخست آنکه این سفر نشانهای از یک اصل ثابت در دیپلماسی ایران است؛ مشورت و هماهنگی با شرکای راهبردی درباره موضوعات حساس و استراتژیک.
- در دنیای امروز، بهویژه زمانی که موضوعی مانند گفتوگوهای ایران و امریکا در دستور کار قرار میگیرد، طبیعی است که شرکای استراتژیک ایران از جمله چین انتظار داشته باشند در جریان روند مذاکرات و تحولات مرتبط با روابط تهران و واشنگتن قرار بگیرند.
- اگر ایالات متحده به این جمعبندی برسد که چین، روسیه و دیگر بازیگران مهم جهانی در کنار ایران ایستادهاند، بیتردید در اتخاذ مواضع خود تجدیدنظر خواهد کرد و رویکرد منعطفتری در پیش میگیرد.
- در صورتی که مذاکرات به نتیجه برسد، ایران به دنبال دریافت تضمینهای عینی از ایالات متحده خواهد بود تا از تکرار تجربه خروج یکجانبه امریکا از توافق پیشین جلوگیری کند. این تضمینها میتوانند اشکال گوناگونی داشته باشند: تصویب توافق در کنگره امریکا، تبدیل آن به قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل، یا تعیین نقشآفرینی رسمی قدرتهای بزرگ مانند روسیه و چین به عنوان ضامن اجرایی توافق.
- در شرایط فعلی که مذاکرات ایران و امریکا در جریان است و تاکنون چشمانداز این مذاکرات، دستکم از منظر دیپلماتیک، مثبت ارزیابی میشود، سیاست نگاه به شرق در چارچوب یک دیپلماسی متوازن معنا پیدا میکند. حتی در صورت دستیابی به توافق با ایالاتمتحده، شرکای سنتی ایران در شرق ازجمله چین و روسیه همچنان جایگاه خود را در سیاست خارجی کشور حفظ خواهند کرد.
- سفر عراقچی به چین که بلافاصله پس از دیدارهای او در مسکو انجام شد، دربردارنده یک پیام روشن برای این دو قدرت است: هرگونه تحول در مناسبات ایران و غرب، به معنای کنار گذاشتن شرکای استراتژیک در شرق نیست، بلکه بخشی از سیاست متنوعسازی روابط خارجی تهران است.
- سیاست خارجی ایران در حال حرکت به سمت توسعه و تنوع روابط با بازیگران مختلف بینالمللی است؛ اما این به معنای جایگزینی شرکای جدید به جای شرکای قدیمی نیست.
دیدگاه تان را بنویسید