درآمدهای نجومی فدراسیون فوتبال از جریمههای انضباطی/ پولها کجا می رود که کمکی به فوتبال نمی کند؟
فدراسیون با جریمه کردن تیمها و باشگاهها دهها میلیاردتومان به خزانه خود واریز کرده است.

گزارش اخیر یکی از خبرگزاریها که از درآمد سه میلیارد و پنجاه میلیونی فدراسیون در مدت زمان ۱۸ دقیقه با جرایم انضباطی تیمها به دست آمده بازهم توجهها را به خزانه پر و پیمان فدراسیون جلب کرد.
به گزارش روزنامه اعتماد، روز سهشنبه خبرگزاری تسنیم نوشت: «کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال شب گذشته (دوشنبه) حدفاصل ساعت 07: 23 تا 25: 23، احکامی را منتشر کرد. صدور این احکام در ساعات پایانی شب درحالی صورت گرفت که مسابقات هفته بیست و ششم حاشیه و چالش کم نداشت، بنابراین انتظار برخورد قاطع انضباطی با این جنجالها میرفت. مجموع 19 تخلف منجر به جرایم مالی، 3 میلیارد و 57 میلیون تومان شد. تنبیهشدگان موظف هستند که مبالغ را به حساب بانک یا شماره شبا اعلامی فدراسیون واریز و فیش واریزی را برای کمیته انضباطی ارسال کنند. طبق اعلام کمیته انضباطی در صورت عدم پرداخت مبالغ جریمه، از فعالیت آنها خودداری خواهد شد. تنبیهاتی که به هیچوجه بازدارنده نبوده و بیشتر به حکم تعلیقی گره خورده بودند.»
پولهایی که با کمک کمیتههای انضباطی و اخلاق و تعیین وضعیت به دست میآیند و هر سال احتمالا با افزایش نرخ تورم روند فزایندهای هم میگیرند! در دو، سه سال اخیر رسانهها درباره درآمدزایی فدراسیون فوتبال از طریق جریمههای ارکان قضایی فدراسیون فوتبال سوالات مهمی را مطرح کردند که تاثیر قابلتوجهی در افکار عمومی و اهالی فوتبال ایجاد کرده است. این گزارشها نشان میدهند که فدراسیون با جریمه کردن تیمها و باشگاهها دهها میلیاردتومان به خزانه خود واریز کرده است.
خبرآنلاین در خرداد 1403 و پایان لیگ بیستوسوم در گزارشی نوشت: «مجموع جرایم نقدی مربوط به احکام کمیته انضباطی در فصل جاری به عدد باور نکردنی 66 میلیارد تومان میرسد که تازه بخشی از این جرایم است. کمیته انضباطی در طول فصل احکام زیادی با مبالغ 100 میلیون تومان و کمتر از آنهم صادر کرده که میتواند مجموع جرایم نقدی را به بیش از 70 میلیارد تومان برساند.» اما سوال اصلی اینجاست: این پولهای هنگفت دقیقا کجا خرج میشود؟ آیا فدراسیون برنامهای شفاف برای نحوه هزینهکرد این مبالغ دارد؟ آیا این پولها صرف توسعه زیرساختهای فوتبال، آموزش مربیان و داوران، کمک به تیمهای پایه یا سایر موارد مرتبط با پیشرفت فوتبال کشور میشود؟ یا صرفا به عنوان یک منبع درآمد برای فدراسیون تلقی شده و نحوه هزینهکرد آن هم نباید مشخص باشد؟ اگر این ارقام برای پیشرفت فوتبال هزینه میشود چرا هر روز در حال پسرفت و در جا زدن هستیم؟ تیم ملی نوجوانانمان در آسیا تحقیر میشود و داوری ایران به طور کامل از مسابقات بینالمللی کنار میرود؟
فدراسیون فوتبال موظف است در قبال این درآمدزایی شفاف عمل کند و به طور دقیق و مستند به رسانهها و مردم توضیح دهد که ریال به ریال این پولها در چه بخشهایی هزینه میشوند. ارایه گزارشهای مالی دقیق و قابل دسترس حق مسلم مردم و جامعه فوتبال است تا از نحوه مدیریت مالی فدراسیون مطلع شوند. نکته مهم دیگر، اثربخشی جریمههای مالی به عنوان ابزار بازدارنده در کمیته انضباطی است. آیا صرفا جریمه کردن تیمها و باشگاهها بدون در نظر گرفتن برنامههای آموزشی و فرهنگسازی میتواند مشکلات رفتاری و انضباطی در فوتبال را ریشهکن کند؟ از آنجایی که در همین بازه کوتاه زمانی یک ساله ارقام نجومی از طریق جریمه افراد یا باشگاهها توسط فدراسیون اخذ شده و وضعیت فوتبال ایران از لحاظ انضباطی حتی ذرهای بهتر نشده، میتوان گفت پاسخ قطعا خیر است.
به نظر میرسد جریمههای مالی به تنهایی کافی نیستند و فدراسیون باید به دنبال برنامههای جامعتر و دقیقتر برای ارتقای سطح اخلاق و انضباط در فوتبال ایران باشد. این برنامهها میتواند شامل برگزاری دورههای آموزشی برای بازیکنان، مربیان و مدیران، تدوین و اجرای منشور اخلاقی، استفاده از ظرفیت رسانهها برای فرهنگسازی و ترویج رفتارهای صحیح و همچنین تقویت نقش کمیتههای اخلاق و انضباط در جهت پیشگیری از تخلفات باشد. درنهایت، انتظار میرود فدراسیون فوتبال به این سوالات مهم پاسخ دهد و با شفافیت و ارایه برنامههای جامع نشان دهد که درآمدزایی از طریق جریمهها صرفا یک منبع درآمد نیست بلکه ابزاری برای بهبود و ارتقای سطح فوتبال کشور است و در مسیر درست هزینه خواهد شد.
همچنین فدراسیون باید نشان دهد که به جز جریمههای مالی برنامههای دیگری نیز برای ارتقای سطح انضباط و اخلاق در فوتبال ایران دارد و صرفا به دنبال درآمدزایی از این طریق نیست. اینها مواردی است که در چند سال اخیر جسته و گریخته یا حتی با کنایه از طرف بازیکنان و مربیان و مدیران و کارشناسان نثار فدراسیون شده است و سران فدراسیون توجهی به آن ندارند!
دیدگاه تان را بنویسید