فارین پالیسی گزارش میدهد:
سه سال پس از روی کار آمدن ترامپ، ایرانیها آمریکا را کشوری خطرناک میدانند
ایرانیها به نحو چشمگیری از تداوم توسعه موشکهای بالستیک استقبال کرده اند (92 درصد). 61 درصد از ایرانیها نیز بر این باورند که توسعه موشکهای بالستیک پیشرفته تر، خطرِ حمله خارجی به ایران را کاهش میدهد و کشورشان را امنتر خواهد کرد. این نظرسنجی همچنین حاکی از حمایت قابل توجه ایرانیها از اقدامات نظامی ایران در عرصه خارجی است.
اعتمادآنلاین| مجله فارین پالیسی نوشت: یافتههای یک نظرسنجی نشان میدهد که اکثر ایرانیها معتقدند: داشتنِ موشکهای بالستیکِ بهتر و همچنین برتری نظامی در خاورمیانه، برای کشورشان امنیت بیشتری را به ارمغان خواهد آورد.
شکی نیست که "کارزار فشار حداکثری" دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بر علیه ایران، با مجبور کردن بانکها و شرکتهای بین المللی جهت قطع روابط تجاری خود با این کشور، ایران را تا حد زیادی تحت فشار قرار داده است. با این حال، بیشترِ ایرانیها (55 درصد)، مشکلات اقتصادی کشورشان را به سو مدیریتهای داخلی و همچنین فساد حاکم بر اقتصاد ایران نسبت میدهند. 38 درصد از ایرانیها نیز تحریمهای خارجی را دلیل اصلی مشکلات اقتصاد ایران عنوان میکنند.
بر اساس یافتههای یک نظرسنجی که اخیرا توسط نهادی با نام" IranPoll" (نهادی که در تورنتو کانادا مستقر است) و "مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی دانشکده سیاستگذاری عمومی دانشگاه مریلند" انجام شده و در جریان آن، بیش از 3000 مصاحبه تلفنی با پاسخ دهندگان ایرانی انجام شده است، تلاشهای دولت ترامپ برای تحت فشار قرار دادن ایران موجب بروز برخی پیامدهای ناخواسته شده است: این تلاش ها، خصومت و دشمنی ایرانیها نسبت به ایالات متحده آمریکا را افزایش داده و بر محبوبیت تندروهای ایرانی در مقایسه با آن دسته از سیاستمدارانی که ذهنیتی دیپلماتیک دارند افزوده است.
در جریان 3 سال گذشته، "ژنرال قاسم سلیمانی" فرمانده نیروی قدس که یگانی نخبه از سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران است، به مثابه یکی از محبوبترین چهرههای عرصه سیاسی ایران ظاهر شده است. محبوبیت وی حتی از حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران که به انجام مذاکره با غرب و دستیابی به توافق هستهای سال 2015 موسوم به برجام چراغ سبز نشان داد هم پیشی گرفته است. از ژانویه سال 2016، قاسم سلیمانی که هدفِ تحریمهای آمریکا و سازمان ملل متحد قرار دارد، شاهد افزایش میزان محبوبیت خود از 72.7 به 81.6 درصد در آگوست سال 2019 بوده است (بر اساس نظرسنجیهای انجام شده و پاسخی که مخاطبان داده اند).
این موضوع در تضاد با وضعیت رئیس جمهور روحانی است که نخستین رئیس جمهور ایران محسوب میشود که پس از دههها با یک رئیس جمهور آمریکا (باراک اوباما)، در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتامبر سال 2013 گفتگو کرد. در دوره زمانی مشابه (ژانویه 2016 تا آگوست 2019)، میزان محبوبیت روحانی از 82.1 درصد به 42.3 درصد کاهش یافته است. وزیر خارجه دولت حسن روحانی یعنی محمد جواد ظریف نیز (که یک دیپلمات تحصیل کرده در آمریکا است و تیم هستهای ایران را در جریان مذاکرات با غرب رهبری میکرد) در موقعیت مشابهی قرار دارد. محبوبیت وی در دوره زمانی ذکر شده، از 77.5 درصد به 67 درصد کاهش یافته است.
این نظرسنجی و یافتههای حاصل از آن، بیانگر تغییرات قابل توجه در دیدگاه ایرانیها در مورد ایالات متحده آمریکا، از زمان روی کارآمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سال 2017 است. ایرانیها هم اکنون تقریبا به صورت قریب الاتفاق دیدگاهی منفی نسبت به آمریکا دارند (86 درصد). آنها خواستار گسترش روابط با کشورهایی نظیر چین (58 درصد)، آلمان (55 درصد)، ژاپن (70 درصد)، و روسیه (57 درصد) هستند. یک جامعه آماری بزرگ (حدودا 66 درصد) از پاسخ دهندگان ایرانی بر این باورند: آمریکا کشوری خطرناک است که تقابل با دیگران و همچنین کنترل و کسب تسلط بر آنها را دنبال میکند.
این نظرسنجی همچنین حکایت از بی اعتمادی رو به رشد مردم ایران به توافق هستهای با غرب موسوم به "برجام" دارد. در آگوست سال 2015، یک ماه پس از آنکه ایالات متحده آمریکا، ایران، و دیگر قدرتهای جهانی، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به امضا رساندند، حدودا 76 درصد از ایرانیها این توافق را مثبت ارزیابی میکردند. این میزان اکنون به 42 درصد (آنهایی که در این رابطه مورد سوال قرار گرفتند) کاهش یافته است. حدودا 59 درصد از پاسخ دهندگان ایرانی گفته اند حال که ایالات متحده آمریکا از توافق هستهای خارج شده، ایران هم بایستی هرچه سریعتر از این توافق خارج شود.
دیدگاه تان را بنویسید