کد خبر: 244367
|
۱۳۹۷/۰۸/۲۱ ۰۸:۴۶:۰۰
| |

هشدار یک زیست شناس:

صخره‌های مرجانی در آستانه انقراض هستند

به اعتقاد یک زیست شناس دریایی که در زمینه نابودی اکوسیستم‌های مرجانی در نقاط مختلف جهان تحقیق می‌کند، کودکان امروز شاید آخرین نسلی باشند که صخره‌های مرجانی را با این عظمت و شکوه می‌بینند.  

صخره‌های مرجانی در آستانه انقراض هستند
کد خبر: 244367
|
۱۳۹۷/۰۸/۲۱ ۰۸:۴۶:۰۰

اعتمادآنلاین| دیوید اوبورا، رئیس گروه تخصصی مرجان در "اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت" (IUCN) اعلام کرده که گرمایش جهانی و اسیدی شدن اقیانوس‌ها تاکنون 16 تا 33 درصد از تمامی صخره های مرجانی آب‌های گرم را به شدت نابود کرده است و بقایای این مرجان ها نیز حتی به افزایش یک درجه‌ای دما آسیب‌پذیر شده‌اند.

اوبورا با بیان این که کودکان امروز شاید آخرین نسل شاهد شکوه صخره‌های مرجانی باشند، گفت: صخره های مرجانی امروز پیشینه‌ای 25 تا 50 میلیون ساله دارند و از برخوردهای تکتونیکی مانند برخورد صفحات آفریقا به اروپا و هند به آسیا جان سالم به در برده‌اند. با این حال ما شرایط آب و هوایی را چنان تحت تاثیر قرار داده‌ایم که شاید کودکانمان آخرین نسلی باشند که شاهد صخره هایی هستند که ده‌ها میلیون سال به حیات خود ادامه داده‌اند.

این هشدارها در پی گزارش اقلیمی سازمان ملل متحد آمده که ارزیابی خطر پیش‌روی مرجان‌ها را برعهده دارد. دانشمندان در هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی (IPCC) هشدار داده‌اند در صورتی که گرمایش جهانی به دو درجه سانتی‌گراد برسد به احتمال 99 درصد طی 50 سال آینده مرجان‌های گرمسیری به طور کلی ریشه کن خواهند شد.

طبق گزارش سازمان ملل متحد علاوه بر از دست دادن یکی از زیباترین و متنوع ترین زیستگاه های روی زمین، این امر موجب آسیب دیدن شیلات و درآمدزایی مردم ساکن مناطق ساحلی و کاهش مصونیت آن‌ها در برابر طوفان‌ها می‌شود.

مرجان ها که به نام جنگل های زیر دریایی شناخته می شوند با سرعتی حتی بیشتر از جنگل‌های آمازون در حال نابودی هستند. افزایش دمای هوای جهان حتی فقط به میزان یک تا دو درجه می‌تواند منجر به نابودی جلبک‌هایی شود که بقای مرجان ها با آن‌ها بستگی دارد.

این نابودی در صورتی که دمای هوا کاهش یابد می‌تواند موقتی باشد اما گرمایش جهانی در حال تداوم بوده و به هر میزانی که ادامه یابد آسیب‌پذیری مرجان‌ها نیز بیشتر می‌شود.

نخستین بار در سال 1983 میلادی نابودی مرجان ها مشاهده شد و در سال 1998 این امر به سطح جهانی رسید. سپس در سال 2010 میلادی نابودی مرجان ها ادامه یافت و بعد از آن برای سه سال متوالی از سال 2015 تا 2017 میلادی مشاهده شد.

در حال حاضر 11 صخره مرجانی از 29 صخره مرجانی جهان در حال نابودی بوده و طبق پیش‌بینی‌های یونسکو این روند به 25 صخره تا سال 2040 میلادی گسترش خواهد یافت.

صخره‌هایی که با بالاترین خطر نابودی مواجه‌اند در عربستان سعودی، ماداگاسکار، هاوایی و پاپوآ گینه نو قرار دارند که احتمال می‌رود تا سال 2043 میلادی نابود شوند. پس از آن صخره های مرجانی مصر، استرالیا، کوبا، اندونزی و فیلیپین با این خطر مواجه‌اند.

علاوه بر گرمایش جهانی و اسیدی شدن آب‌ها، تهدیدات دیگری نیز به نابودی صخره های مرجانی منجر می‌شوند که در این میان می‌توان به دفع فاضلاب در مناطق گردشگری، آلودگی قایق ها و ماهیگیری های بی ملاحظه از جمله پمپاژ سیانید به ساختارهای مرجانی که برای گرفتن ماهی‌های تزئینی و فروش آن‌ها برای آکواریوم‌های خانگی صورت می‌گیرد، اشاره کرد.

به نوشته روزنامه گاردین، با این وجود تعداد کمی از بیش از 800 گونه مرجان تاکنون منقرض شده‌اند و تا زمانی که سازنده‌های عمده این مرجان‌ها وجود داشته باشند، احتمال این وجود دارد که این سیستم های پیچیده را بتوان بازسازی کرد.

منبع: ایسنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها