رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران خبر داد:
تعقیب کیفری در انتظار جراحیهای نامتعارف
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران با اشاره به غیرقانونی بودن جراحیهای نوظهور زیبایی گفت: قطعا هم فردی که تقاضای انجام این گونه عملهای جراحی مجرمانه را دارد و هم پزشک، مجازات خواهند شد.
اعتمادآنلاین| محمود عباسی، رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران با اشاره به غیرقانونی بودن جراحیهای نوظهور زیبایی، گفت: پذیرش مخاطرات، عوارض مهلک، مخاطرهآفرین و نتایج غیرعقلانی جراحیهای نوظهور زیبایی، موازنه ضرورت را بهطورکلی برهم زده است، بهگونهای که با ابزار فقهی، حقوقی و اخلاقی کمتر میتوان وجهه مشروعیت برای اینگونه اعمال قائل شد. قراردادن عنبیه مصنوعی و کاشت نگین در چشم، تغییر دائم رنگ چشم و عملهای عجیب و غریب از جمله چشم گربهای، گوش الاغی و امثال اینها فاقد مشروعیت قانونی است و در این گونه اعمال پزشکی اصل بر مسوولیت جراح است و رضایت و برائت قبل از عمل، هیچ تأثیری در سقوط مسوولیت پزشکی ندارد.
عباسی گفت: مسوولیت مبتنی بر تقصیر در نظام حقوقی ما در چارچوب اعمال جراحی مشروع و متعارف پذیرفته است و در اینگونه اعمال، مسوولیت پزشک مبتنی بر نتیجه است. یعنی اصل بر مسوولیت پزشک است هرچند که لازم است قانونگذار صراحتاً اینگونه اعمال جراحی را ممنوع اعلام کند و ضمانت اجرای شدیدتری برای آن در نظر بگیرد. وی گفت: قانونگذار در سال1374 برای عملهای جراحی غیرقانونی، مجازات حبس از 6ماه تا سه سال و جزای نقدی در نظر گرفته بود اما متأسفانه در سال1379 مجازات حبس حذف شد؛ البته در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی که اخیراً در معاونت حقوقی قوهقضاییه تهیه شده، مجازات سنگین از جمله حبس در نظر گرفته شده است.
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران با اشاره به ماده158 قانون مجازات اسلامی، خاطرنشان کرد: اگر این اقدامات توسط متخصص هم انجام شود چون صرفاً در راستای زیبایی است و اصل بر مسوولیت پزشک است، مشروع تلقی نمیشود، همچنین اگر افراد غیرمتخصص و فاقد صلاحیت چنین اقداماتی انجام دهند، علاوهبر اینکه غیرقانونی است، مجرمانه هم هست و قابل تعقیب کیفری است زیرا دخالت غیرمجاز در امور پزشکی بهشمار میآید.
عباسی درباره انجام عملهای جراحی در مطب پزشکان افزود: نفس عملهای جراحی نوظهور زیبایی غیرقانونی است و افراد بهدلیل اطلاع از آثار و پیامدهای آن در مطب این اقدامات را انجام میدهند چون در بیمارستانها نظارت وجود دارد. بازرسان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی باید به تکلیف قانونی خود عمل کنند و نظارت بر اینگونه موارد را با جدیت پیگیری کنند.
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران اضافه کرد: اینگونه اعمال، مجازات انتظامی نیز دارد و قابل تعقیب در سازمان نظامپزشکی، دادسراهای انتظامی و هیأتهای بدوی، تجدیدنظر و عالی نظام پزشکی است. دگرگونی سطحی ارزشهای اجتماعی و نیازتراشی روانی بازار پررونقی برای برخی پزشک نماها ایجاد کرده است اما این اقدامات به سلامت افراد لطمه وارد میکند و باید برخورد قانونی جدی با آنها انجام شود.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید