خطر انقراض صدها گونه به دنبال اجرای ناموفق قوانین جهانیِ حیات وحش
یک مطالعه بزرگ هشدار داده است که صدها گونه جانوری به دلیل تاخیر بسیار در اجرای محدودیتهای تجارت حیات وحش در معرض انقراض قرار گرفتهاند.
اعتمادآنلاین| بیش از یک چهارم از حیواناتی که در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) جزو "در معرض خطرترین" حیوانات جهان به شمار میروند، تحت حفاظت معاهده "سایتس"، معاهدهای چندجانبه برای حفاظت از جانوران و گیاهان در معرض خطر، قرار ندارند.
معاهده "سایتس" چارچوب بینالمللی اصلی برای جلوگیری از نابودیِ گونههای در معرض انقراض به دلیل تجارت بینالمللی حیات وحش است. این معاهده در سال 1975 میلادی برای هماهنگی و تنظیم تجارت محصولات حیات وحش اجرایی شد و میتواند فروش برخی گونههای خاص یا اجزای بدنشان را ممنوع سازد.
مطالعه اخیر نشان میدهد علاوه بر تأخیر بسیار در اجرای محدودیتهای تجارت حیات وحش، مدت زمان قرار گرفتن گونههای جانوری در فهرست "سایتس" نیز بسیار زیاد است.
حتی 62 درصد از گونههای فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت نیز 19 سال برای به رسمیت شناخته شدن در انتظار قرار گرفتند یا پس از نخستین مرتبهی در نظر گرفته شدن، 24 سال زمان را برای به رسمیت شناخته شدن گذراندند.
یک استادیار دانشگاه شیکاگو و مؤلف این مطالعه با بیان اینکه سیاستگذاران باید به علم، اجازه آگاهی بخشی نسبت به یک فرایند حفاظتی سریع را بدهند، گفت: روند جدید تجارت حیات وحش میتواند به سرعت توسعه یابد و در همین حال تنها در چند سال اخیر برخی گونهها از وضعیت عادی به نزدیک به انقراض رسیدهاند.
وی در ادامه گفت: یک فرایند سیاستگذاری باید به اطلاعات جدید سریع پاسخ دهد تا از انقراض صدها گونه جانوری و گیاهی جلوگیری به عمل آورد.
به گفته کارشناسان این الگوی تشخیصیِ آهسته حتی برای گونههای شناسایی شده در معرض خطر انقراض نیز مشابه است.
این تیم تحقیقاتی اطلاعاتی در مورد 958 گونه در معرض خطر ناشی از تجارت بینالمللی حیات وحش را جمعآوری کرده و به چگونگی طبقهبندی آنها توسط اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت و رفتار سایتس با آنها نگاهی داشته است.
از کشفهای برجسته این مطالعه این بود که 28.2 درصد از گونههای فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت در فهرست سایتس قرار ندارند. این در حالی است که به باور محققان این دو از مهمترین ابزارها برای حفاظت از حیات وحش در معرض خطر تجارت بینالمللی محسوب شده و همکاری نزدیک و سریع آنها برای توقف این کشتارها حیاتی است.
اما این مطالعه همچنین نشان داد 36 درصد از گونههای مطالعه شده پیش از قرار گرفتن در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت تحت حفاظت سایتس قرار داشتهاند.
این مطالعه در حالی منتشر شده که قرار است در ماه مه میلادی در سریلانکا کنفرانسسایتس برگزار شود و مقامات زیست محیطی و حیات وحش بینالمللی برای اعمال محدودیتهای تجارت حیوانات گردهم آیند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید