آخرین گزارش از وضعیت سیل در شرق ایران؛
انتقال سیلزدگان هیرمند به چهار مکان اضطراری/ توزیع بستههای یکماهه غذایی در بین سیلزدگان/ حمایت از زنان سیلزده
حجم سیلاب ورودی از کشور افغانستان به سمت منطقه سیستان از روز گذشته تاکنون درحال افزایش است.
اعتمادآنلاین| استاندار اعلام کرد هم اکنون آب با حجم 2 هزار و 500 متر مکعب بر ثانیه در حال ورود به شمال استان است. این سیلاب همچنین خساراتی نیز داشته است.
همچنین مدیر عامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان در خصوص وضعیت اسکان سیل زدگان گفت: تا کنون 831 سیل زده در قالب 157 خانوار در روستاهای شهرستان هیرمند اسکان داده شدند.
رسول راشکی افزود: 12 تیم عملیاتی امداد و نجات با 10خودروی امدادی،2 فروند بالگرد و چهارفروند قایق در منطقه در حال ارائه خدمات به مردم سیل زده هستند .
وی ادامه داد: همچنین 135دستگاه چادر، 135تخته موکت، 524 تخته پتو و 15سبد غذایی در بین آسیب دیدگان ناشی از سیلاب در سیستان توزیع شده است .
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: روستای ارگ میر علی در محاصره کامل سیلاب قرار گرفته و هیچ گونه دسترسی به این روستا وجود ندارد .
وی افزود: همچنین روستاهای دهمرده، یوسف زهی و عنایت در خطر سیلاب قرار دارند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز گفت: ساکنان 9 روستای نمرودی، دشک، آبیل، اسماعیل علی، شندک غلامرسول، لورگ خاری، یوسف زهی، بلوچ آبیل و خانه های عبدالله هیرمند به دلیل جاری شدن سیلاب در روزهای اخیر تخلیه و در مکانهای امن اسکان داده شدند.
عبدالرحمن شهنوازی با بیان اینکه آبگرفتگی این روستاها ناشی از شکستگی دایک کانال نیاتک بوده است، گفت: ساکنان این روستا توسط نیروهای جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان در مکان امن اسکان داده شدند.
وی افزود: همچنین با توجه به شدت سیلاب جاری شده از سوی افغانستان و مشکل ایجاد شده در بخشی از دایک نیاتک هیرمند علاوه بر این روستاهای دچار سیلاب، 9 روستای دیگر این شهرستان نیز در معرض آبگرفتگی قرار گرفتند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان بیان کرد: پنج مسیر ارتباطی در هیرمند به دلیل جاری شدن سیلاب همچنان مسدود است.
وی افزود: سیلابهای غیرقابل کنترل افغانستان از طریق رودخانه هیرمند با حجم زیاد همچنان درحال وارد شدن به منطقه سیستان است.
شهنوازی اظهار کرد: هم اینک تمام امکانات برای رفع مشکل به وجود آمده و هدایت سیلاب به سمت تالاب بین المللی هامون بسیج شده است.
ایجاد دایک حفاظتی توسط سپاه
فرمانده قرارگاه منطقهای قدس نزسا نیز گفت: قسمتی از رودخانه نیاتک که بر اثر سیلاب دچار شکستگی شده بود توسط سپاه رفع مشکل و ترمیم شد.
سرتیپ پاسدار محمد مارانی افزود: قسمتی از رودخانه نیاتک که بر اثر سیلاب دچار شکستگی شده و منجر به تخلیه پنج روستا شده بود، توسط سپاه رفع مشکل شد.
وی گفت: این پل از نقاط دیگری هم شکسته است که سپاه و ستاد بحران با همکاری هم در حال رفع مشکل آن هستند، در این زمینه دو نقطه از پل توسط سپاه و یک نقطه دیگر توسط سپاه و ستاد بحران در حال رفع شکستگی میباشد.
به گفته فرمانده قرارگاه منطقهای قدس نزسا، روستاهای بلوچ هابیلی و شندک که امروز در معرض آبگرفتگی بودند سپاه برای آنها دایک حفاظتی ایجاد و موقتا از خطر آبگرفتگی رهایی پیدا کردند.
خطرسیل برای نقاط آسیب پذیر نیمروز/آبگیری 35 درصد تالاب هامون
فرماندار نیمروز گفت: همه اقدامات انجام شده و تمام تمهیدات لازم در زمینه کاهش آسیب و حفاظت ساکنین و شهروندان شهرستان نیمروز در دستور کار ستاد بحران این شهرستان قرار گرفته است.
حاجی حسینی افزود: بعد از پل نهراب که مربوط به شهرستان نیمروز میشود در دو طرف شرق و غرب آن، به صورت کامل تا منطقه لورگ باغ تقسیم کار شده و ادارات مربوطه عضو ستاد مدیریت بحران درقسمتهای محوله به انجام خدمت و مراقبت بصورت شبانه روزی مشغول هستند.
وی ادامه داد: درحال حاضر همه دستگاهها در آماده باش کامل قرار دارند و تمامی نقاط آسیب پذیر و خطر آفرین در محدوده شهرستان نیمروز شناسایی و به صورت شبانه روزی کار حفاظت از آنها در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: تاکنون بیش از 35 درصد از تالاب هامون آبگیری شده و بدلیل اینکه برخی از قسمتهای تالاب بصورت بلنداب قرار دارد و آب بطور یکنواخت نمیتواند به آنجابرسد، فقط میتوان بصورت تقریبی اعلام کرد که این مقدار آب وارد تالاب شده است، و امیدواریم در صورت تداوم جریان سیلاب آبگیری بیشتری در تالاب اتفاق بیفتد.
فرماندار شهرستان نیمروز اضافه کرد: درصورت افزایش حجم ورودی آب، نقاط آسیب پذیر و خطر آفرین در این شهرستان مورد تهدید سیل قرار خواهند گرفت.
حاجی حسینی افزود: رودخانه هیرمند ظرفیت مشخص و خوبی دارد، ولی چون از سالیان قبل کارهایی که باید بر روی آن از قبل لایروبی و... بصورت اساسی انجام میگرفته، انجام نشده، از این رو با افزایش حجم آب، نقاط آسیب پذیر بامشکل مواجه میشوند، اگرچه دستگاههای عضو مدیریت بحران با همکاری مردم که بصورت شبانه روزی در کنار ما هستند، مرتبا این نقاط را چک و جاهایی که لازم به تقویت دارد را تقویت میکنند، ولی در هرصورت ظرفیت رودخانه ظرفیت مشخصی است که نمیتوان منکر آن شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: ما باتمام توان و با استفاده از تمامی ظرفیتهای موجود بصورت شبانه روزی از همه نقاط آسیب پذیر حفاظت میکنیم و تلاش میکنیم آب بشکل مدیریت شده به سمت تالاب هدایت شود.
وی در ادامه گفت: پس از چندین سال با اقدامی بی سابقه، انتهای رودخانهای که پل قرآن بر روی آن قرار دارد و به تالاب ختم میشود، هم قبل از روستای لورگ باغ و هم بعد از آن را، بطور کامل عریض کردیم تا توان هدایت آب باحجم زیاد ایجادشود و برای مردم مشکلی بوجود نیاید.
فرماندار گفت: تلاش شبانه روزی مجموعه عوامل مدیریت بحران بر این است تا با برنامهریزی صحیح آب بدون مشکل به سمت تالاب هدایت شود تا هم در مسیر، کشاورزان از این نعمت الهی بهره لازم را ببرند و هم تالاب خشکیده هامون پس از 20 سال جانی دوباره بگیرد.
انتقال سیلزدگان هیرمند به چهار مکان اضطراری
مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: چهار مکان با ظرفیت 500 خانوار در شهرستان هیرمند برای اسکان اضطراری سیلزدگان پیشبینی شده است که افراد در حال انتقال به این مکانهای امن هستند.
رسول راشکی اظهار داشت: سه مدرسه و شهرک صنعتی هیرمند برای اسکان سیلزدگان روستای این شهرستان تدارک دیده شده است.
وی ادامه داد: همزمان با شدت یافتن سیلاب ورودی به منطقه سیستان تمامی نیروهای هلال احمر در منطقه در آمادهباش کامل قرار گرفتند تا در صورت نیاز مکانهای اضطراری اسکان را در شهرستانهای سیستان آماده و راهاندازی کنند.
6 روستای شهرستان هیرمند در شمال سیستان و بلوچستان بر اثر شدت یافتن سیلاب رودخانه هیرمند در معرض آبگرفتگی قرار گرفتند.
بر اثر تخریب بخشی از سیلبند نیاتک در هیرمند برخی روستاهای این شهرستان دچار آبگرفتگی شدند به طوری که تاکنون سه روستا بر اثر شدت حجم ورودی سیلاب تخلیه شدند.
سیلابهای غیر قابل کنترل افغانستان از اواخر اسفند سال گذشته در منطقه سیستان جاری شده است.
این سیلابها پس از بارندگیهای هفته گذشته در حوضه آبریز رودخانه هیرمند و ذوب شدن برفهای کوههای هندوکش در بالادست این رودخانه از جمعه شب(30 فروردین) شدت بیشتری گرفته است.
سیلاب پنج مسیر ارتباطی سیستان را بست
معاون مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: پنج مسیر ارتباطی اصلی و فرعی بر اثر جاری شدن سیلاب رودخانه هیرمند به شمال استان بسته شده است.
روحالله سرگزی اظهار داشت: هم اینک مسیرهای بنجار- هیرمند، زابل- هیرمند، نیمروز -هیرمند، بیبی دوست - هیرمند و روستای سنجرانی به روستای فخیره بسته است و تردد در این مسیرها مقدور نیست.
وی افزود: تلاش راهداران برای بازگشایی این مسیرها ادامه دارد.
معاون مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: همچنین بر اثر بارندگیهای شدید 23 تا 25 فروردین در استان مسیرهای بسته شده ناشی از طغیان رودخانههای محلی چاهان - زرآباد و فنوج - رمشک در جنوب استان همچنان بسته است.
وی از رانندگان خواست از تردد در حاشیه رودخانهها و مسیرهای جریان آب خودداری کنند.
با توجه به افزایش حجم ورودی آب تردد تمامی وسایل نقلیه سنگین محور زابل - زاهدان بهدلیل فشار بر پایههای پل نداب از روی این پل ممنوع است.
سیلاب سبب تخلیه سه روستا شد
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: سه روستای شهرستان نیمروز برای جلوگیری از خسارتهای احتمالی ناشی از سیلاب عصر یکشنبه تخلیه شد.
عبدالرحمن شهنوازی اظهار داشت: عصر یکشنبه بر اثر آب ورودی به سیستان از رودخانه هیرمند بخشی از سیلبند نیمروز دچار تخریب شد که برای جلوگیری از مشکلات این روستاها تخلیه و ساکنان آنها به مکانهای امن انتقال داده شدند.
وی ادامه داد: با تلاش نیروهای امدادی ترمیم سیلبندهای نیمروز در حال انجام است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به شدت یافتن آب ورودی به منطقه سیستان از افراد تقاضا میشود از تردد در حاشیه رودخانههای محلی جلوگیری کنند.
زنان سیلزده سیستان و بلوچستان حمایت میشوند
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان گفت: توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار مناطق سیلزده این استان در اولویت قرار گرفته است.
فاطمه فاضلی معاونت زنان ریاست جمهوری در زمینه کارآفرینی برای زنان سرپرست خانوار طرحهایی را با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دنبال میکند که در حال حاضر اعتبارات آنها تامین شده و در تلاشیم بهزودی این طرحها را در مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان اجرا کنیم.
وی با بیان اینکه ورود سیلاب کشور افغانستان به مناطق سیستان منجر به آسیب به روستاهای داشک، علی نمرودی و آبیل در شهرستان هیرمند و تخلیه آنها شده است، ادامه داد: زنان این مناطق بهویژه زنان سرپرست خانوار نیازمند توجه جدی هستند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری سیستان و بلوچستان افزود: خوشبختانه روستاها تخلیه شدهاند اما توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و زنان کارآفرین سیلزده که متحمل خسارتهای زیادی شدهاند پیگیری خواهد شد.
وی تصریح کرد: دسترسی به آموزش مهارتهای تخصصی، تامین، تجهیز منابع و بازاریابی کالاها به عنوان زنجیرهای به هم پیوسته برای زنان کارآفرین پیگیری میشود.
استقرار نفربرهای سپاه برای انتقال سیلزدگان سیستان
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران گفت: تجهیزات و نفربرهای زرهی سپاه برای انتقال سیلزدگان شهرستانهای شمالی سیستان و بلوچستان به محلهای امن در منطقه استقرار یافتند.
سرتیپ محمد پاکپور اظهار داشت: نیروهای مهندسی سپاه و سایر نیروهای امدادی سیستان در حال ایجاد سیلبند در بالادست دایک کانال نیاتک هستند.
وی بیان کرد: تلاش بیوقفه نیروهای سپاه برای ایجاد سیلبند در مسیر ورودی آب از کشور افغانستان به منطقه سیستان در حال انجام است.
وی افزود: با توجه به اینکه فشار آب ورودی از سمت کشور افغانستان زیاد است و دیوارههای حفاظتی منطقه نیز به دلیل خشکسالیهای طولانیمدت آسیبپذیر بود منجر به خروج آب از میان شکافها شد.
سردار پاکپور ادامه داد: شکاف اصلی در دایک کانال نیاتک ایجاد که شب دوشنبه نخستین شکاف بسته شد و در گام نخست مسیر ویژه تردد خودرو، نیرو و ارسال مصالح بازگشایی شد.
فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران گفت: به منظور مسدود کردن شکاف دوم نیز در حال ایجاد سیلبند در بالادست آن هستیم تا با کاهش عرض مسیر ورودی بتوانیم آب را به سمت تالاب بینالمللی هامون هدایت کرده و از ورود آب به روستاها جلوگیری کنیم.
وی بیان کرد: به دلیل اینکه احتمال داده شد در برخی نقاط امکان تردد خودرو وجود نداشته باشد نفربرهای زرهی در منطقه مستقر شدهاند تا کار انتقال و جابجایی افراد در سیل مانده را انجام دهند.
سیلاب سبب هجوم مارهای سمی در هیرمند شد
فرماندار شهرستان هیرمند در شمال سیستان و بلوچستان گفت: با جاری شدن سیلاب در سیستان، مارهای سمی و عقرب به مناطق سیلزده این شهرستان هجوم آوردند.
محمدعلی پیری اظهار داشت: با این وجود از زمان بروز سیلاب در هیرمند تاکنون موردی از مارگزیدگی در این شهرستان گزارش نشده است.
وی ادامه داد: مردم برای جلوگیری از خطرات ناشی از سیلاب و مارگزیدگی از نزدیک شدن به محلهای گرفتار سیل و رودخانهها خودداری کنند.
فرماندار هیرمند گفت: با توجه به اینکه سیلاب سه روستای این شهرستان را فرا گرفته و حدود هفت روستا نیز در معرض خطر قرار دارند تمامی امکانات برای خدماترسانی و رفع مشکل در منطقه بسیج شده است.
توزیع بستههای یکماهه غذایی در بین سیلزدگان
رئیسجمعیت هلال احمر گفت: در آستانه حلول ماه مبارک رمضان بستههای یکماهه غذایی در استانهای سیلزده کشور از جمله خوزستان در حال توزیع است.
علی اصغر پیوندی در اهواز بیان کرد: این بستههای غذایی در بین خانوارهای مناطق سیلزده در حال توزیع است.
وی گفت: هدف از توزیع این بستههای غذایی آمادگی برای ورود به ماه مبارک رمضان و تامین امنیت غذایی سیلزدگان در این ماه پربرکت است.
پیوندی ادامه داد: کمکرسانی این نهاد تا پایان بحران سیلاب و پس از آن همچنان ادامه دارد.
وی تاکید کرد: مقدمات بازسازی و بهسازی محل زندگی مردم مناطق سیلزده برای بازگشت آنها باید هر چه زودتر فراهم شود. مدیرعامل جمعیت هلال احمر گفت : وظیفه جمعیت هلال احمر پس از امدادرسانی، اسکان و تغذیه اضطراری است.
دیدگاه تان را بنویسید