حجاج برای جلوگیری از گرمازدگی چه کنند؟
زائران حج تمتع برای حفظ سلامت جسمی و استطاعت بدنشان نیاز است به نکاتی توجه کنند.
اعتمادآنلاین| انسان دائما در حال از دست دادن مقداری حرارت از بدن خود است.اگر درجه حرارت محیط کمتر از بدن باشد و یا لااقل جریان هوا و باد سبب خشک شدن عرق بدن و درنتیجه خنک شدن آن شود خطری متوجه انسان نخواهد شد.
اما در سرزمین حجاز به خصوص در مراسمی که با ازدحام جمعیت همراه است مثل طواف، سعی بین صفا و مروه پیاده روی در هوای گرم و آفتابی بدون استفاده از سایه بان، رمی جمرات و توقف در قربانگاه و مانند این ها تبادل حرارت گاهی غیر ممکن می شود، در نتیجه درجه حرارت بدن که همواره باید در 37درجه سانتیگراد ثابت باشد بالا می رود و معمولا به 39 درجه و بالاتر از آن می رسد، در این حال شخص دچار علایمی مثل بی قراری، خستگی، ضعف، تنگی نفس و در موارد شدید شوک و ... شده و نهایتا به حال اغما می افتد و اگر به سرعت نجات داده نشود مرگ وی فرا خواهد رسید.
از آنجا که تاخیر در انتقال گرمازدگان به مراکز درمانی و دیر رسیدن به اینگونه بیماران، خطر مرگ سریع را به دنبال دارد. لازم است خود را به هیچ وجه در معرض خطر گرمازدگی قرار ندهید و با آشامیدن مکرر آب و آب زدن به سر و صورت، باد زدن، خودداری از رفت و آمد بی مورد، در آفتاب و در ساعات گرم روزف اجتناب از حضور در ازدحام جمعیت، خودداری از رفت و آمد انفرادی به خصوص هنگامی که احتمال گم شدن وجود داشته باشد، سلامت خود را حفظ کنید و به محض احساس گرمای زیاد و بی حالی با پایین آوردن درجه حرارت بدن مثلا به کمک نوشیدن آب خنک یا کم کردن لباس و پاشیدن آب فراوان به بدن و باد زدن خود را از خطر نجات دهید.
در ساعات گرم روز از کاروان خارج نشوید، زیرا باعث گرمازدگی و بیمار شدن شما می شود، برای این منظور بهتر است از ساعات مناسب عصر و شب استفاده نمایید. بهترین زمان خروج قبل از ساعت 10 صبح و بعد از ساعت 5 بعد از ظهر است.
از پیاده روی در آفتاب خودداری کنید زیرا موجب کم شدن آب بدن، تحلیل رفتن انرژی، خستگی، آفتاب سوختگی و بعضا بی حالی شدید شما خواهد شد.
بیماری ها و اختلالات روانی
یکی از شایع ترین اختلالات عود بیماری های روانی است. برخی بیماران به تصور اینکه در سفر معنوی شفا خواهند گرفت، به غلط داروهای خود را قطع می کنند و بیماری آن ها مجددا بروز می کند و با بروز بیماری، پرخاشگری ها و رفتار غیر اجتماعی به اوج خود می رسد و مشکلات فراوانی برای زائران دیگر ایجاد می شود. لذا تاکید می شودکه داروها به هیچ وجه کم نشوند.
استرس می تواند هم بیماری کنترل شده قبلی را بازگرداند، هم بیماری جدیدی را شروع کند و هم موجب تشدید بیماری موجود گردد. در پی استرس ممکن است بیماری های قلبی و فشار خون نیز پدید آید.
اختلال دیگری که ممکن است در افراد مسن ایجاد شود، عدم شناخت زمان و مکان و اختلال شناختی است که اصطلاحا به دمانس (زوال عقل) می گویند. لذا از آنجا که یکی از شرایط وجوب حج، دارا بودن اتطاعت ذهنی است، پیشنهاد می شود کسانیکه کهولت سن دارند و پزشک آن ها را از تشرف منع می کند به این سفر مشرف نشوند.
اختلال شایع دیگر اختلال در سازگاری است. وسواس ها و اختلالات ارتباطی و رفتارهایی که متعاقب آن بروز می کنند از جمله اختلالات روانی است که با استرس نیز تشدید می شود. این بیماران حتی با شدت یافتن بیماری اصرار به بازگشت به ایران می کنند که این امر مقدور نمی باشد.
از مشکلات رایج دیگر، اعتیاد به مواد مخدر است. اعتیاد در کشور عربستان جرم است لذا در معاینات قبل از عزیمت، تاکید می شود که در صورت ابتلا حتما به پزشک اطلاع دهید.
متاسفانه افرادی با نیت های گوناگون و با شیوه های مختلف بدون درمان اعتیاد به این سفر مشرف می شوند. در این صورت دچار بیماری های ناشی از قطع دارو می شوند و برای خود، همراهان، هم کاروانی ها، مدیر و عوامل کاروان معضلات عدیده ای را به وجود می آورند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
دیدگاه تان را بنویسید