معاون سازمان محیط زیست:
دولت توان پرداخت هزینه پسماند را ندارد
مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست با بیان اینکه عملکرد ما در زمینه پسماندهای شهری مطلوب نیست، گفت: 70 درصد هزینه پسماند باید از طریق دولت تامین شود که متاسفانه نمیتواند این میزان را پرداخت کند.
اعتمادآنلاین| مسعود تجریشی، معاونت محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست درباره پسماندهای شهری گفت: متولی پسماندهای شهری وزارت کشور و سازمان شهرداریها و دهیاریها است. به طور قطع نیز نحوه مدیریت پسماندهای شهری بهتر از آن چیزی میتواند باشد که در حال حاضر است.
وی با بیان اینکه در همه نقاط دنیا به طور معمول تفکیک زباله در مبدا صورت میگیرد، ادامه داد: در همه نقاط دنیا جهتگیری و سیاستگذاریها به این سمت است که بتوانیم میزان تولید زباله را به حداقل رسانده تا به تبع آن میزان زیالهای که به مراکز دفن میرود نیز کاهش یابد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا مانند مالزی، ژاپن، کشورهای اروپایی و آمریکایی سقفی برای ورود پسماند به محل دفن زباله تعیین کردهاند. همه این کشورها هدفگذاری 5الی 10 ساله داشتهاند تا بتوانند میزان زبالهای که وارد مراکز دفن میشود را در این مدت تا 20 درصد از طریق فرهنگسازی و سایر اقدامات کاهش دهند، اما ما در این زمینه در کشورمان اصلا عملکرد مطلوبی نداشتیم.
تجریشی ادامه داد: در شهری مانند تهران به طور معمول 70 الی 80 درصد آن چیزی که به عنوان زباله تولید میشود به محل دفن زباله میرود، چراکه 80 درصد زبالههای تولیدیمان زبالههای فسادپذیر هستند و همانطور که گفتم در پسماندهای شهری وضع مطلوبی نداریم، چراکه از تولید به سمت دفن میرویم.
وی تصریح کرد: وزارت کشور متولی پسماندهای شهری است و سازمان حفاظت محیط زیست نیز ناظر بر عملکرد آن است، اما همانطور که میبینیم این دستگاهها به وظایف خود عمل نکردهاند. البته برنامهریزیهایی برای مدیریت پسماندهای شهری انجام شده است و سال گذشته قرار بود از صندوق توسعه یک میلیارد دلار برای مدیریت پسماندهای شهری اختصاص یابد تا با اولویت شهرهای شمالی بتوانیم برنامه مدیریت جامع را برای پسماندهای شهری را اجرا کنیم. متاسفانه سال گذشته نتوانستیم این منابع مالی را از صندوق توسعه تامین کنیم و در روزهای پایانی سال گذشته کمیسیون تلفیق مجلس و دولت تصمیم گرفتند هزار میلیارد تومان از طریق تعیین مالیات از شرکتهایی که تولید زباله می کنند به این صندوق واریز کنند و با توافقی که بین وزارت صمت و سازمان محیطزیست و سازمان برنامه و بودجه صورت گرفت، میزان این مالیات را مشخص کرده و قرار شد این مالیات به صندوق محیط زیست وارد شده تا به شرکتهای مختلف وام داده شده و آنها بتوانند پسماندها را مدیریت کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه در کل شهرهای کشور بودجههایی که دولت در اختیار شهرداریها قرار میدهد و بودجههایی که شهرداریها از محل عوارض پسماند دریافت میشود، برای مدیریت پسماندهای شهری کافی نیست و به بودجهای بیش از این نیاز است، چراکه 70 درصد هزینه پسماند باید از طریق دولت تامین شود که متاسفانه نمیتواند پرداخت کند و همانطور که میبینیم وضعیت ما در خصوص پسماندهای شهری به ویژه در مناطق شمالی کشور مناسب نیست. بنابراین مقرر شد کسی که زباله تولید میکند هزینه آن را نیز بپردازد، اما زمانی که قرار بود به آیین نامه تبدیل شود وزارت صمت با آن مخالفت کرد و معتقد بود این یکبار اضافی برای تولید کننده است و صنعت با مشکلات بیشتری مواجه میشود. بنابراین در سال گذشته هیچ پولی در آن صندوق وارد نشد.
او افزود: امسال دوباره همان قانون را نمایندگان مجلس مطرح کردند و وزیر صمت نیز موافقت کرد این هزینه از بخش تولید دریافت شود به طور مثال از کسی که کیسه نایلون پلاستیکی تولید میکند، پولی به عنوان عوارض آلاینده تولید پسماند گرفته شده و به صندوق محیطزیست واریز شود در این صندوق نیز این اعتبار به شرکتهای مدیریت پسماند برای انجام اقداماتشان وام داده میشود و امیدوارم امسال اتفاق خاصی در حوزه مدیریت پسماند شهری بیفتد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان محیطزیست تصریح کرد: لیستی از کالاهایی مصرفی که در طبیعت عوارض منفی دارد را مشخص کردیم و مقرر شد از کارخانجات تولید این کالاها مالیات سبز گرفته شده و این مالیات در صندوق محیط زیست ذخیره میشود. دولت برای این منظور نیز 800 میلیارد تومان اختصاص داده است.
تجریشی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره مدیریت پسماند در مناطق شمالی کشور گفت: از سال گذشته برنامهای را برای مدیریت پسماندهای دو استان شمالی یعنی گیلان و مازندران مشخص کردیم، امسال 50 درصد از آن 800 میلیارد تومان از این اعتبارات را برای این شهرها در شمال کشور اختصاص دهیم.
منبع: ایلنا
دیدگاه تان را بنویسید