فائزه هاشمی رفسنجانی:
شادی لزوما با ازدواج زودهنگام مرتبط نیست/ کودک همسری خلاف فطرت بشری
ازدواج زودهنگام و کودک همسری جمله چالشهایی است که طی یک سال گذشته مورد بحث قرار گرفته است اما سوالی که همچنان باقی است آیا قانون برای ممانعت از کودک همسری میتواند راهگشا باشد؟
اعتمادآنلاین| ازدواج کودکان یا به اصطلاح کودک همسری از جمله مسائلی است که موافقان و مخالفان بسیاری در کشور دارد و نمایندگان مردم همچنان موفق به قانونگذاری در این زمینه نشدهاند. اما آیا قانونگذاری میتواند مانعی برای کودک همسری باشد؟ آیا ازدواج زودهنگام رابطه ای با افزایش شادی دارد و افراد برای افزایش شادی باید زود ازدواج کنند؟
فائزه هاشمی رفسنجانی، فعال حوزه زنان، با اشاره به اینکه لزوما شادی با ازدواج زود هنگام در ارتباط نیست به نقش قانون در اشاعه امور فرهنگی و اجتماعی تاکید دارد.
رابطه شادی با ازدواج باید با فعالیت های پژوهشی مشخص شود
فائزه هاشمی رفسنجانی در پاسخ به این سوال که بعضی افراد در کشور معتقد هستند که ازدواج میتواند شادی به جامعه بیاورد و با توجه به اینکه زنجان بیشترین آمار کودک همسری را داشته اما با این وجود شادترین شهر کشور نیز اعلام شده است گفت: اینکه استان زنجان بالاترین آمار کودک همسری را دارد و استان شادی هم هست نمیتواند به یکدیگر ارتباط داشته باشد چراکه ممکن است شاخصهای متفاوتی داشته باشد. به نظر من این دو گزاره، صغری کبرای مناسبی برای هم نیست. باید شاخصهای آن را مشخص کرد و با کار پژوهشی با یکدیگر ربط داد.
قانون در فرهنگسازی موثر است/ نقش مهم قانون در کاهش ازدواج کودکان
این فعال حوزه زنان در ادامه این گفتگو در پاسخ به این سوال که آیا مشکلات ناشی از ازدواج زودهنگام با قانون منع کودک همسری حل می شود گفت: قانون در بسترسازی و فرهنگسازی مهم است اما به این معنا نیست که اگر بلافاصله قانون ایجاد شد همه آن را اجرا می کنند. چنانچه برای عدم اجرای قانون مجازات پیش بینی شود و اگر آن قانون درست اجرا شود ، مشکلات کاهش پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه به این راحتی فرهنگ تغییر نمی کند اما به مرور و با زمان و برنامه ریزی درست، اگر قانون اجرایی شود به مرور فرهنگ نادرست را درست میکند ادامه داد: آدمها مجبور می شوند به قانون عمل کنند. به نظر من قانون در حل مسائل نقش پر رنگی دارد.
هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: سال ها قبل در ایران تعدد در زوجات ممنوع بود اما الان آزاد است. حال آمار تعدد زوجات و صیغه و... را بگیرید. نبود قانون در گسترش آن موثر نبوده است؟ حتما تاثیر داشته است. چراکه وقتی زنان شکایت می کنند و دادگاه می روند، مرد باید طبق بندهای قانونی شروط مربوط به همسر دوم را رعایت کند اما مردان آن موارد را اجرا نمی کنند و پس از شکایت زنان، می گویند کار خلاف شرع نکرده اند.
این فعال حوزه زنان بیان کرد: با چند وکیل صحبت کردم، کسی به یاد نمیآورد که فردی بهخاطر تعدد زوجین محکوم شده باشد. چون قانون اجازه داده است.
وی با تاکید بر اینکه قانون نقش مهمی در کاهش کودک همسری دارد ولی به این معنا نیست چون قانون وجود دارد کسی خلاف قانون کاری را انجام نمیدهد، ادامه داد: طبیعتا در یکسری شهرستانها و روستاها با توجه به مسائل قومی و فرهنگی کودک همسری اتفاق میافتد ولی با تصویب قانون، تعداد آن کاهش مییابد.
هاشمی با اشاره به قانون منع کودک همسری اظهار کرد: متاسفانه مجلس طرح منع کودک همسری را با سن 13 سال رد کرد. کودک، برایش سنی تعریف شده است؛ مثلا در قوانین داریم افراد زیر 18 سال رای نمیدهند یا گواهینامه نمیگیرند. کارهایی نمیتوانند انجام بدهند. وقتی برای چنین موضوعاتی سن در نظر گرفته شده برای موضوع خانواده که اینقدر مهم است، در نظر نگیریم؟ خیلی از مردان مذهبی، زن را در خانواده میبینند اما پسر بچه و دختر بچهای که از نظر عقلی بالغ نشده چگونه میتواند خانواده را اداره کند؟ آنان هنوز باید دنبال بازی و سرگرمی بروند و ما او را از کودکی جدا میکنیم که اختلالاتی برای افراد ایجاد میشود.
کودک همسری خلاف فطرت بشری است
این فعال حوزه زنان با انتقاد از ازدواج زودهنگام کودکان تصریح کرد: فردی که کودکی نکرده وارد دوران بزرگی می شود و این ها بر خلاف فطرت بشر است و آسیب و اختلال ایجاد می کند.
هاشمی رفسنجانی گفت: تعدادی از نمایندگان طرحی در کمیسیون فرهنگی با عنوان تشویق ازدواجهای زیر 20 سال برای دختران و زیر 24 سال برای پسران مطرح کردند که کلیت آن خوب است اما مشکلی که این طرح دارد این بوده که سن حداقلی ندارد. یعنی گفتند زیر 20 سال تشویق شوند، از آن طرف حداقل سن را نگفتند که خود میتواند عامل خطرناکی باشد و این طرح که جایزه و تشویق دارد میتواند خانوادهها را برای کودک همسری تشویق کند.
این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: سن این طرح کف ندارد و میتواند شامل 9 سالهها شود که خطرناک است؛ این مصوبه اگر واقعا قرار است نهایی شود کف داشته باشد. پیشنهاد ما و شخص من 18 سال است یعنی از 18 تا 20 برای دختران و 18 تا 24 سال برای پسران این طرح در نظر گرفته باشد که ضمن تشویق، سبب افزایش پدیده کودک همسری نشود.
منبع: برنا
دیدگاه تان را بنویسید