بیش از نصف مبتلایان هپاتیت شناسایی نشدهاند/ آغاز جهش بزرگ برای حذف هپاتیت
دبیر جامعه جهانی هپاتیت گفت: 60 تا 70 درصد افراد مبتلا به هپاتیت B و C شناسایی نشده اند و این مساله مشکل اصلی نظام سلامت در حوزه مبارزه با بیماری هپاتیت به شمار می رود چراکه آنان می توانند دیگران را نیز مبتلا کنند.
اعتمادآنلاین| سید موید علویان افزود: مشکل اصلی ما در حوزه مبارزه با بیماری هپاتیت، پیدا نکردن افراد ناپیداست یعنی 60 تا 70 درصد افرادی که هپاتیت B و C دارند، ناشناخته هستند درحالیکه ما باید در مرحله اول، بیماران مبتلا به هپاتیت را شناسایی کنیم و سپس وارد مرحله درمان آنها شویم.
وی ادامه داد: زندانیان و معتادان تزریقی در حوزه مبارزه با هپاتیت C، جامعه هدف ما هستند؛ این افراد با وجود ابتلا به بیماری، بدون اینکه علائم بیماری را داشته باشند در جامعه زندگی و دیگران را نیز مبتلا می کنند.
علویان در رابطه با درمان بیماران معتاد و زندانی گفت: این گروه از بیماران پول کافی برای دادن آزمایش و غربالگری را ندارند. ما باید برای غربالگری و درمان آنها سرمایه گزاری کنیم تا هم درمان شوند و هم دیگران را مبتلا نکنند.
فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد اظهار داشت: هر اردوگاه معتادان که رفتیم، بعد از انجام غربالگری متوجه شدیم که حداقل 20 درصد آنها به هپاتیت C مبتلا هستند.
دبیر جامعه جهانی هپاتیت، سرمایه گزاری دولت را برای حذف هپاتیت کافی ندانست و از سازمان های غیردولتی و خیریه خواست که در کنار فعالیتهای خیریه برای ساخت مسجد و مدرسه، برای تشخیص و درمان بیماری هپاتیت نیز کمک کنند.
علویان گفت: در بعضی از استان ها، سازمان های غیردولتی به موضوع حذف هپاتیت ورود کرده اند و در حال سرمایه گزاری هستند. دولت باید سرمایه گزاری کند. مراکز خیریه هم دارند کار می کنند اما کافی نیست.
وی افزود: شرایط برای حذف هپاتیت فراهم است و پزشک، دارو، آزمایشگاههای مجهز، شبکه بهداشت و همه امکانات برای تحقق این هدف فراهم است.
دبیر جامعه جهانی هپاتیت به سرمایه گزاری شهدای جنگ تحمیلی برای امنیت کشور اشاره کرد و گفت: اگر سرمایه گزاری شهدا نبود ما الان امنیت امروز را نداشتیم. اگر امروز، روی بهداشت و درمان سرمایه گزاری کنیم یک دهه بعد شاهد مرگ و میر کمتری خواهیم بود.
وی، حذف هپاتیت از کشور را کاملا عملی دانست و گفت: در بیش از هشت استان، بیماری هپاتیت C در جامعه بیماران هموفیلی و تالاسمی حذف شده است.
به گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، هپاتیت، التهاب کبد است. التهاب باعث درد و تورم خواهد شد. عوامل ایجاد کننده هپاتیت متعدد هستند. هپاتیت عمدتاً توسط یکی از 6 ویروس هپاتیتی ( E,D,C,B,A یا G ) ایجاد می شود.
عامل ایجاد کننده هپاتیت هر چه که باشد باعث التهاب کبد خواهد شد و کارکرد آن را مختل خواهد کرد. فقدان خون رسانی به کبد، سم، اختلالات خودایمنی، مصرف افراطی الکل، آسیب به کبد و مصرف بعضی داروهای خاص نیز می تواند باعث هپاتیت شود.
جهش بزرگ برای حذف هپاتیت شروع شده است
رئیس اداره هپاتیت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: وزارت بهداشت مصمم به حذف هپاتیت است و جهش بزرگ برای حذف این بیماری از کشور شروع شده است.
رشید رمضانی افزود: انصافا، جهش بزرگی برای حذف هپاتیت در وزارت بهداشت شروع شده است و مرکز مدیریت بیماریهای واگیرعزمش را جزم کرده و منابع را به این سمت سوق می دهد تا این بیماری هرچه زودتر حذف شود.
وی افزود: هم معاونت بهداشت و هم شخص وزیر پیگیر موضوع حذف هپاتیت از کشور هستند. حذف هپاتیت از موضوعات مورد علاقه وزیر است و در آخرین نشست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر با ایشان قول دادند که در این مورد کمک کنند.
رمضانی، تامین دارو را از بزرگترین مشکلات در راه حذف هپاتیت عنون کرد و گفت: دارو گران است اما ما پیگیر تامین منابع برای خرید دارو هستیم.
وی در خصوص کمک های سازمان بهداشت جهانی نیز گفت: سازمان بهداشت جهانی فقط در حوزه تدوین برنامه به ما کمک کرده و با اینکه به برخی کشورها کمک مالی هم داشته اما به ایران کمک مالی ارائه نکرده است. حتی با شروع تحریم ها، شرایط برای تامین منابع مالی سختتر هم شده است.
رئیس اداره هپاتیت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اضافه کرد: اگر در حوزه حذف هپاتیت بتوانیم یک جهش داشته باشیم، می توانیم خیلی راحت تا قبل از سال 2030 و زودتر از خیلی از کشورها به هدف حذف طبق برنامه سازمان بهداشت جهانی برسیم. اگر توانستیم تا 90 درصد بروز هپاتیت را کاهش دهیم و تا 65 درصد مرگ و میر را کم کنیم برنامه حذف را عملی کرده ایم.
وی به موفقیت وزارت بهداشت در سنجش فشار خون اشاره کرد و گفت: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که بهترین کشورها حداکثر سه میلیون نفر را در طرح سنجش فشار خون مورد ارزیابی قرار داده اند اما ما در این طرح، فشارخون سی میلیون نفر را بررسی کردیم. این موضوع نشان می دهد که ما بستر خوبی برای فعالیت در حوزه حذف و کنترل بیماریها داریم.
رمضانی در خصوص وضعیت شیوع بیماری هپاتیت در جغرافیای کشور نیز گفت: از نظر تقسیم بندی سازمان جهانی بهداشت، ایران در فهرست کشورهای با شیوع پایین این بیماری است و در جمعیت عامل، کمتر از یک و نیم درصد هپاتیت B و کمتر از نیم درصد هپاتیت C دارند.
وی گفت: بیماری هپاتیت در استان های شمال و شمال شرقی و برخی استانها مثل استان سیستان و بلوچستان دارای شیوع بالاتری نسبت به سایر مناطق کشور است.
رئیس اداره هپاتیت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: در سراسر کشور، کمتر از یک و نیم میلیون فرد مبتلا به هپاتیت B و کمتر از دویست هزار نفر مبتلا به هپاتیت C داریم.
وی در خصوص عوارض بیماری هپاتیت گفت: درصدی از بیماران مبتلا به ویروس هپاتیت B و C، در مراحل اولیه بیماری شان تشخیص داده نمی شود و در نتیجه وارد مرحله مزمن بیماری می شوند که در نهایت می تواند منجر به از کار افتادن بافت کبد یا سرطان کبد در این بیماران شود.
رمضانی اضافه کرد: خوشبختانه، الان امکانات تشخیص و درمان بیماری هپاتیت در کشور وجود دارد و لازم است افرادی که هر گونه رفتار پرخطر داشته اند، تتو یا خالکوبی کرده اند، قبل از سال هفتاد و پنج خون دریافت کرده اند، اعتیاد تزریقی داشته اند یا مواد مخدری مثل شیشه مصرف می کرده اند به مراکز بهداشت درمان و آزمایشگاه های خصوصی یا دولتی مراجعه کنند تا شناسایی و درمان شوند. بیماری هپاتیت سی دارای درمان کامل است و داروی آن در ایران وجود دارد.
هپاتیت، التهاب کبد است. التهاب باعث درد و تورم خواهد شد. عوامل ایجاد کنندهٔ هپاتیت متعدد هستند. هپاتیت عمدتاً توسط یکی از 6 ویروس هپاتیتی ( E,D,C,B,A یا G ) ایجاد می شود. عامل ایجاد کننده هپاتیت هر چه که باشد باعث التهاب کبد خواهد شد و کارکرد آن را مختل خواهد کرد. فقدان خونرسانی به کبد، سم، اختلالات خودایمنی، مصرف افراطی الکل، آسیب به کبد و مصرف بعضی داروهای خاص نیز میتواند باعث هپاتیت شود.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید