امانالله قراییمقدم، جامعه شناس و استاد دانشگاه:
اقرار به اشتباه وعذرخواهی، صدمات پنهان کاری وخطای انسانی را جبران نمیکند/ شلیک به اعتماد عمومی
قرایی مقدم، جامعه شناس و استاد دانشگاه، معتقد است که پنهان کردن علت سقوط از مردم، موجب بی اعتمادی و آسیب به سرمایه اجتماعی میشود.
اعتمادآنلاین| امانالله قراییمقدم، جامعه شناس و استاد دانشگاه، گفت: آقایان فکر می کنند که دنیای امروز دیواری ست که اسرار از نظرگاهها و رسانهها پنهان بماند. متاسفانه چند روزی این مسئله از همگان پنهان ماند و مسئولین مدام توپ را به زمین دیگران انداختند.
وی ادامه داد: از نظر جامعه شناسی این پنهان کاری ضربه جبران ناپذیری به اعتماد عمودی جامعه (مردم ومسئولان) وارد میکند. در چنین شرایطی مردم کمترین اعتمادی به حرف و گفتههای مسئولان کشور نخواهند کرد.
قرایی مقدم افزود: پنهان کردن این مسئله صدمات جبران ناپذیر اجتماعی، امنیتی، سیاسی، اقتصادی وروانی دارد. به شکل کلی این پنهان کاری همچون زلزله جامعه را تکان داده است. در حال حاضر مردم در اندوه بزرگی قرار گرفته اند و با عذرخواهی این اتفاق جبران نخواهد شد.
وی با بیان اینکه با عذرخواهی نمیتوان پنهان کاری را جبران کرد، گفت: "باید از صدر تا ذیل مسئولان مربوط به این موضوع، مورد بازخواست و محاکمه قرار بگیرند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: با پنهان کاری اعتماد عمومی ضربه بسیار بزرگی میخورد. به عبارتی این ضربه به سرمایه اجتماعی که از دیدگاه جامعه شناسی، امروز مهمترین نوع سرمایه گذاری در اجتماع است وارد شده است.
وی اضافه کرد: سرمایه اجتماعی پیوند دهنده دیگر سرمایههای موجود در یک کشور (سرمایه تکنولوژی، سرمایه انسانی و...) است. مهمترین عنصر سرمایه اجتماعی هم اعتماد به شمار میرود. اگر اعتماد عمومی دچار لطمه شود، اتحاد، همدلی و همزبانی جامعه را دچار آسیب میکند. اکثر کشورها تمام هم وغم خود را بر حفظ سرمایه اجتماعی و افزایش اعتماد عمومی میگذارند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: مهم این است که جامعه به مسئولان خود همچون کشورهای توسعه یافته اعتماد کند. در چنین حالتی این اعتماد از بین میرود و قابل برگشت نیز نخواهد بود. پنهان کردن چنین موضوعی با این حجم از خسارت غیرقابل توجیه است.
وی گفت: پنهان کردن علت سقوط هواپیمای تهران- کیف، علاوه بر به خطر انداختن سرمایه اجتماعی، اعتبار و آبروی کشور را هم از بین میبرد.
قرایی مقدم افزود: ضرر اقتصادی این خطا و پنهان کاری، لغو و یا کاهش پروازهای بین المللی به ایران است که میلیاردهاتومان سود و آورده برای کشور داشته و از این پس این موضوع نیز دچار مشکل خواهد شد.
این جامعه شناس بااشاره به تاثیر خطای انسانی پدافند هوایی بر مردم، گفت: از این پس، هر کسی که میخواهد با هواپیما سفر کند، لرزه به اندامش خواهد افتاد که نکند دوباره اشتباهی از سوی پدافند هوایی رخ دهد، بنابراین علاوه بر موارد ذکر شده در مسئله پنهان کاری، در خطای انسانی نیز، صدمات روحی، روانی وامنیتی برای جامعه به دنبال خواهد داشت.
منبع: فرارو
دیدگاه تان را بنویسید