کریم تفضلی، استاد جامعهشناسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره):
آگاهسازی جامعه بهترین راه برای مقابله با کرونا است
استاد جامعهشناسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) گفت: آگاهسازی بهترین راه برای مقابله با شایعات کرونا است لذا هر چه نهادهای مسئول ابتکار عمل را در دست بگیرند و برنامههای مدون و حسابشده با انتقال صحیح اخبار در حوزه کرونا انجام شود بیشک میتوان با شبکه شایعه مقابله کرد و از تنشها و اضطرابها کاست.
اعتمادآنلاین| کریم تفضلی، استاد جامعهشناسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، با اشاره به جوانب مختلف شیوع کرونا از دیدگاه جامعهشناسی گفت: شرایط اجتماعی تحت شعاع انتشار شایعات و اطلاعرسانی کم قرار گرفته لذا برای فروکش کردن التهاب جامعه در خصوص کرونا نیاز به یک مدیریت روحی و روانی احساس میشود.
وی افزود: در موضوعاتی اینچنینی که دامنه همهگیری و شیوع آن بالاست نیاز است ضعفهای تاریخی را مورد توجه قرار دهیم برای مثال با مطالعه تاریخ میبینیم برای مقابله با قحطیهایی که در دوره مشروطه رخ داد و بیماریهای فراگیر که قبلاً وجود داشت زیرساختهای آمادهای وجود نداشت و همین فقدان زیرساختهای اجتماعی مشکلاتی را به وجود آورده و بهواسطه بیماریهایی چون وبا و آبله جمعیت زیادی از مردم از بین میرفت.
تفضلی با بیان اینکه در مقابله با بحرانها نیاز است آمادگیهای اجتماعی با مدیریت هماهنگ در کشور به وجود بیاید، گفت: ما فاقد زیرساختهای اجتماعی و تکنیکی کافی برای مقابله با بلایایی همچون زلزله و سیل و ویروسهایی نظیر کرونا هستیم، برای مثال هنوز به وحدت رویه ثابتی برای اطلاعرسانی در خصوص بیماری کرونا نرسیدهایم در حالی که وقتی بحرانیهایی از این دست بروز میکند قدرت سازماندهی و حل کردن آن بسیار حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: این واقعیت وجود دارد که در موضوع کرونا شاهد هستیم برخی در داخل آن را به ابزاری برای تنازع جناحی و سیاسی خود تبدیل میکنند، برخی نیز در شبکههای مجازی با اغراض سیاسی در حال دامن زدن به التهاب و ایجاد کردن استرس هستند همچنین برخی در خارج از کشور بدون آنکه از کم و کیف موضوع اطلاع لازم داشته باشند بر حسب غرضورزیهای خود و اهدافی که دارند اقدام به انتشار مطالب و تولیدات خود میکنند.
این پژوهشگر با بیان اینکه یکی از مهمترین نکات لازم برای مقابله با این بیماری داشتن آرامش است، افزود: اضطراب باعث میشود سیستم ایمنی بدن در مقابل کرونا ویروس ضعیف شود لذا هر چه در مقابل کرونا و امثال آن دارای ثبات امنیت روانی باشیم مقابله و قدرت ایمنی بدن نیز بیشتر میشود.
وی بیان کرد: آگاهسازی بهترین راه برای مقابله با شایعات است لذا هر چه نهادهای مسئول ابتکار عمل را در دست بگیرند و برنامههای مدون و حسابشده با انتقال صحیح اخبار در حوزه کرونا انجام شود بیشک میتوان با شبکه شایعه مقابله کرد و از تنشها و اضطرابها کاست.
تفضلی با اشاره به اینکه دین اسلام تأکید دارد که باید با چنین موقعیتهای که دامنه فراگیری آن بسیار است با اتکا به دستورات پزشکی و دست آوردهای علمی مقابله کرد، گفت: در این شرایط اجتماعی باید صداوسیما و رسانههای اجتماعی به تولید محتوای مناسب بپردازند و برنامههای مدونی را در این حوزه داشته باشد، این روند اگر ادامه یابد تبوتاب اخبار و شایعات کاهش پیدا میکند.
وی گفت: باید متولیان امر از طریق رسانهها پکهای مدون را از نظر ارائه دستورالعملهای لازم برای جلوگیری از تشدید، برخورد با این موضوع و راهکارهای مقابله و مهار آن ارائه کنند تا افراد در مراودات اجتماعی درست عمل کنند.
این جامعهشناس با بیان اینکه اگر هر کس به دنبال کار خود باشد همه گرفتارتر خواهند شد، تصریح کرد: خوشبختانه نهادهای اجتماعی و کمیته سلامت و ستاد مدیریت بحران در سطح استان قزوین حرکات خوبی را در راستای هماهنگی و یکصدایی بیشتر آغاز کردهاند تا به یک وحدت رویه در مدیریت و اطلاعرسانی در خصوص این بیماری و مهار آن دست پیدا کنیم.
وی عنوان کرد: نباید تناقض در اطلاعرسانی وجود داشته باشد، همچنین لازم است تولید محتوا و اطلاعرسانیهای نهادهای مرتبط و پاسخگوییها مدون و مداوم باشد، در این صورت مردم در رصد خود به این اطلاعات روی خواهند آورد.
استاد جامعهشناسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در پایان با تأکید بر اینکه در شرایط اجتماعی پرخطر نیاز است همدلی و انسجام اجتماعی مورد توجه بیشتر قرار بگیرد، خاطرنشان کرد: باید رسانهها در بحرانهای اجتماعی افرادی که اقدامات خیرخواهانه انجام میدهند را برجسته کرده و بر نمودهایی از ایثار و همدلی، ازخودگذشتگی و انسجام اجتماعی بیشتر متمرکز شوند تا مردم الهام گرفته و امید اجتماعی در جامعه ایجاد شود.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید