رئیس سازمان نظام پرستاری
پرستاران نیازمند امکانات حفاظت فردی بیشتری هستند
رئیس سازمان نظام پرستاری با اشاره به خدمات شبانه روزی کادر پرستاری در خط مقدم مبارزه با کرونا در عین حال مشکلات پرستاران را تشریح کرد و از مسئولین خواست هرچه سریع تر امکانات بیشتری جهت حفاظت فردی مدافعان سلامت تهیه کنند.
اعتمادآنلاین| محمد میرزابیگی با تشکر از زحمات شبانه روزی پرستاران در دوره پیک بیماری کروناویروس، گفت: پیش از آنکه بخواهیم از زحمات کادر خدوم پرستاری در خط مقدم مقابله با این بیماری یاد کنیم باید به یک سری مباحث و دیگر دغدغههای این عزیزان هم بپردازیم و تاکید کنیم که نباید موضوع کرونا سبب فراموشی آن مشکلات و مطالبات شود.
وی در ادامه به مطالبات انباشته معوق ناشی از کارانهها واضافه کاری پرستاران و مشکلات نظام پرداختی آنها اشاره کرد و افزود: حتی در روز پرستار نیز شخص وزیر قول تغییر این نظام پرداخت تبعیض آمیز و صفر کردن معوقات را به پرستاران داده بودند.
وی مشکل دیگر را کمبود شدید نیروی پرستاری در بیمارستانها خواند و تصریح کرد: پیش از شیوع بیماری نیز سازمان مدیریت و وزارت بهداشت قول استخدام دولتی 20 هزار پرستار در دانشگاه های علوم پزشکی کشور در قالب دو قسمت 10 هزارتایی را داده بودند که تا پیش از بروز کرونا فقط حدود 4 هزار استخدام آنهم به صورت شرکتی انجام شد. این در حالی است که سالانه حدود 5 هزار پرستار در کشور بازنشسته و از سیستم خارج میشوند. از طرفی نیز در سه سال گذشته تعداد حدود 4 هزار تخت بیمارستانی به نظام سلامت کشور اضافه شده، که بار کاری ناشی از خروج سالانه 5 هزارنفر و بار ناشی از 4هزار تخت بیمارستانی جدید؛ همه روی دوش پرستاران فعال است.
رئیس سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: در حالی که باید به ازای هر تخت بیمارستانی حداقل حدود 2.5 پرستار در24 ساعت وجود داشته باشد، با احتساب تختهای کشور که بیش از 130هزار تخت است باید بیش از 320 هزار کادر پرستاری داشته باشیم اما، اکنون حتی نصف این تعداد هم شاغل نداریم. این درحالی است که در سه سال گذشته، نه تنها نیروی پرستاری جدید استخدام نشد بلکه فشار کار ناشی از بازنشسته شدن سالانه 5 هزار پرستار و توسعه تختهای سه سال گذشته، بر دوش سایر پرستاران فعال اضافه شد.
وی افزود: این موضوع سبب شده که پرستاران مجبور به پذیرش اضافه کار اجباری شده و گاها با 250 تا 300 ساعت اضافه کار در ماه باید فعالیت کنند اما، پول اضافه کار و کارانه شان 16 الی 12 ماه بعد به شکلی پرداخت میشود که عملا در صورتی که پرستار بیش از 175 ساعت اضافه کار داشته باشد، برایش سقف گذاری صورت گرفته و مابقی مبلغ را به او پرداخت نمیکنند. سازمان نظام پرستاری در زمان مقتضی، پیگیر از بین رفتن این مشکلات است. با برگزاری چند جلسه در حضور وزیر محترم و معاونین ایشان این موضوعات را پیگیری کردهایم و اگر نیاز باشد حتی اقدام حقوقی نیز برای احقاق این حق مسلم پرستاران صورت خواهد گرفت.
وی با تاکید بر اینکه وجود سقف پرداخت اضافه کار و از سوی دیگر اجبار به انجام اضافه کاری تا 250 ساعت و بیشتر یک پارادوکس است، تصریح کرد: کادر پرستاری کشور علیرغم تمام این مشکلات با نجابت تمام به محض بروز بیماری کروناویروس در کشور فعالیتهای ایثارگرانه خود را طوری اغاز کردند که امروز از زبان هیچ پرستاری کلمهای جز" کرونا را شکست خواهیم داد"، نمیشنوید. علیرغم وجود مطالبات و مشکلات فراوان اما امروز پرستاران عزیز ما بدون خلط مبحث و حتی با عبور از مشکلات خود، باتمام قوا در اولین خط مبارزه با بیماری کرونا ایستادهاند؛ به شکلی که تاکنون تعداد زیادی از پرستاران ما خود مبتلا و حدود 8 پرستار در این جنگ همه جانبه بر اثر ابتلا به بیماری به مقام شهادت نائل آمدند.
میرزابیگی با بیان اینکه پرستاران از ابتدای ورود کرونا به کشور، با تمام وجود و با جدیت تمام به مقابله با کروناویروس رفتهاند، ادامه داد: اما چند دغدغه جدی به طور مداوم از سوی این قشر زحمتکش مطرح میشود، اول آنکه هرچه بیشتر و سریعتر امکانات حفاظت فردی به آنها برسانید. مگر میشود رزمندهای را به خط مقدم جنگ با دشمن فرستاد و در مقابل این دشمنی که کاملا تجهیز شده است به رزمنده خود سلاح نداد؟ امروز فضای حاکم بر بیمارستانها این فیلمهای شادی نیست که اخیرا مشاهده میکنید، اکنون در برخی بیمارستانها بویژه در شهرهای شمالی با کمبود شدید وسایل حفاظت فردی برای پرستاران روبرو هستیم و اولین خواسته و خواهش ما ارسال تجهیزات متناسب به این عزیزان است.
وی افزود: ضربه کرونا از یک سو و ضربه نگاه شخصی گرایانه برخی مدیران از سوی دیگر بسیار آزار رسان است. دیدگاه برخی مدیران صرفهجویی در مصرف وسایل حفاظت فردی است در حالی که نمیتوان از کسی که در خط مقدم مبارزه با بیماری است بخواهیم در مصرف ماسک و دستکش صرفه جویی کند، نمیتوان در آغاز شیفت یک ماسک به پرستار داد و به او گفت باید تا انتهای ساعت شیفت با همان ماسک فعالیت کند. ما در موضوع کمبود تجهیزات بویژه آنجا که ناشی از نقص مدیریت توزیع باشد یا با اعمال سلیقههای شخصی باعث آسیب رساندن به سلامت و جان پرستاران عزیزمان شود از سیستم قضایی کشور، دستگاههای نظارتی و حراست وزارت بهداشت و... میخواهیم رفتار اینگونه مدیران را بررسی کرده و در صورتی که با برخوردهایی مانند عدم ارائه و توزیع مناسب تجهیزات حفاظتی فردی روبرو شدند، برخورد قاطعی نشان دهند.
میرزابیگی در ادامه به نیروهای شرکتی پرستاری اشاره کرد و گفت: نیروهای شرکتی ما اکنون جزو بهترین نیروهایی هستند که مخصوصا در ایام شیوع کرونا بیش از گذشته خودشان را ثابت کردند و پا به پای پرستاران استخدام رسمی و بلکه جلوتر از آنها در حال فعالیت هستند و باید برای تشویق و قدرشناسی از این عزیزان به لحاظ استخدامی تغییر وضعیت پیدا کنند. البته طی جلسات متعدد و مکاتبات زیادی که سازمان نظام پرستاری در هفتههای اخیر با ریاست جمهوری، ریاست مجلس شورای اسلامی، ریاست سازمان مدیریت، وزیر بهداشت و ... داشت سبب شد فعلا استخدام سه هزار نفر به دانشگاهها ابلاغ شود. البته این تعداد استخدام مانند شمشیر دو لبه عمل خواهد کرد، اگر این اقدام به معنای آغاز روند استخدام 20 هزار پرستار در بخش دولتی باشد، بسیار مناسب است؛ اما اگر احتمالا قرار باشد کل این جریانات به استخدام همین 3هزار نفر آن هم به شکل 85 روزه بسنده شود، نوعی بیاحترامی به جامعه پرستاری اتفاق خواهد افتاد. بنده البته همچنان امیدوارم استخدام ها روندی ادامه دار داشته باشد.
وی افزود: روند استخدام دولتی پرستاران در صورتی مثبت خواهد بود که ادامه دار باشد. اکنون و در شرایط موجود، بهترین نیروها برای تحقق وعده استخدام دولتی داریم که میتوانیم آنها را استخدام دولتی کنیم. راهکار سازمان نظام پرستاری این است که دولت ابتدا با تغییر وضعیت پرستاران شرکتی، استخدام را از همین نیروها شروع کند چرا که این پرستاران هم امتحان خود را به خوبی پس داده اند و هم زمانی برای گزینش و تحقیقات و... در بحران کرونا، هدر نخواهد رفت. پس از تحقق این امر، آنگاه شرکتهای موجود نیز توان جایگزینی نیرو از میان سایر فارغالتحصیلان پرستاری خواهند داشت.
وی در خاتمه سخنان خود با تاکید بر لزوم در نظر گرفتن اقدامات انگیزشی با روشهای مالی و اداری برای کادر پرستاری که در این بحران در میدان نبرد مبارزه با بیماری هستند، افزود: مسئولین نباید اجازه دهند وعدههای روز پرستار در بحران کرونا به محاق رود. هرکس وظیفهای دارد و هنگامی که پرستاران عزیز به این زیبایی ایفای نقش میکنند، سازمان مدیریت و سازمان امور استخدامی باید خود را موظف به موضوع استخدام دانسته و غفلت در استخدام رسمی پرستاران را کنار بگذارند. وزارت بهداشت نیز باید به تمام وعدههای خود عمل کند. البته کادر پرستاری همچنان خادم مردم و ملت است و تا آخرین نفس و آخرین نفر برای نجات جان مردم تلاش خواهد کرد؛ ولیکن سازمان نظام پرستاری براساس وظیفه ذاتی خود انتظارات حرفهای و صنفی پرستاران از مسئولین را خیلی صریح و شفاف مطرح خواهد کرد.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید