کد خبر: 399498
|
۱۳۹۹/۰۱/۲۵ ۰۸:۵۶:۰۰
| |

نایب رییس انجمن داروسازان ایران:

داروخانه‌های کشور امکان نسخه‌پیچی غیرحضوری را ندارند

به دنبال طرح مباحثی مبنی بر استفاده از تله مدیسین در بحران کرونا، نایب رییس انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه امکان نسخه خوانی الکترونیک در داروخانه‌ها فراهم است اما نسخه پیچی الکترونیک برای بیماران در داروخانه ها فعلا فراهم نیست، گفت: طبق مقررات کشور دارو باید به صورت حضوری و با توصیه و مشاوره داروساز به بیمار ارائه شود.

داروخانه‌های کشور امکان نسخه‌پیچی غیرحضوری را ندارند
کد خبر: 399498
|
۱۳۹۹/۰۱/۲۵ ۰۸:۵۶:۰۰

اعتمادآنلاین| دکتر علی فاطمی درباره وضعیت و امکانات داروخانه‌ها در حوزه نسخه‌پیچی الکترونیک، گفت: سازمان غذا و دارو برای فروش و عرضه دارو به صورت اینترنتی و غیرحضوری، ضوابطی را تدوین کرده است. بر اساس این ضوابط از پنج گروه کالایی که در داروخانه‌ها وجود دارد که شامل دارو، مکمل‌های غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی و فرآورده‌های طبیعی و ملزومات پزشکی مصرفی است، چهار محصول به جز دارو را می‌توانیم به صورت اینترنتی یا غیرحضوری به فروش رسانیم، اما فعلا نمی توان دارو را به صورت غیرحضوری و اینترنتی فروخت.

زیرساخت فنی و قانونی نسخه‌پیچی الکترونیک برای بیمار فراهم نیست

وی افزود: البته این امکان در برخی کشورهای خارجی وجود دارد. به طوری که مراکزی به صورت خودکار دارو را در اختیار مردم قرار می‌دهند. البته در این شرایط بیمار حتما مشاوره و دستورات لازم را از پزشک داروساز دریافت می‌کند. در کشورهای دیگر زیرساخت آن وجود دارد، اما به نظر می آید که در ایران هنوز زیرساخت فنی نسخه‌پیچی غیرحضوری و الکترونیک فراهم نباشد.

فاطمی ادامه داد: حتما برای ارائه دارو به بیمار حضور پزشک داروساز نیاز است. در برخی کشورهای دنیا امکانات تله مدیسین برای نسخه‌پیچی الکترونیک را فراهم کرده‌اند؛ به گونه‌ای که هم داروسازها می‌توانند مشاوره لازم را به صورت غیرحضوری به بیماران ارائه کنند و هم دارو به دست بیمار می‌رسد، اما در ایران هم ضوابط فعلی این اجازه را نمی‌دهد و از نظر سخت‌افزاری هم به نظر می‌رسد که هنوز این فرصت ایجاد نشده که امیدواریم در آینده ایجاد شود.

نسخه‌خوانی الکترونیک در داروخانه‌ها


وی با بیان اینکه در حال حاضر داروخانه‌ها نسخه‌خوانی الکترونیکی را انجام می‌دهند، اما هنوز نمی‌توانند به صورت الکترونیک نسخه‌پیچی کنند، گفت: در حال حاضر در قالب پرونده الکترونیک سلامت امکان اتصال داروخانه‌ها با مراکز درمانی و مطب‌ها ایجاد شده و همه داروخانه‌ها و مطب‌ها امکان اتصال با یکدیگر را دارند. این اقدام به صورت آزمایشی هم در برخی استان‌ها جواب داد؛ به طوری که هیچ نسخه کاغذی از دست بیمار به داروخانه نمی رود، بلکه از طریق شبکه به دست داروخانه می‌رسد، اما داروخانه در حضور بیمار نسخه را پیچیده و توضیحات لازم را نوشته و به بیمار ارائه می‌دهد.

فاطمی تاکید کرد: حال اگر بخواهیم نسخه‌پیچی را هم به صورت تله فارماسی (کاربرد ابزار ارتباط از راه دور برای ارائه خدمات دارویی توسط متخصصین) انجام دهیم، باید این امکان وجود داشته باشد که گفت‌وگوی تلفنی یا تصویری بین بیمار و پزشک داروساز اتفاق افتاده و بعد دارو در اختیار بیمار قرار گیرد. بنابراین نکته مهم این است که دستورات دارویی به بیمار ارائه شود. بر همین اساس در دنیا تله فارماسی را به صورت موفق اجرا کرده اند، اما حتما نقش داروساز در آن دیده شده است. اینطور نیست که پزشک دارو را نسخه کند و داروخانه هم دارو را برای بیمار ارسال کند، بلکه حتما باید پزشک داروساز مشاوره لازم را به بیمار به صورت تلفنی یا ویدیویی ارائه دهد.

وی همچنین گفت: در حال حاضر در کشور از نظر دانش داروسازی و مشاوره دارویی مشکلی وجود ندارد و خوشبختانه در کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات هم خدمات دارویی که به صورت تلفنی یا ویدیویی ارائه شود، ارزش‌گذاری شده‌اند و بستر تعرفه ای آن فراهم است، اما باید ضوابط سازمان غذا و دارو هم تغییر کند تا بتوانند تله فارماسی یا تله مدیسین را بین بیمار و پزشک داروساز و داروخانه هم فراهم کنند.

فاطمی با بیان اینکه بنابراین اکنون براساس ضوابط و زیرساخت‌ها امکان نسخه‌پیچی الکترونیکی دارو را نداریم، گفت: اکنون طبق مقررات دارو باید به صورت حضوری و با توصیه و مشاوره داروساز ارائه شود، باید حتما راهکارهای قانونی برای تله مدیسین یا تله فارماسی در حوزه نسخه‌پیچی و تحویل دارو به صورت الکترونیک و آنلاین دیده شود. مشاوره تلفنی یا ویدیویی از سوی پزشک داروساز به بیمار امکان پذیر است، اما ارائه دارو به بیمار به صورت غیرحضوری نیازمند بررسی‌های حقوقی است. در عین حال داروساز باید مطمئن شود که بیمار دستورات دارویی را به طور کامل متوجه شده است. در حال حاضر این اقدام به صورت حضوری است و اینکه در آینده بخواهد به صورت غیرحضوری انجام شود، بحثی قانونی و حقوقی است.

منبع: ایسنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها