کد خبر: 422279
|
۱۳۹۹/۰۵/۰۶ ۱۲:۲۳:۰۰
| |

سخنگوی پیشین ستاد ملی مبارزه با کرونا‌:

دلم برای سخنگو بودن تنگ نشده است/ از کسی که پیشنهاد برکناری من را به وزیر داد، تشکر می‌کنم

سخنگوی پیشین ستاد ملی مبارزه با کرونا‌ از دوران سخنگویی و روزهای ابتدایی مواجهه با کووید -19می‌گوید‌

دلم برای سخنگو بودن تنگ نشده است/ از کسی که پیشنهاد برکناری من را به وزیر داد، تشکر می‌کنم
کد خبر: 422279
|
۱۳۹۹/۰۵/۰۶ ۱۲:۲۳:۰۰

اعتمادآنلاین| کیانوش جهانپور مدیر روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، در این گفتگو به توضیح روزهای اخیر پرداخت.

این گفتگو به شرح زیر است:

دلتان برای سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا بودن تنگ شده است؟


نه تنها دلم تنگ نشده است که حس می‌کنم، دلم برای روابط‌عمومی بودن و هم‌زمان سخنگو نبودن تنگ شده بود. هرچه جلوتر می‌رود حس می‌کنم که مدیر روابط عمومی بودن و هم‌زمان سخنگو نبودن چقدر بهتر است.


یعنی این‌قدر از سخنگو بودن ناراحت بودید؟


بله، شب اول و دوم بعد از حکم خانم دکتر لاری، زمانی که دیگر سخنگو نبودم، خیلی راحت خوابیدم و از کسی که به دکتر نمکی پیشنهاد عزل من را داد، خیلی ممنون هستم و برای او دعای خیر می‎کنم.


می‎دانید چه کسی این پیشنهاد را داد؟


هر‌کسی که بود، چه در وزارتخانه و چه خارج از آن، من برای او دعای خیر می‏کنم. چون حالا بیشتر مثمر‌ثمر هستم. بعد از عزل از سخنگویی، پویشی راه انداختیم به نام «من ماسک می‎زنم»، بعد از ظهر روزی که این پویش راه افتاد، مقام‌معظم‌رهبری با قوه قضاییه نشست داشتند و همان روز ایشان از لزوم استفاده از ماسک گفتند. بعد از آن نیز دولت از پویش «من ماسک می‌زنم» حمایت کرد. این پویش همچنین مورد حمایت مردم تهران که تا قبل از آن تنها 10 درصدشان از ماسک استفاده می‎کردند نیز قرار گرفت. من همین را می‎خواهم.


عزل شما، ربطی به توییت‎هایتان در فضای مجازی و چالشی که با سفیر چین داشتید، داشت؟


نمی‌دانم، اما آن توییت‌ها می‌تواند بخشی از ماجرا باشد. توییت من، توییت شخصی بوده و خواهد بود. نظرات شخصی من هیچ ربطی به سازمانی که در آن کار می‏کنم یا مسؤولیتی که دارم، ندارد و نظرات من است و خواهد بود.


اما شما آن زمان در سمت سخنگو به عنوان نماینده وزارتخانه شناخته می‌شدید.


در کشور ما خیلی چیزها هنوز جا نیفتاده است.هنوز قدرت فضای مجازی را نمی‌شناسیم. فضای مجازی بخش عمده‌ای از اطلاع‌رسانی را به خودش اختصاص می‌دهد و کشور ما هم از آن مستثنا نیست. کارشناس روابط‌عمومی که در فضای مجازی فعال نباشد و آن را نشناسد، کارشناس روابط‌عمومی نیست، فقط یک کارمند عادی است. هرجایی که مردم هستند، کارشناس روابط‌عمومی هم باید باشد. من حاضرم تمام مشاغلم را از دست بدهم اما در فضای مجازی باشم و فرصت گفت‌وگو با مردم را از دست ندهم.


در آخرین توییت آن زمان، یک شعر منسوب به فردوسی را به تصویری از سردار شهید قاسم سلیمانی الصاق کردید و نوشتید: «یکی مرد جنگی به از صدهزار» مصرع قبل از این اما «سیاهی‌لشکر نیاید به کار» است که حذف شد، این پست شما، کنایه‏ای به انتخاب جدید بود؟


امروز خیلی از کارها در حوزه اطلاع‌رسانی انجام می‏شود و فقط در حد تشکیل و راه‌اندازی سایت باقی می‏ماند، درصورتی که همه اینها‌ وابسته به نیروی انسانی است. خیلی از اطلاع‏رسانی‎ها در کشور، نظام و دولت یا به موقع انجام نمی‌شود یا کسی جسارت و شجاعت انجام آن را ندارد. ما سیاهی‌لشکر زیاد داریم و خیلی از اینها مصداق شعر فردوسی هستند که «یکی مرد جنگی به از صدهزار». اما یک فرمانده مانند قاسم سلیمانی است که از صدهزار لشکر در کشورهای دیگر بهتر است. این شعر، مصداق خیلی جاهاست. ما امروز با انبوهی از سیاهی‌لشکر مواجه هستیم، اما برای این که خروجی مناسبی داشته باشیم، حضور یک مرد جنگی کافی است. تقارن زمانی انتشار این پست با حکم دکتر لاری، یک شبهه به وجود آورد و به همین علت آن را حذف کردم.


خودتان حذف کردید یا کسی گفت بردارید؟


خودم برداشتم. پست تا ظهر بود، اما فکر کردم شاید از این پست برداشت غلط شود، بنابراین آن را برداشتم. شاید اگر یک یا دو شب زودتر پست را منتشر می‏کردم، برنمی‌داشتم. چون خیلی از مشکلات ما در کشور به سیاهی‌لشکرها برمی‏گرد‌د.


در وزارت بهداشت، مرد جنگی کم است؟


همه تلاش خود را می‌کنند. زمانی که بچه‌های روابط عمومی از هیچ در مدت سه روز، اتاق استادیو ساختند، این یعنی که خوب عمل می‏کنند.


راستی هیچ‌وقت درباره ماجرای چالش‌های‌تان با سفیر چین تمام و کمال صحبتی نکردید.


در نشست خبری به سوال خبرنگاران درباره این که چین به سرعت بیماری را کنترل کرده بود و آماری کمتر از کشورهای اروپایی داشت، جواب دادم که من خدشه‌ای به بخشی از آمار چین وارد می‎دانم. با شوخی تلخ این نکته را گفتم و بعد از پنج روز، چین آمار مرگ‌ومیر را تصحیح کرد و 50 درصد آمار ووهان و 35درصد آمار کل کشور را افزایش داد. این نشان می‌دهد که خود چینی‌ها هم به این موضوع واقف بودند و آن را اصلاح کردند.


زمانی که سمت سخنگو را داشتید، خیلی عرق می‏کردید، آن زمان این شبهه به وجود آمد که ممکن است کرونا داشته باشید.


بله، اتفاقاً چهار بار هم علامت داشتم و فکر می‌کنم حداقل یکی از آن علامت‌ها مربوط به کرونا بوده است. اما هیچ وقت تست کرونا نداده‌ام، چون علائم من دیرپا نبود و در شرایطی بودیم که با کمبود کیت‌تشخیصی مواجه شدیم. من تست ندادم و تعجب می‌کنم که برخی تقاضای تست وی‌آی‌پی دارند. یکی از معضلات ما امروز، درخواست‌ها و سفارش‌های برخی برای تست کروناست. این موضوع برای همکاران حوزه درمان دردسرهای زیادی را به همراه داشته است. من همین حالا می‌توانم به بیمارستان خصوصی بروم و تست بدهم اما نیازی نیست.

تفاقا وزیر بهداشت، سمت شما یعنی سخنگوی وزارت بهداشت‌ و درمان را در متن منصوب بعدی به نوعی کتمان کرد. به نظرتان این ماجرا عجیب نبود؟


ایشان درست می‌گویند. دکتر نمکی در یک سال و نیم وزارت، برای کسی حکم سخنگویی ابلاغ نکردند. البته طبق آیین‌نامه‌ها، در شرایطی که ابلاغ به غیر نباشد، روابط عمومی کار اطلاع‌رسانی و سخنگویی را انجام می‌دهد. پس حرف ایشان درست است.


آیا تغییر سخنگو، نشان از تغییر سیاست‎های وزارتخانه در اطلاع‏‌رسانی است؟


اطلاع‌رسانی تغییر خاصی نکرده و سخنگویی هم کماکان با ارائه آمار و ارقام انجام می‎شود و فقط شخص سخنگو تغییر کرده است. البته در روابط‌عمومی، تاکیدمان را بر ضرورت اجرایی شدن پویش‌ها بیشتر کردیم و در این زمینه پویش‌هایی راه انداختیم که من ماسک می‌زنم یکی از آنهاست.


خود را در اطلاع‏رسانی موفق می‏دانید؟


در خارج از وزارتخانه، هیچ دستگاه، ستاد و کمیته‌ای علاقه‌مندی برای سخنگویی نشان نداد. اگر حالا شمایل تقریبا موفقی از اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت دیده می‌شود، لزوما به این معنی نیست که ما خوب کار کردیم. بخشی از آن به این دلیل است که دوستان دیگر اصلا کار نکردند و در این حوزه وارد نشدند؛ بنابراین همین کار نصف‌ونیمه و پرنقص ما دیده شد. البته ما ضعف‌ها و کاستی‌هایی داشتیم و چون در جای دیگر کاری انجام نشد و علاقه و رغبتی هم نبود، بیشتر دیده شدیم.

تا پیش از شیوع کرونا، کمتر کسی جهانپور را می‎شناخت. اما حالا بیشتر مردم او را می‏شناسند. رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت می‎گوید تلاش‌ کرده است اگر توصیه‌ای می‌کند، همدلانه و با ادبیات نزدیک به مردم باشد. او خودش در این باره توضیح می‌دهد: «آن زمان، ارزیابی درستی نداشتم و حس می‌کردم شاید زیاد هم موفق نیستم، اما لطف و مهربانی مردم در جاهای مختلف را دیدم و بعد فهمیدم این‌طور نیست.»


تقریبا دو هفته بعد از سخنگو شدن جهانپور، پدرش فوت می‏کند. بعد از فوت، آنها مشکوک می‏شوند که شاید علت فوت کرونا باشد. دو هفته بعد از آن هم، دخترعموی بزرگش را که مثل خواهرش بوده، از دست می‎دهد. او می‏گوید: «خیلی تلاش کردم دختر عمویم را نجات دهم، اما نتوانستم و ایشان را از دست دادم. یک ماه اول، دو تا از نزدیکانم را از دست دادم که هر دو هم به ماجرای کرونا مرتبط بودند. »


جهانپور، تجربه از دست دادن عزیزانش را درک کرده است، پس حس مردمی که نزدیکانشان را بر اثر ابتلا به کرونا از دست می‌دهند، می‎فهمد. خودش در این زمینه توضیح می‌دهد: «این حس از پشت لنز دوربین منتقل شد و شاید همین هم همدلی و مهربانی مردم با من را در پی داشت.»

منبع: روزنامه جام‌جم

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها