موردی از ابتلای حیات وحش تهران به بیماریهای مزمن گزارش نشده است
درپی تلف شدن 180 راس وحوش در استان اصفهان براثر ابتلا به بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان تهران گفت: هیچ مورد ابتلای حیات وحش استان تهران به بیماریهای حاد و مزمن از ابتدای سال جاری تاکنون گزارش نشده است.
اعتمادآنلاین| محمد کرمی ضمن بیان اینکه محیطبانان در صف اول نظارت و پایش بر مناطق تحت مدیریت و حفاظت اداره کل محیط زیست استان تهران هستند، تاکید کرد: محیطبانان بر مناطق تحت حفاظت نظارت و پایش دارند و در صورت مشاهده هرگونه تغییر در رفتار، وضعیت سلامت و مشاهده مورد مشکوکی از ابتلای وحوش به هر نوع بیماری موظف هستند این موضوع را به اداره دامپزشکی شهرستان، اداره کل محیط زیست استان تهران و اداره نظارت بر امور حیات وحش استان گزارش دهند.
وی درباره بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک گفت: عامل بیماری «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» (PPR) یک ویروس است و منجر به بروز یک بیماری حادی می شود که معمولا در درجه اول کل و بز و قوچ و میش را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشترین درصد تلفات ناشی از این بیماری در کل و بز مشاهده شده است که گاهی باعث می شود صد در صد گله آنها تلف شود.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان تهران درباره منشا بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک گفت: این بیماری در ایران بیشتر از دامهای اهلی آلوده به این بیماری که واکسیناسیون نشدهاند و از طریق آلوده شدن علوفه مرتعی و آبشخورهای مشترک میان حیات وحش و دام اهلی به حیات وحش منتقل میشود.
حیات وحش نیز بهعلت حساسیتی که به این بیماری دارند در بسیاری از موارد پس از ابتلا تلف میشوند.
وی ضمن تاکید بر اینکه کنترل بیماری حیات وحش بیشتر براساس پیشگیری است، اظهار کرد: کنترل و مدیریت بیماری در بین حیات وحش تنها از راه پیشگیری موفق خواهد بود چراکه درصورت آلوده و بیمار شدن حیات وحش به هر نوع بیماری بهویژه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک، درمان آنها در یک سطح وسیع اقدامی سخت و غیرممکن خواهد بود.
کرمی همچنین درمان دام اهلی را پس از ابتلا به بیماری طاعون نشخوارکنندگان امری دشوار خواند و گفت: اگر دامداران دامهای خود را واکسیناسیون یا واکسیناسیون آنها را تکمیل نکرده باشند و دام آلودهای را وارد گله کنند پس از گذشت چند روز علائم بیماری مشاهده و تلفات بهسرعت شروع میشود. سرعت تلف شدن دام و حیات وحش در پی ابتلا به این بیماری بسیار بالاست و گاهی تلفات بین 80 تا 90 درصدی و حتی صد در صدی گلههای حیات وحش علیالخصوص کل و بز که حساسترین گونهاست را بههمراه دارد.
رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش استان تهران با اشاره به مشاهده هرگونه بیماری حیات وحش در سایر استانها بویژه استانهای همجوار خاطرنشان کرد: در صورت گزارش بروز هر نوع بیماری حیات وحش در سایر استانها ما به سرعت با مسئولان منطقه مکاتبه میکنیم تا محیطبانان در گشت و پایشهای خود دقت بیشتری کنن و براساس دستورالعملها و پروتکلهایی که قبلا درباره انواع بیماریهای حیات وحش از جمله «تب برفکی»، «طاعون نشخوارکنندگان کوچک» و «آنفلوانزای فوق حاد پرندگان» برای آنان ارسال کردهایم در گشت و پایشهای خود نسبت به مشاهده بروز علائم ظاهری هر نوع بیماری حساستر شوند.
کرمی ادامه داد: محیطبانان در صورت مشاهده علائم ظاهری بیماری در بین حیات وحش آن را گزارش میدهند تا ما بتوانیم با هماهنگی اداره کل دامپزشکی استان تهران تمهیدات لازم که مهمترین آن قرق منطقه است را اتخاذ و از ورود و خروج به منطقه جلوگیری کنیم. اگر لاشهای از حیات وحش در منطقه وجود داشته باشد از جابه جایی آنها خودداری میکنیم و تا همکاران اداره کل دامپزشکی استان وارد محل شوند و با انجام نمونهبرداری علت تلفات را پیدا کنند.
وی اضافه کرد: گاهی میتوان از علائم ظاهری تا حدودی علت تلفات حیات وحش را شناسایی کرد اما از آنجایی که برخی علائم ظاهری بیماریهای حیات وحش مشترک هستند برای شناسایی علت دقیق تلفات نمونهبرداری انجام و نمونه به آزمایشگاه مرجع دامپزشکی منتقل میشود تا علت تلفات مشخص شود.
کرمی در پایان درباره پیشگیری از ابتلای حیات وحش به بیماری طاعون نشخوارکننگان کوچک تصریح کرد: تنها راه کنترل بیماریهای حیات وحش بهویژه طاعون نشخوارکنندگان کوچک پیشگیری است بنابراین دامداران باید پروتکلهای بهداشتی که سازمان دامپزشکی کشور روی آن حساس است را رعایت و نسبت به واکسیناسیون بهموقع گلههای دام خود اقدام کنند تا از آسیب رسیدن به گلههای حیات وحش و تلف شدن دامهای خود جلوگیری کنند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید