تداوم اعتراضات به خرید واکسن روسی
98 عضو مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی در نامهای به ریاستجمهوری، خرید واکسن روسی اسپوتنیک V از این کشور را غیرموجه و خطرآفرین دانستند و سؤالاتی را در این زمینه مطرح کردند.
اعتمادآنلاین| 98 عضو مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی در نامهای به ریاستجمهوری، خرید واکسن روسی اسپوتنیک V از این کشور را غیرموجه و خطرآفرین دانستند و سؤالاتی را در این زمینه مطرح کردند.
در بخشهایی از این نامه که به امضای رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی نیز رسیده، آمده است: در شرایطی که بیماری کرونا خانوادههای بسیاری را سوگوار کرده و ما را در ماتم همقطاران خود سیاهپوش نموده است، خرید این واکسن که تأییدیههای حداقلی جهانی را طی نکرده و اثربخشی و بیخطربودن آن در کشور تولیدکننده نیز با ابهام و اعتراض مواجه است به دلایل زیر غیرموجه و خطرآفرین میدانیم و به حکم وظیفه انسانی و شرعی خود خدمت شما یادآور میشویم: اطلاعات شفافی از مراحل تحقیق و ساخت واکسن اسپوتنیک V در دسترس نیست. واکسن اسپوتنیک V توسط هیچ یک از منابع معتبر جهانی تأیید نشده است و اثربخشی و بیخطری آن توسط مجامع جهانی و حتی شخصیتهای علمی ستاد کرونا مورد تشکیک قرار گرفته است. مدارک و مستندات و دلایل تأیید این واکسن در اختیار صاحبنظران جامعه پزشکی قرار نگرفته است. جامعه پزشکی و مردم ایران هرگونه تعلل، تأخیر، ملاحظهکاری و مسامحه در این زمینه را غیرقابلقبول، نابخشودنی و تحملناپذیر میداند. ما اعضای مجمع عمومی سازمان بهعنوان نمایندگان جامعه پزشکی نگرانی خود را نسبت به نحوه انتخاب، تأیید و خرید واکسن موسوم اسپوتنیک V ساخت کشور روسیه اعلام میداریم».
در روزهای گذشته و پس از تأیید ستاد مقابله با کرونا مبنی بر خرید واکسن کرونای روسی، واکنشهای منفی پزشکان، چه آنهایی که در ستاد کرونا مسئولیتی دارند، چه نمایندگان مجلس و چه اعضای سازمان نظام پزشکی، به خاطر خرید این واکسن منتشر شد. مینو محرز، عضو ستاد مقابله با کرونا، با ابراز تأسف از خرید این واکسن گفت که به پزشکان اجازه نمیدهد این واکسن را تزریق کنند. از سوی دیگر رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز گفت واکسن اسپوتنیک را تزریق نخواهد کرد. حسینعلی شهریاری، با اشاره به اینکه «واکسن «مسئله سیاسی» نیست و نباید بر اساس نزدیکی سیاسی درباره «امنیت و تأیید» آن قضاوت کرد، پیشنهاد داد که واکسنهای خارجی را ابتدا مسئولان بزنند و در صورتی که مشکلی نداشت برای عموم مردم استفاده شود. به گفته او «وقتی از انجام مراحل کامل کارآزمایی بالینی واکسن اطمینان نداریم، نباید آن واکسن روی مردم ما آزمایش شود».
واکسن روسی فاقد استانداردهای لازم است
درحالحاضر حدود 25 کشور واکسن روسی را خریداری کردند. از مجارستان در اتحادیه اروپا و امارات در همسایگی خودمان و آرژانتین در آمریکای لاتین و مالزی در آسیای جنوب شرقی. دلیل مخالفت پزشکان ایرانی با خرید واکسن روسی چیست؟
این سؤالی بود که از دکتر علی سالاریان، عضو هیئترئیسه مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی که به رئیسجمهور نامه نوشتند، پرسیدیم. او در پاسخ به این سؤال گفت: «بههرحال حدود یک سال از شروع کووید19 میگذرد، همکاران ما در خط مقدم این بیماری و حفظ سلامت مردم تلاشهای زیادی کردند و تعداد زیادی مبتلا شدند و تعداد زیادی هم شهید تقدیم جامعه کردیم. این انتظار از وزارت بهداشت و از دولت میرود که بهترین نوع واکسن موجود در دنیا که بیشترین تأییدیه را داشته باشد، برای کادر درمان و مردم تهیه کنند. وظیفه ذاتی سازمان نظام پزشکی هم این است که هم از سلامت و کرامت حرفهای جامعه پزشکی دفاع کنند و هم از سلامت جامعه». او با برشمردن معایب واکسن روسی تصریح کرد: «اولا نوع خرید اعلام واکسن روسی غلط و غیرحرفهای بود؛ یعنی به جای اینکه وزارت بهداشت اولین بار خرید این واکسن را اعلام کند، وزارت امور خارجه و آقای دکتر ظریف آن هم در سفر به روسیه خبر خرید واکسن روسی را دادند! این عمل برای ما ایجاد شبهه کرد که مبادا خرید این واکسن در قبال اعطای امتیازات دیپلماتیکی که داده شده، خریداری شده باشد. به بیان دیگر ما نگران هستیم که مسائل علمی در خرید این واکسن کنار گذاشته و مسائل سیاسی مقدم بر مسائل علمی دانسته شده باشد.
دوما اخباری که از واکسن روسی میرسد، امیدوارکننده نیست. مطابق خبرها برای تأیید این واکسن، دولت روسیه فشاری را بر کمیته اخلاق پزشکی روسیه وارد کرده و رئیس کمیته اخلاق پزشکی کشور روسیه که حاضر به تأیید این واکسن نشده بود، استعفا داد. ضمن اینکه همه واکسنهایی که امروز در دنیا برای کووید19 ساخته شدهاند، بههرحال به خاطر اینکه زمان کوتاهی برای تهیهشان وقت بود، آن استانداردهای لازم را ندارند. اما مجوزهای اضطراری توسط سازمانها و مؤسسات مرتبط برای این واکسنها گرفته شد. واکسن روسی، نسبت به واکسنهایی که شرکتهای چندملیتی میسازند، مثل واکسن آستارازنکا یا واکسنی که کشور هند سازنده آن است، استاندارد و مجوزها را کمتر گرفتهاند و به نظر میرسد همه اینها نشانهای برای عدم اطمینان به این واکسن باشد».
سالاریان در ادامه افزود: «در مورد واکسن شبهات زیاد است. همانطور که میدانید، شتابزدگی در اعلام این قضیه بسیار زیاد بود. مثلا خانم دکتر محرز، عضو ستاد مقابله با کرونا هستند یا دکتر شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس هستند، وقتی آنها اظهارنظر میکنند که این واکسن را نخواهند زد و واکسن روسی خطرناک است، این شائبه برای اعضای مجمع عمومی نظام پزشکی کشور به وجود میآید که نکند ریسک این واکسن بیش از ریسک مجاز واکسن باشد. قطعا درباره واکسن روسی ابهامات زیادی وجود دارد، بنابراین ما احساس وظیفه کرد که در این شرایط برای دفاع از سلامت جامعه و کادر پزشکی این نامه را خطاب به رئیسجمهوری ارسال کنیم. فکر میکنم پاسخ این نامه نیز باید مستدل و روشن باشد.
ایشان مدارک و دلایل مستدلشان را به مجامع علمی کشور ارائه کنند تا ما بپذیریم که نگرانیها، نگرانیهای درستی نیست و این واکسن از استانداردهای لازم برخوردار است. صرف اینکه بر فرض کشورهایی این واکسن را خریداری کردهاند، دلیل منطقی برای خرید واکسن روسی نیست. در پاسخ میشود گفت اوکراین با وجود همسایگی با روسیه از خرید واکسن روسی خودداری کرده است. اینطور مثالزدن به سلیقه کشورها بازمیگردد و اصلا شاید برخی کشورها خرید خود را بر اساس مسائل سیاسی انجام داده باشند، به نظرم این قیاس صحیح نیست. به نظر من مستندات کافی برای خرید واکسن از طرف وزارت بهداشت در اختیار مراجع ذیربط قرار نگرفته و خود روسها هم نتوانستند چنین کاری را انجام دهند». وی در پایان در پاسخ به این سؤال که خود شما از واکسن روسی استفاده نخواهید کرد نیز گفت: «نه من با توجه به نامهای که امضا کردم و همچنین دلایلی که دارم از واکسن روسی استفاده نمیکنم».
اول خودمان تزریق میکنیم
همزمان با انتشار نامه مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، وزیر بهداشت اعلام کرد که واکسن روسی را اول روی خانواده خودمان تزریق میکنیم. سعید نمکی با بیان اینکه اجازه ندادیم واکسن هیچ کشوری بر مردم ما آزمایش بالینی شود، گفت: «ما 16میلیونو 800 هزار دوز واکسن در قالب سبد کووکس پیشخرید کردیم که قول دادند در فوریه یعنی در روزهای آینده اولین مقادیر آن برسد. در آن سبد به جز آمریکاییها و انگلیسیها که نیستند، بقیه واکسنسازها مثل آسترازنکا که از مجموعههای اروپایی - هندی است، حضور دارند. این 16میلیونو 800 هزار دوز برای هشتمیلیونو 400 هزار نفر است که برای همه کافی نیست و تقلا کردیم از کشورهای دیگر هم واکسن بخریم. هیچکدام از این واکسنها قبل از طیکردن فاز سوم انسانی نباید به کشور بیاید. الان واکسنی در دنیا هنوز به فاز چهارم نرسیده است و این فاز معمولا پنج سال طول میکشد به همین دلیل تا امروز سازمان جهانی بهداشت برای هیچ سازنده واکسنی گواهی انتهایی واکسن را صادر نکرده، زیرا این فاز 4 طی نشده است. برای همین گفتیم ما واکسنی وارد کشور میکنیم که فاز 3 مطالعات بالینیاش بیرون از این سرزمین صورت گرفته باشد و گواهی
مصرف اضطراری یا EUL یا EUA را در مبدأ داشته باشد».
وی افزود: «یکی از این منابع که برخی روی آن بلوا به راه انداختند، واکسن روسی اسپوتنیکv مؤسسه گامالیاست، این واکسن روسی در کشورهای روسیه، آرژانتین، مجارستان، صربستان، مکزیک، امارات متحده عربی، پاکستان، بلاروس، بولیوی، الجزایر و... ثبت شده و شروع به واکسیناسیون کردهاند. این چه خباثتی است که برای میزگرد کشوری که خودش در باتلاق کرونا مانده است، خوراک تهیه کنیم؟
این چه وطنپرستی و اندیشهای است؟ روزی که مرگومیر ما به حدود 500 نفر میرسید بلوا میکردند برایمان در شبکههای خارجی اما روزی که متأسفانه مرگومیر خودشان به هزارو 860 مورد رسیده، یک پنل نگذاشتند که علت را بررسی کنند. مگر نمیشود این سؤالات را در کشور از خود وزیر بهداشت پرسید؟ مگر میشود قبول کرد وزیر بهداشت این مملکت به این بیغیرتی مبتلا شده که اجازه دهد پای واکسن نامطلوب به این کشور برسد؟ ما هم واکسن داخلی را با قدرت دنبال میکنیم و هم از مطمئنترین منابع واکسن وارد میکنیم و به کوری چشم خیلیها اول هم به خود و خانواده خودمان تزریق میکنیم تا همه بدانند ما سلامت مردم را در اولویت میدانیم».
منبع: شرق
دیدگاه تان را بنویسید