علت دسترسی سخت مردم به انسولین چیست؟
از چند روز پیش انتشار یک خبر در شبکههای اجتماعی باعث شد استرس جدیدی در جامعه مصرفکننده انسولین و خانواده هایشان ایجاد شود؛ «هرکس انسولین میخواهد فقط تا آخر خردادماه 1400فرصت دارد تا به یکی از بیمارستانهای معرفی شده در طرح ساماندهی توزیع انسولین قلمی برای ثبتنام مراجعه کند.»
اعتمادآنلاین| برخی مسئولان وزارت بهداشت ظاهراً با خود عهد کرده اند هرچندماه یکبار، «مسیر صعبالعبور» دسترسی به «انسولین» را برای بیماران مبتلا به دیابت پیچیدهتر کنند.
به گزارش همشهری، در آخرین مورد از این نوع عملکرد، آنها تصمیم گرفته اند «روش کنونی توزیع انسولین» را بههم بزنند و طرح جدید «ثبتنام دوباره افراد دیابتی در مراکز منتخب وزارت بهداشت» را بدون اطلاع رسانی قبلی و زمینهسازیهای لازم به اجرا دربیاورند. اقدامی که باعث سرگردانی بیشتر بیماران و خانواده هایشان شده است.
بیش از 3سال از اجرای طرح «ثبت الکترونیکی سهمیه انسولین» در سامانههای اداره بیمه تامین اجتماعی و داروخانهها میگذرد و عملکرد آن با توجه به «هدف وزارت بهداشت از ثبت الکترونیکی» که همان «تخصیص بهینه این داروی حیاتی به بیماران مبتلا به دیابت» است، در این مدت بهصورت نسبی قابلقبول بوده است. حالا اما دوباره طرح کاملاً تکراری و موازی با طرح فعلی در دستور کار قرار گرفته است که چنین حرکتی بیانگر «نابسامانی آشکار در حوزه تصمیمگیری برای ساماندهی تخصیص انسولین» است.
از چند روز پیش انتشار یک خبر در شبکههای اجتماعی- به جای اطلاعرسانی رسمی و دقیق- باعث شد «استرس جدیدی» در جامعه مصرفکننده انسولین و خانواده هایشان ایجاد شود؛ «هرکس انسولین میخواهد فقط تا آخر خردادماه 1400فرصت دارد تا به یکی از بیمارستانهای معرفی شده در طرح ساماندهی توزیع انسولین قلمی برای ثبتنام مراجعه کند.»
در این طرح، بیمارستان هایی که اغلب آنها کانون درمان بیماران کرونایی هستند بهعنوان «مراکز مجاز برای ثبتنام سهمیه انسولین بیماران مبتلا به دیابت» معرفی شدهاند و از این افراد خواسته شده، در این مراکز «حضور فیزیکی» داشته باشند تا با ارائه مدارک تأییدکننده دیابت، ثبتنام لازم را انجام دهند. گزارش ها اما نشان میدهد، فهرست معرفی شده، عملاً آدرس سربالا - نشانی پوچ- است؛ بهطوریکه کسانی که بهعنوان فرد دیابتی نیازمند انسولین به این بیمارستانها مراجعه کردهاند با پاسخ «منفی» مواجه شدهاند.
مسئولان این مراکز درمانی اصلاً اسم طرح را هم نشنیدهاند و به افراد مبتلا به دیابت و خانواده هایشان میگویند «اشتباه مراجعه کردهاید»! ظاهراً بدون آنکه هماهنگی با این مراکز از سوی وزارت بهداشت صورت گیرد، نشانی آنها بهصورت یکطرفه اعلام شده است. در این میان، مراجعه اجباری و پراسترس افراد دیابتی به بیمارستانها و مراکز اعلام شده، باعث افزایش خطر ابتلا به کرونا در بین این افراد میشود.
طرح ثبتنام «انسولین قلمی» به جای آنکه انسولین در اختیار قرار دهد، باعث توزیع کرونا خواهد شد. بیماران مبتلا به دیابت یکی از گروههای بسیار آسیبپذیر در بحث ابتلا به کرونا محسوب میشوند. کارشناسان حوزه سلامت 4اشکال بزرگ به طرح تکراری وزارت بهداشت برای ثبتنام انسولین وارد میکنند. این طرح بیشتر جنبه کاغذبازی دارد و نخستین اشکال آن، «اجبار بیماران دیابتی به انجام کار تکراری» است.
این گروه یکبار (چند سال پیش)، ثبتنام لازم را انجام دادهاند و امروز اگر کسی در سامانه تامین اجتماعی فاقد سهمیه انسولین باشد، اصلاً انسولین به او تعلق نمیگیرد. با وجود چنین سامانهای که در حال فعالیت است، باز سامانه دیگری قرار است راه بیفتد.
این موازیکاری شائبه «ضعف وزارت بهداشت در مدیریت تامین و توزیع دارو» را تقویت میکند. اشکال دوم، انتخاب بیمارستانهای مختص بستری بیماران مبتلا به کرونا برای ثبت نام است. مشخص نیست از بین این همه بیمارستان و حتی انجمنهای دیابت، چرا مراکز کرونازده برای مراجعه بیماران مبتلا به دیابت و ثبتنام سهمیه انسولین انتخاب شده است. اشکال سوم که شاید از بقیه مهمتر باشد، «نحوه ثبتنام» است.
در شرایطی که دنیا به سمت «انجام کارها به شکل الکترونیک و دورکاری» رفته است، افراد آسیبپذیر مبتلا به دیابت باید برای ثبتنام سهمیه انسولین خود به شکل حضوری اقدام کنند. اشکال چهارم نیز ناهماهنگی مسئولان وزارت بهداشت با بیمارستانهایی است که اسم آنها را بهعنوان مراکز ثبتنام معرفی و اعلام کرده اند. این طرح جدید برای دریافت انسولین در شرایطی به اجرا درمیآید که محتوای آن، هیچ کمکی به بهترشدن وضع موجود نمیکند.
بیش از یکسال است که «کمبود انسولین قلمی» در داروخانه، جریان خرید ماهانه انسولین را برای بیماران مبتلا به دیابت و خانواده هایشان، سخت و فرسایشی کرده و تامین این خوراک حیاتی، کابوس این افراد شده است. بیماران مبتلا به دیابت «نوع یک» اگر قبل از هر وعده غذایی، انسولین تزریق نکنند، نمیتوانند غذا بخورند. بدون انسولین، فقط خوردن آب مجاز است.
ساکنان شهر تهران میگویند تعداد داروخانههایی که انسولین قلمی توزیع میکنند حداکثر 5مرکز است که عمده آنها، مراکز توزیع داروی کرونا هم هستند و خطر ابتلای شدید بهخاطر داشتن دیابت، این افراد را در این پروسه تهدید میکند.
پزشکان حوزه درمان دیابت اغلب نسبت به این نابسامانی گلایهمند هستند و معتقدند در شرایط فعلی کشور و وضعیت اضطراری کرونایی، اجرای چنین طرحهای ناکارآمدی باید کنار گذاشته شود و تا حد امکان، از سادهترین مسیر، انسولین موردنیاز بیماران در اختیارشان قرار بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید