«آلودهها» آمدند یا نیامدند؟ مردم کدام را باور کنند؟
دو روز قبل، رییس دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز در جلسه استانی ستاد مقابله با کرونا، از پلیس مرزی استان خوزستان درباره صدور روادید برای مسافرانی از کشورهای آفریقایی که از بندر امام خمینی وارد شده بودند انتقاد کرد.
اعتمادآنلاین| فرهاد ابول نژادیان با ابراز نگرانی از ورود سویه «امیکرون» به واسطه ورود آزادانه این مسافران گفت: «در 10 روز گذشته 32 کشتی با 659 خدمه وارد خوزستان شدهاند که از 492 نفر از این تعداد در 40 مایلی دریا تست گرفته شد و مابقی افراد نیز تست منفی همراه خود داشتند و عمده کشتیهای واردشده به بنادر خوزستان از امارات، هند، روسیه و برزیل بودهاند.
به گزارش اعتماد، برخلاف مصوبات ستاد کرونا، پلیس گذرنامه بندر امام(ره) برای اتباع کشورهای هند، پاکستان و آفریقای جنوبی روادید صادر کرده و اجازه داده وارد شهر شوند درحالیکه طبق آخرین مصوبات ستاد مقابله با کرونا، تبعه این کشورها حتی با تست منفی هم نباید اجازه خروج از کشتی و ورود به کشور بگیرند.» دیروز، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، با صدور اطلاعیهای، هرگونه ورود مسافران ممنوعه از کشورهای کانون «امیکرون» را تکذیب کرد.
در اطلاعیه دیروز دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، با تکذیب قاطعانه درباره ورود سویه «امیکرون» به کشور از طریق ورود مسافران پرخطر آفریقایی از بندر امامخمینی، آمده است: «با توجه به انتشار شایعاتی در شبکههای اجتماعی در رابطه با ورود گونه جهشیافته اُمیکرون به کشور از طریق بندرگاه امامخمینی به اطلاع میرساند تاکنون هیچ مسافری از کشورهای پرخطر آفریقایی از طریق این بندرگاه وارد کشور نشده است و مطابق دستورالعملهای تشدید مراقبتهای مرزی، پروتکلهای سختگیرانهای برای عدم ورود اتباع و مسافرین کشورهای پرخطر از نظر شیوع ویروس جهشیافته جدید، در حال اجراست. به همین منظور از تاریخ 1 لغایت 15 آذرماه 1400 تعداد 37 کشتی و شناور در بندرامام خمینی مورد ارزیابی و مراقبت بهداشتی قرار گرفته که هیچکدام از این موارد از مبدا کشورهای آفریقایی وارد کشور نشدهاند. از تعداد 772 سرنشین و خدمه این کشتی و شناورها نیز تست PCR انجام شده که کلیه نتایج منفی گزارش شده و هیچ مورد ابتلا به کرونایی وجود نداشته است.» این تکذیب با اظهارات متفاوت و عجیب ابول نژادیان تکمیل شد، وقتی برخلاف حرفهای دو روز قبل خود، گفت: «در بازه زمانی اول تا 10 آذرماه، 32 کشتی با حدود 650 سرنشین وارد خوزستان شدهاند که حدود 460 نفر از این افراد تست PCR نداشتند. از افرادی که تست PCR نداشتند، تست گرفته شد و پس از انجام تست به آنها اجازه خروج از کشتی داده شد.» این تکذیب مبهم در حالی است که از دو هفته قبل، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر به صراحت گفته بود که ورود تمام مسافران ایرانی و غیر ایرانی از مبدا 8 کشور بوتسوانا، لسوتو، مالاوی، موزامبیک، آفریقای جنوبی، نامبیا، زیمباوه و اسواتینی به ایران ممنوع است و در صورت تردد مرزی، این مسافران تا زمان انجام تستهای لازم و قطعیت آلوده نبودن به سویه جدید ویروس کرونا (امیکرون) اجازه تردد در کشور نخواهند داشت. با این حال دیروز مدیر کل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی اعلام کرد که هنوز صحبتی درباره توقف دوباره صدور ویزای توریستی ایران مطرح نشده و ممنوعیتهای در حال اجرا، ارتباطی با موضوع ویزای گردشگری ایران ندارد بلکه به سفر به و از کشورهایی که سویه جدید در آنها شناسایی شده و سازمان جهانی بهداشت نیز هشدار سفر به این مقاصد را داده است، مربوط میشود. حالا واقعیت در هالهای از ابهام است. بالاخره این مسافران از کشورهای درگیر با سویه «امیکرون» وارد خاک ایران شدهاند و تردد داخل شهری داشتهاند یا خیر؟ تکذیب و انکار و ابهام در حالی است که به تازگی و بعد از گذشت بیش از 6 ماه که آمار مرگهای کرونایی در کشور، سه رقمی بود، از اواخر آبان، به دلیل کاهش قدرت ویروس در مقابل افزایش نرخ واکسیناسیون، این آمار دو رقمی شد.
اما مشاهدات نشان میدهد که ظرف روزهای گذشته، شیب بستری و ابتلا در سه استان مرزی خراسان جنوبی (مجاور مرز زمینی افغانستان) گلستان (مجاور مرز زمینی افغانستان) و بوشهر (مجاور مرز دریایی کشورهای حاشیه خلیجفارس و افغانستان و پاکستان) دوباره صعودی شده است. علاوه بر این، با وجود تکذیب قاطعانه برخی مسوولان وزارت بهداشت درباره صفر بودن آمار ابتلا به سویه جدید ویروس کرونا (امیکرون) دیروز رییس سازمان نظام پزشکی مشهد از احتمال ورود سویه جدید به کشور خبر داد. علیرضا صداقت با ابراز نگرانی از افزایش دوباره آمار ابتلا و بستری به دنبال ورود این سویه جدید گفت: «امیکرون احتمالا وارد کشور شده و آمار ابتلا به کرونا را افزایش خواهد داد، تاکنون کیت برای تشخیص امیکرون وجود ندارد زیرا پیدا کردن یک سویه با تستهای معمولی انجام نمیشود و باید با تستهای بسیار پیشرفته انجام شود. با کمک ستادملی مقابله با کرونا قرار شده که کیت به تعداد محدود برای شناسایی بیماران مشکوک تهیه شود.» به گفته صداقت، برای آنکه بتوانیم یک جهش کرونا را مورد بررسی آزمایشگاهی قرار دهیم یک تا 2 هفته زمان لازم داریم؛ بنابراین گزارشهایی که بلافاصله پس از شیوع جهش امیکرون بیان میشوند قابل استناد نیستند و 2 تا چهار هفته زمان نیاز داریم تا شرایط بالینی این سویه جدید را رصد کنیم.
اظهارنظر این مقام مسوول در حوزه سلامت از یک سو میتواند به این معنا هم تعبیر شود که تکذیب قاطعانه برخی مسوولان درباره صفر بودن ورود سویه جدید ویروس، غیرمنطقی و غیرعلمی است چون تجهیزات تشخیصی برای شناسایی سریع سویهها و جهشهای جدید ویروس در کشور ناکافی است چنانکه چندی قبل هم برخی ویروسشناسان در گفتوگو با «اعتماد» تاکید داشتند که ایران حتما قربانی چندین جهش از ویروس بوده چرا که پایین بودن آمار واکسیناسیون در نیمه اول سال 1400 به علاوه پایین بودن میزان رعایت پروتکلهای اجتماعی، در تمام کشورها این زمینه مساعد را برای جهشهای متعدد ویروس فراهم میکند که دیروز هم صداقت این نکته را مورد اشاره قرار داد و گفت که بروز سویه جدید ویروس کرونا در کشورهای آفریقایی به این دلیل است که در این کشورها، حداکثر 27 درصد جمعیت واکسینه شدهاند.
حالا با این سویه جدید، نگرانیهای دیگری هم مطرح شده از جمله اینکه امروز واقعا ضروری است که مسوولان وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا در تاکیدات سند ملی واکسیناسیون که دیماه 1399 به تصویب رسید و ضرورت واکسیناسیون 60 درصدی برای دستیابی به مصونسازی جامعه را مکفی میدانست، بازنگری کنند چرا که حالا در برخی کشورها، واکسیناسیون گروه سنی 5 تا 12 سال هم آغاز شده است. به همین دلیل بود که دیروز سید محسن زهرایی؛ رییس اداره مبارزه با بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن و قرنطینه وزارت بهداشت، بر ضرورت واکسینه شدن همه مردم علیه کووید 19 و افزایش سطح ایمنی جامعه تاکید کرد.
دیدگاه تان را بنویسید