آتشسوزیهای جنگلی از سیبری تا آمریکا و ثبت رکورد گازهای گلخانهای
سرویس نظارت و رصد اتمسفریِ "کوپرنیک" که زیر نظر اتحادیه اروپا فعالیت میکند روز گذشته (دوشنبه) از شکسته شدن رکورد انتشار گازهای گلخانهای در سال جاری میلادی (2021) به علت آتشسوزیهای متعدد جنگلی در برخی نقاط مختلف جهان خبر داد.
اعتمادآنلاین| این سرویس اعلام کرد: آتشسوزیهای بزرگ جنگلی که منشا انتشار کمسابقه کربن در بخشهایی از سیبری، ایالات متحده و ترکیه بوده عمدتا به علت تغییرات آب و هوایی و پدیده گرمایش زمین روی داده است.
به گزارش ایسنا،"کوپرنیک" در گزارش خود آورده است که آتشسوزیهای جنگلی در طول سال 2021 تاکنون 1.76 میلیارد تن گاز کربن در سطح جهان منتشر کرده و این میزان بیش از دو برابر انتشار سالانه گاز دی اکسید کربن در آلمان عنوان شده است.
برخی نقاط داغ از جمله بخشهایی از منطقه "یاکوتیا" در سیبری، ترکیه، تونس و غرب ایالات متحده بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانهای ناشی از آتشسوزیهای جنگلی را بر اساس دادههای جمعآوری شده از سوی کوپرنیک از سال 2003 تاکنون طی ماههای ژانویه و نوامبر به خود اختصاص دادهاند.
مارک پارینگتون، کارشناس ارشد کوپرنیک در این خصوص میگوید: ما شاهد آتشسوزیهای شدید، گسترده و طولانی مدت در مناطق مختلف بودهایم. در یک آب و هوای متغیر، بسته به شرایط خشک و گرم در هر منطقه خطر اشتعال پذیری و آتشسوزی پوشش گیاهی افزایش پیدا میکند.
کوپرنیک با این حال در گزارش خود تاکید میکند که انتشار گازهای آسیب رسان به لایه اوزون در سطح جهان که از آتشسوزیهای جنگلی ناشی میشود در مجموع بالاتر از میزان ثبت شده از سال 2003 تاکنون نبوده اما انتشار این گازها احتمالا با آشکار شدن تأثیرات تغییرات آب و هوایی افزایش مییابد.
با این حال منطقه یاکوتیا در شمال سیبری بالاترین میزان انتشار دی اکسید کربن را از سال 2003 تاکنون به دلیل آتشسوزیهای جنگلی ثبت کرده، در حالی که آتشسوزیهای متعدد و بسیار بزرگ غرب سیبری باعث انتشار روزانه گاز دی اکسید کربن به میزانی بسیار بالاتر از میانگین 18 سال گذشته بوده است.
در گزارش کوپرنیک همچنین آمده است: آتشسوزیهای بزرگ اخیر در آمریکای شمالی، کانادا، کالیفرنیا و مناطق مشرف به اقیانوس آرام در ایالات متحده سبب انتشار حدود 83 میلیون تن گاز دی اکسید کربن و نیز انتشار دودهای غلیظی شده که با عبور از اقیانوس اطلس به اروپا رسیدهاند.
آتشسوزی دیکسی در کالیفرنیا که نزدیک به یک میلیون هکتار مراتع و پوشش گیاهی را ویران کرد بزرگترین آتشسوزی ثبت شده در تاریخ این ایالت محسوب میشود.
تابستان گرم و خشک در کشورهای ساحل مدیترانه نیز آتشسوزیهای بزرگی را رقم زد که از مهمترین آنها میتوان به آتشسوزیهای جنگلی در یونان و ترکیه اشاره کرد.
این آتشسوزیها هزاران نفر را در کشورهای منطقه مجبور کرد که منازل خود را تخلیه کنند. کوپرنیک همچنین یادآور شده که سطوح گستردهای از مواد زیان آور برای سلامتی نیز بر اثر آتشسوزیهای یاد شده در هوا منتشر شد.
دیدگاه تان را بنویسید