کد خبر: 525922
|
۱۴۰۰/۰۹/۱۷ ۱۳:۴۶:۱۶
| |

حسن عباس نژاد،مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی:

مازوت سوزی نیروگاه و وسایل حمل و نقل منشا آلودگی هوای تبریز است

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی عنوان کرد: عمده ترین کانون آلودگی هوا در تبریز منابع متحرک و مازوت سوزی نیروگاههای استان است.

مازوت سوزی نیروگاه و وسایل حمل و نقل منشا آلودگی هوای تبریز است
کد خبر: 525922
|
۱۴۰۰/۰۹/۱۷ ۱۳:۴۶:۱۶

اعتمادآنلاین| حسن عباس نژاد با بیان اینکه معتقدیم پدیده‌های زیست‌محیطی پدیده‌های فرسایشی هستند، گفت: وضعیت محیط زیستی شهر، مربوط به یکی دو سال نیست از سالها قبل اقدام به توسعه و رشد کرده ایم بدون اینکه موارد زیست‌محیطی را در نظر بگیریم.

به گزارش خبر آنلاین،مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان تصریح کرد: پدیده‌های مختلفی باعث آلودگی شهر تبریز می‌شود و عمده کانون های آلودگی هوای تبریز وسایل حمل و نقل، مازوت سوزی نیروگاه و... است ، در فصل سرد با وارونگی هوا، اثرات آلودگی بیشتر دیده می شود.

عباس نژاد با بیان اینکه مصرف مازوت در نیروگاه دارای مصوبه ملی است، اضافه کرد: نیروگاهی که مازوت می‌سوزاند و پتروشیمی باید از شعاع 30 کیلومتری شهر خارج باشند.

وی تاکید کرد: وضعیت هوای شهر تبریزهم اکنون برای گروههای ناسالم حساس است، تاکید کردیم که در صورت مصرف مازوت، ملاحظات صورت گیرد که نمی گیرد.

این مقام مسئول بیان کرد: به جهت مصرف مازوت بر علیه نیروگاه اعلام جرم شده است و هم اکنون پرونده در شعبه 23 بازپرسی در جریان است باید ملاحظات زیست‌محیطی را در مصرف مازوت در نظر بگیرند، و از فیلتر استفاده کنند که نمی‌کنند.

فریدون بابابی اقدم، عضو شورای اسلامی شهر تبریز در این رابطه با بیان اینکه ما ناگزیر مواردی را در صحن شورای اسلامی مطرح میکنیم، گفت: طبق وظایفی که قانون به عهده ما گذاشته است با استناد به ماده وظایف قانونی شوراها و مشخصا بندهای دو 19 20 و 21 شورا در خصوص بهداشت شهر که در اختیار اعضا شورا قرار گرفته و مبحث سلامتی از وظایف من شورای شهر است که به این موضوع ورود پیدا کردم و منکر فعالیتهای خوب محیط زیست استان نیستم و از تلاشهای این مجموعه تشکر می کنم.

وی ادامه داد: ما شورای شهریم، کارمند و مدیر شهرداری نیستیم! در کنار نظارت‌ها محیط زیست مجموعه ها نیز میتواند در برخی از مفاد قانونی در حوزه محیط زیست ورود کنند.

بابایی اقدم گفت: موضوعات مختلفی از جمله زباله های بیمارستانی ، آبیاری سبزی کاریها که با آب فاضلاب انجام می‎شود، چرم شهر و فاضلاب صنعتی در سبزیکاری و کاشت ها استفاده میشود و کلی موضوعات دیگر که برای رفع مشکلات این مکان ها شاهد اقدامی نبوده ام.

این عضو شورای اسلامی شهر تبریز گفت: تا اینجا نشنیده ام که محیط زیست سهم آلایندگی اتوبوس ها به شهراری را گوشزد کند، در سایت پایش شاهدم که نه تنها شهر تبریز بلکه در مناطق مختلف نیز وجود دارد.

بابایی اقدم گفت: مباحثی در خصوص تابلوهای نشان دهنده آلایندگی وجود دارد که متاسفانه برخی از این تابلوها درست نشان

نمی‌دهند این موضوع با سلامت شهروندان ارتباط دارد و باید حساسیت در این زمینه داشته باشیم.

این عضو شورای اسلامی شهر تبریز گفت: تمامی این مباحث و رفع و رجوع آن احتمالا در وسع محیط زیست نیست و اگر محیط زیست کاری انجام ندهد باید بند 20 را فعال کنیم .

بابایی اقدم در پایان سخنان خود یادآور شد: اقدام عاجل در کرونا در دوره پنجم مصوبه شد به مبلغ 10 میلیارد مصوب شد ، این یک بحران است که کم از کرونا نیست و اقدام عاجل میخواهیم بخشی از آلایندگی که مربوط به ما است با مصوب کردن هزینه ایرادات این موارد رفع شود که قدم مثبتی در این زمینه را شاهد شویم.

علی نوای باغبان ، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز هم در ادامه بیان کرد: کاش ابعاد محتلف قضیه مشخص میشد و به شهروندان در خصوص حقایق مختلف این موضوع سخن میگفتیم.

وی گفت: این امر به قدری مورد اهمیت بوده که هر چقدر سریع برای این مورد هزینه کنیم بسیار جایز است و اصلا مبلغ های مطرح شده محل صحبت ندارد.

باغبان با بیان اینکه شورا و محیط زیست میتواند در اقدامات مشترک به نتایج مطلوبی برسد، ادامه داد: بهتراست علوم پزشکی نیز در رابطه با ابعاد این آلودگی آماری ارائه دهد.

وی ادامه داد: وظایف دستگاه ها در خصوص پاسخگویی در خصوص آلایندگی مشخص است و شورا باید از این دستگاه ها پاسخ بخواهد.

شهرام دبیری، دیگر عضو شورای اسلامی شهر تبریز هم بیان کرد: حدودا 70 درصد آلایندگی مربوط به منابع متحرک است و ضریب خطرها اعمال نشده و منابع متحرک و ساکن مشخص شود.

وی در ادامه بیان کرد: پیشنهاداتی برای پیشگیری در رابطه با منابع متحرک داده بودیم اما در موارد غیر متحرک چیزی ندیدم.

دبیری اظهار کرد: لطفا آمار مشخص و مستندی ارائه شود تا بتوانیم بر اساس آن اقداماتی مشخص انجام دهیم.
رسول برگی، رییس شورای اسلامی شهر تبریز در ادامه عنوان کرد: بهتر است در جلسه ای مجزا به این موضوع بصورت جدی پرداخته شده و به مشکلات حاصل از این امر رسیدگی شود.

برگی ادامه داد: مدیریت کاهش زمان سفرهای شهری یکی از طرح هایی است که من در این زمینه در نظر دارم اقداماتی را عملیاتی کنم تا در پایانه های اتوبوس و ایستگاه مترو تا ایستگاه مورد نظر مسافران را درباره بهترین شیوه در سطح شهر جابجا کند.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها