حقایقی جالب در خصوص سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن انسان به مانند ارتشی قوی با نیروهای داخلی و خارجی به صورت شبانهروزی در حال دفاع از شما در برابر انواع باکتری، ویروس و میکروب است.

سیستم ایمنی بدن انسان به مانند: ارتشی قوی با نیروهای داخلی و خارجی به صورت شبانهروزی در حال دفاع از شما در برابر انواع: باکتری، ویروس و میکروب است. پوست در خارجیترین لایه بدن شما قرار داشته و با ایجاد سدهای دفاعی به عنوان خط مقدم در برابر هرگونه شئی خارجی اقدام به محافظت از شما خواهد نمود. نام گلبول سفید نیز به گوش اکثر افراد آشنا بوده و وظیفه این سربازان دفاع تا پای جان از تکتک سلولهای داخلی بدن است. کارکرد سیستم ایمنی بدن انسان از زمان نوزادی شروع شده و ارتباط خاصی میان این سیستم مهم با کیفیت خواب، سبک زندگی سالم و حتی روحیه شاداب دارد.
هر چند بدن انسان دچار ضعفهای زیادی بوده و در برخی از مواقع به دلیل اختلالات خودایمنی و شناسایی اندام سالم بدن به عنوان دشمن توسط گلبول سفید بیماریهای مثل: لوپوس و روماتیسم مفصلی در فرد ظاهر خواهد شد. برخی از عادات ساده اما تاثیرگذار مثل شستن مرتب دستها، خواب کافی و انجام ورزش در بهبود سطح ایمنی نقش دارند. طی این مقاله به دنبال بررسی وضعیت سیستم ایمنی بدن انسان خواهیم بود. در صورت علاقه به فراگیری اطلاعات مورد نیاز برای افزایش سطح ایمنی بدن خود هستید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با سیستم ایمنی بدن انسان
سیستم ایمنی بدن انسان از قسمتهای: پوست، گلبول سفید، اسید معده و آنزیم موجود در ترشحات نقاط مختلف بدن مثل: اشک چشم و مخاط بینی تشکیل شده است. هر کدام از بخشهای نام برده نقش ویژهای در برابر عوامل خارجی نظیر: باکتری، انگل، ویروس، میکروب و بسیاری دیگر از عاملهای گسترش عفونت در بدن دارند. به طور مثال پوست بدن انسان به عنوان اولین سد دفاعی مانع از ورود و تماس مستقیم هرگونه آلودگی محیطی با سلولهای داخلی بدن شده و بدین ترتیب از ارکان اصلی سیستم ایمنی انسان است.
وجود حفرههای حیاتی مثل: چشم، گوش، بینی، دهان و اندام جنسی در زنان از نقاط مناسب برای ورود آلودگی در بدن بوده و سیستم ایمنی با استفاده از تاکتیک دفاعی آزادسازی آنزیم به دفاع از سلامت خواهد پرداخت. در صورت ورود هرگونه باکتری، ویروس و میکروب به داخل بدن نوبت به شوالیههای مبارز، گلبول سفید رسیده تا با شناسایی و از بین بردن هرگونه دشمن وضعیت جسمانی فرد را در سطح ثابتی نگه دارند. سیستم ایمنی بدن انسان طی گذشت عمر و انجام واکسیناسیونهای مختلف با بسیاری از بیماریها آشنا شده و در دفعات بعدی خطر ابتلا به بیماری و گسترش آن به شکل قابل توجهای کاهش خواهد یافت.
راهکارهای تقویت سیستم ایمنی بدن
سیستم ایمنی هر شخص به اندازه هوشیاری، تپش قلب و کارکرد دیگر دستگاههای حیاتی بدن از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در صورت بروز هرگونه مشکل در آن امکان ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن ممکن خواهد بود. دوری از سبک زندگی ناسالم مثل: استعمال دخانیات، خوردن غذاهای چرب، عدم تحرک کافی و حالات روحی نامناسب، ضعف سیستم ایمنی را در پی خواهد داشت. با استفاده از رژیم غذایی شامل انواع سبزیجات، میوه تازه و ویتامینهای تقویت سیستم ایمنی در کنار انجام ورزش، خواب کافی و حضور در محیطهای شاد در افزایش سطح ایمنی بدن تاثیر مثبت خواهند داشت.
خنده بر هر درد بی درمان دواست
حضور در محیطهای شاد و مفرح موجب آزادسازی هورمون دوپامین شده و در پی آن مغز انسان لحظات خوشی را تجربه خواهد کرد. حداقل تجربه 20 دقیقهای در طول شبانهروز برای هر شخص اثرات افسردگی و استرس را از بدن دور کرده و در افزایش سطح ایمنی بدن تاثیر بسیار مثبتی دارد. هر چند روحیه شاداب به تنهایی برای مبارزه با انواع عوامل بیماریزا کافی نبوده ولی در کنار خواب کافی از راهکارهای رایگان تقویت سیستم ایمنی هر فرد هستند.
برای تقویت سیستم ایمنی چی بخوریم؟
دوری از انواع غذای چرب و فستفودی در اولویت بوده و سپس با ایجاد رژیم غذایی سالم حاوی موارد لیست زیر به افزایش سیستم ایمنی هر فرد کمک خواهد نمود:
- مرکبات مثل: پرتقال، نارنگی، گریپ فروت و انواع لیمو
- تخمه آفتابگردان
- کلم بروکلی
- عسل
- ویتامینهای تقویت سیستم ایمنی
- هویج
- زنجبیل
- سیر
- بادام
- اسفناج
- چای سبز
- فلفل
- میگو
- انواع ماهی، میگو و صدف
- روغن زیتون
- جینسینگ
ارتباط التهاب، تب و سیستم ایمنی بدن
بالا رفتن دمای بدن از عدد استاندارد آن موجب ایجاد حالات تب و لرز در بدن شده و از علائم گسترش بیماری و عفونت در شخص هستند. بدن انسان به صورت خودکار با بالا بردن دمای و افزایش متابولیسم (سوخت و ساز) سعی در افزایش تعداد گلبول سفید و کنترل شرایط عوارض ایجاد شده را دارد. تب و لرز از نشانههای روند صحیح سیستم ایمنی بدن بوده ولی در صورت عدم رسیدگی به موقع و درمان بیماری، آثار مخربی از خود بر بدن خواهند داشت.
در صورت بروز هرگونه علائم سردرد، گرفتگی شدید صدا، خس خس سینه و سایر نشانههای آزاردهنده به همراه تب در سریعترین زمان ممکن به مراکز پزشکی مراجعه نمایید. سلولهای آسیبدیده بدن انسان مادهای به نام هیستامین را از خود آزاد کرده و این عمل سبب گشاد شدن دیواره سلول خواهد شد. اثرات درد، التهاب، افزایش دما، قرمزی و خارش پوست در پی این آسیبها بوده و موجب کاهش توان حرکتی در بیمار خواهد شد.
اختلالات خود ایمنی چیست؟
بروز اختلالات خودایمنی در اثر شناسایی اشتباه قسمتهای سالم بدن به عنوان مهاجم بیگانه از سوی سیستم ایمنی امری تعجب برانگیز است. تاکنون دلیل ثابت شدهای برای این اختلال ارائه نشده ولی عواملی نظیر: ژنتیک، استرس، اضطراب، تاثیرات جانبی استفاده از روند درمانی خاص یا مصرف بیش از حد مواد غذایی چرب و شیرین در زمره اصلیترین متهمان اختلال خود ایمنی هستند. شدت درگیری و ایجاد آسیب بسته به نوع بیماری بوده و از نشانههای ابتلا به این اختلال میتوان به: ریزش مو، خستگی، ضعف، قرمزی و خارش پوست اشاره کرد.
بیش از 80 مورد عارضه مختلف برای اختلالات سیستم ایمنی شناسایی شده و شایعترین آنها عبارت است از:
- MS
- سلیاک
- دیابت نوع ۱
- التهاب روده
- روماتیسم مفصلی
- لوپوس منتشر
- سندروم شوگِرن
- بیماری آدیسون
- تیروئیدیت هاشیموتو
دیدگاه تان را بنویسید