علی لطیفی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی:
همه تصاویر و رنگهای کتاب ریاضی نباید پسرانه باشد
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی گفت: در کتابی نظیر ریاضی برای ما مهم آن است که دانش آموز دختر هم وقتی کتاب را می بیند احساس کند کتاب ریاضی برای خود او است. اینگونه نباشد که همه تصاویر کتاب ریاضی پسرانه باشد. این موضوع واقعا برای ما مهم است.
علی لطیفی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی با اشاره به راهکار ۱.۱ سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اظهار کرد: توجه به تفاوتهای فردی دانش آموزان از جمله هویت جنسیتی یکی از این ویژگیهایی است که این سند برای برنامه درسی جدید برشمرده است اما این امر در همه کتبها و همه مضامین اعمال نمیشود. راهکار ۱.۱ خیلی طبیعی، عادی، کاملا حرفهای و ناظر به مساله علمی و تربیتی است اما در فضای رسانهای وقتی سوءگیرانه این امر برجسته میشود باعث ایجاد سوءتفاهم می شود.
به گزارش ایسنا، لطیفی ادامه داد: این امر یکی از چندین ملاحظهای است که ما مکلف به اجرای آن در بازنگری برنامه درسی شدهایم و چیز جدیدی هم نیست. در دورههای مختلف با تنوع مختلفی به این امر پرداخته میشده است و ما الان میخوهیم آگاهانهتر به این امر بپردازیم.
وی تاکید کرد: ثانیا اصلا این امر به این معنا نیست که قرار است کتاب جدید تولید شود. ما اصطلاح «برنامه درسی حساس به جنسیت» را در ادبیات برنامه درسی داریم. به این معنا که ملاحظات و اقتضائات و اصل تنوع و تفاوت در برنامه درسی دیده شود مولفی که مرد است تصور نکند چون مرد است همه خوانندگان این کتب هم پسر هستند. در واقع به ما تکلیف شده است که برنامه درسی به هویت جنسیتی مخاطب توجه کند و این اصلا به معنای تفکیک جنسیتی در کتب درسی نیست.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی توضیح داد: این امر به این معناست که تعادل و توازن خوبی در محتواها برقرار شود تا هم دختر و هم پسران محتوای مناسب خود را ببینند و حس کند کتاب برای خود او است. این به این معنا نیست که لزوما تفکیک جنسیتی رخ می دهد. این یکی از هفت الی ۱۰ ملاحظهای است که در برنامهریزی درسی مدنظر ما است. اینگونه نیست که تصور کنید در حال حاضر ما برای این تغییرات کار خاص و ویژهای انجام دهیم، نه اینگونه نیست بلکه این یکی از ملاحظاتی است که برنامه درسی به ما تکلیف شده است. این یک مساله علمی و تربیتی است.
لطیفی افزود: اصلا اگر ادبیات «برنامه درسی حساس به جنسیت» را جستجو کنید، خواهید دید که برای این امر مقاله نوشته شده است. اینکه ما برنامه درسی را ناظر به این امر در نظر بگیریم یک سیاست کلی سازمان پژوهش است.
وی درباره اینکه به صورت بارز به ازای این تغییرات چه اتفاقی در محتوای کتب درسی رخ میدهد؟، تصریح کرد: برای مثال ما در کتب دینی خود احکام دینی را آموزش میدهیم. مثلا چون سن تکلیف دختران زودتر از پسران است باید محتوایی را برای آنها در کتب درسیشان نظر گرفته باشیم. بخشی از این امر به آموزشهای احکام باز میگردد.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی در پاسخ به اینکه اما تفاوتی در آموزش مباحث علمی نظیر ریاضی به دختران و پسران وجود ندارد، تاکید کرد: بله، چه کسی گفته است این تغییرات ناظر به علم است؟ مگر قرار است این تغییرات اینگونه رخ دهد؟. برای مثال در کتابی نظیر ریاضی برای ما مهم آن است که دانش آموز دختر هم وقتی کتاب را می بیند احساس کند کتاب ریاضی برای خود او است. اینگونه نباشد که همه تصاویر کتاب ریاضی پسرانه باشد. این موضوع واقعا برای ما مهم است. بنابراین یکی از ابعاد توجه به هویت جنسیتی دختران توزیع متوازن رنگها و تصاویر و تصویرپردازیها است که برای هر دو جنس، هم دختر و هم پسر شوق آفرین باشد.
لطیفی ادامه داد: یا اینکه برایمان مهم است اگر در کتب درسی به معرفی شخصیتها میپردازیم، شخصیتهای زنان را هم معرفی کنیم تا دختران هم احساس کنند در این فضا می توانند تلاش کنند. این اقدامات ناظر به توجه به هویت جنسیتی دختران است. این اقدام در حال حاضر شروع نشده است، از قبل شروع شده و یکی از رویکردهای کلی برنامهها در این چند ساله بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید