مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان:
مصرف مشروبات الکلی در حال تبدیلشدن به تهدید است
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان در پی حادثه مسمومیت الکلی که چندین فوتی، بدحال و بستری در بیمارستان را به دنبال داشت، در خصوص آسیبشناسی مصرف مشروبات الکی در استان هرمزگان، گفت: از چنین رخدادهایی میتوانیم حدس بزنیم که مصرف مشروبات الکلی دارد تبدیل به تهدید میشود و باید فعالیتهای جدیتری در این خصوص صورت بگیرد.
اعتمادآنلاین| منصور اخلاقی پور با اشاره به حادثه مسمومیت الکلی تعدادی از شهروندان هرمزگان، گفت: در خصوص آسیبشناسی این موضوع عوامل مختلفی مؤثر است که بخشی از آن با علل وقوع گرایش به مصرف مشروبات الکلی در کشور یا حتی جهان مشترک است و بخشی از آن نیز منطقهای است.
وی با بیان اینکه شایع شدن مصرف مشروبات الکلی علل مختلفی چون علل اجتماعی، زیست اجتماعی و عوامل زمینهساز اجتماعی و یک دسته عوامل جسمی و فیزیولوژیک دارد که ممکن است پایه ژنتیک داشته باشد، افزود: برخی معتقدند عامل ژنتیک در گرایش افراد به اعتیاد تأثیرگذار است، یک سری عوامل هم تحت تأثیر عوامل اقتصادی باعث سوق دادن افراد به سمت مصرف مشروبات الکلی یا نوع خاصی از مشروبات الکلی مثل مشروبات دستساز شود.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان ادامه داد: از منظر کلی بیشترین عاملی که در سوق دادن جمعیت به سمت مصرف مشروبات الکلی یا سایر جرائم و آسیبهای اجتماعی تأثیرگذار است، عوامل زمینهساز و محیطی هستند؛ وقتی سلامت اجتماعی جامعه به مخاطره میافتد و زندگی اجتماعی از حالت تعادل خارج میشود باعث میشود انسانها به سمت و سویی حرکت کنند که نمیتوان از آن انتظار یک زندگی سالم را داشت.
اخلاقی پور با اشاره به اینکه شیوع مصرف مشروبات الکلی زمانی در طبقات متوسط به بالا و بالای جامعه بود، مردم اعتقادات و باورهایی داشتند که باعث میشد عامل بازدارنده در سوق دادن رفتارهایشان به سمت شرب خمر باشد، تصریح کرد: متأسفانه امروز به علل مختلف اجتماعی این اعتقادات و باورها دچار دگردیسی و ضعف شده است، از سوی دیگر پیچیدگی زندگی اجتماعی، آسایش و آرامش انسان را دچار جابجایی کرده است.
وی با بیان اینکه آسایش به معنای امکانات زندگی و آرامش به معنی حس امنیت ذهنی و روانی است، عنوان کرد: این جابجاییها و بیتعادلیها باعث میشود که افراد به دنبال کسب لذتهای جایگزین باشند، یعنی تحت تأثیر پیچیدگیهای زندگی، مخاطرات اقتصادی، ناامنیهای اجتماعی و اقتصادی که در جامعه حاکم شده یا ممکن است حاکم شود، افراد به دنبال این هستند که لحظاتی را خوش باشند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان اضافه کرد: ممکن است فرد امکانات خوشگذرانی رایج در جامعه را نداشته باشد یا به دلایل مختلفی مثل شرایط خاص اقلیمی نتواند از کانالها و شیوههای رسمی و پذیرفتهشده کسب لذت کند و به سمت کسب لذت از مواد مخدر (چه صنعتی و چه سنتی) یا شرب خمر(چه دستساز و چه استاندارد) روی آورد و اتفاقی که در خصوص مسمومیتهای الکلی در بندرعباس افتاد هم در همین قالب قابلتحلیل است.
اخلاقی پور با بیان اینکه با کمی بررسی میبینیم افرادی که مشروبات دستسازی که منجر به مسمومیت حاد و شدید در سطح شهر بندرعباس و حتی کشور شده را توزیع کردهاند اکثراً از طبقات و لایههای زیرین جامعه و عمدتاً دچار فقر نسبی یا مطلق هستند، خاطرنشان کرد: از عوامل محیطی مؤثر در موضوع مسمومیتهای الکلی عامل اقتصاد بسیار مهم و تأثیرگذار بوده است؛ در مصاحبهای که با بسیاری از مصرفکنندگان کردیم، متوجه شدیم نمیتوان از آنها بهعنوان الکلیسم یاد کرد و این افراد به لحاظ تیپولوژی دچار الکلیسم حاد نیستند بلکه رویکردشان بیشتر مصرف تفننی است، زمانهای مصرفشان در اوقات فراغت و روزهای تعطیل و آخر هفته و بهصورت جمعی و دوستانه است.
وی با اشاره به اینکه مطالعاتی که اداره کل اجتماعی و فرهنگی هرمزگان انجام داده نشان میدهد رویکرد افراد مصرفکننده به این صورت بوده که گرایش ابتدایی و در بدو آشنایی بوده است، بیان کرد: عموماً شرب خمر یا مصرف مشروبات الکلی از طریق دوستان بوده و کمتر از 5 درصد از طریق خانواده یا نزدیکان و بستگان بوده است.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان ابراز کرد: در خصوص محاسبه میانگین سن مصرف مشروبات الکلی، صرف اینکه مثلاً یک یا چند نفر افراد 13 - 14 ساله مصرف داشتهاند، نمیتوان گفت میانگین سن مصرف به سن نوجوانی رسیده است؛ ممکن است سن مطلق گرایش به سنین زیر سن جوانی رسیده باشد و حتی در مواردی ممکن است کودکی بهواسطه وابستگی ارثی که از بدو تولد داشته معتاد به الکل باشد و این موارد بهصورت کلی هستند و مختص استان هرمزگان هستند اما درمجموع در حال حاضر میانگین سن مصرف مشروبات الکلی در سن جوانی است و از سنین 18 به بالا و بیشتر در سنین حدود 30 تا 34 سال است.
اخلاقی پور با بیان اینکه میانگین سن مصرف مشروبات الکلی پایین آمده اما به سن نوجوانی نرسیده است، اظهار کرد: علت پایین آمدن میانگین سنی مصرف مشروبات الکلی این است که الگوهای زندگی عوضشده، باورها و اعتقادات جوانان تغییر کرده، به لحاظ عرفی نیز خانوادههای حساسیت خود را به این موضوع ازدستدادهاند.
وی ادامه داد: همچنین باورهای غلطی که نسبت به مصرف مشروبات الکلی وجود دارد افزایشیافته است، خیلیها معتقد هستند ضرر و زیان مشروبات الکلی کمتر از مواد مخدر است چون آثارش را کمتر نشان میدهد، در ظاهر فرد تغییرات کمتری به وجود میآورد و اختلالات ذهنی و روانی که ایجاد میکند مخفی میماند به همین علت این موارد را فرصتی میدانند که هم لذتهای آنی را کسب کنند و هم آثار و نتایج مصرف را در کوتاهمدت نبینند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان افزود: ازنظر شیوع مصرف مشروبات الکلی آنچه مراجع رسمی نشان میدهند، حدود 5 درصد ایرانیها مصرفکننده مشروبات الکلی هستند که در بین 180 کشور جهان ایران در ردههای 136 تا 140 است.
اخلاقی پور با اکید بر اینکه متأسفانه نمیتوان آمار درستی از آسیبهای اجتماعی پنهانی مثل شرب خمر ارائه داد چراکه تعریف جرم دارد و همراه با مجازات است، اضافه کرد: نمیتوان گفت شیوع مصرف مشروبات الکلی دقیقاً چقدر است، تنها در مواقعی که چنین رخدادهایی اتفاق میافتد و از میزان کشفیات میتوانیم حدس بزنیم که مصرف مشروبات الکلی دارد تبدیل به تهدید میشود و باید فعالیتهای جدیتری در این خصوص صورت بگیرد.
وی خاطرنشان کرد: اتفاقی که اخیراً در هرمزگان و سایر استانهای کشور افتاده میتواند دال بر واقعیت تلخ شیوع بیشتر مصرف مشروبات الکلی باشد که باید مدیریت شود.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید