الیاس حضرتی عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار در گفتوگو با «اعتمادآنلاین»
ادغام موسسات مالی نیروهای مسلح باعث نظارت دقیقتر بانک مرکزی میشود/ سال 97 تمام موسسات مالی نیروهای مسلح تبدیل به یک بانک میشوند
الیاس حضرتی، عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار با مثبت ارزیابی کردن روند ادغام مؤسسات مالی و اعتباری وابسته به ارگانهای نظامی درباره فواید این ادغامها میگوید: بهتر این است که همه این مؤسسات پولهای خود را روی هم بگذارند تا به یک بانک قوی تبدیل شود و در این صورت بانک مرکزی هم میتواند دقیقتر بر این یک بانک نظارت داشته باشد. هر چقدر تعداد زیاد باشد امکان نظارت دقیق از بانک مرکزی سلب میشود و احتمال بروز تخلفات هم بر همین اساس بالا میرود.
اعتمادآنلاین| مهتاب اسفندیاری- مشکلات مؤسسات و مالی و اعتباری و نابسامانیهایی که به دنبال داشته است، سه قوه و بانک مرکزی را به تکاپو واداشته تا هر چه سریعتر برای ساماندهی اوضاع پولی و مالی کشور دست به کار شوند. این کار با برنامهریزی برای سامان بخشیدن به وضعیت مؤسسات مالی آغاز شد و حالا بعد از دو سال در مراحل اجرایی نوبت به مؤسسات مالی و اعتباری زیرمجموعه نیروهای مسلح رسیده است. فرشاد حیدری، معاون نظارتی بانک مرکزی از ادغام موسسه تعاونی اعتبار ثامن و مهر اقتصاد در بانک انصار خبر داده و گفته است که تا بهار 97 کار ادغام انجام میشود.
بر همین اساس الیاس حضرتی، عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار با مثبت ارزیابی کردن روند ادغام مؤسسات مالی و اعتباری وابسته به ارگانهای نظامی درباره فواید این ادغامها میگوید: بهتر این است که همه این مؤسسات پولهای خود را روی هم بگذارند تا به یک بانک قوی تبدیل شود و در این صورت بانک مرکزی هم میتواند دقیقتر بر این یک بانک نظارت داشته باشد. هر چقدر تعداد زیاد باشد امکان نظارت دقیق از بانک مرکزی سلب میشود و احتمال بروز تخلفات هم بر همین اساس بالا میرود.
*چرا تصمیم بر ادغام موسسات مالی وابسته به ارگانهای نظامی اتخاذ شده است؟
سیاست کلی بانک مرکزی سامان دادن، سازماندهی و برنامهریزی برای انسجام بیشتر مؤسسات و بانکهای مختلف است. بعد از اینکه مؤسسات غیرمجاز یا مجاز پراکنده را تا حدودی تعیین تکلیف کرد (البته مقداری از آن هنوز بر جای مانده و بار آن به دوش بانک مرکزی است) از سال گذشته به موازات آن به سراغ سامان دادن به مؤسسات مالی و اعتباری که به شکلی وابسته به نیروهای مسلح هستند هم رفتند و تا آنجا که من خبر دارم تقریباً شش موسسه ثامن وابسته به سپاه و بسیج، کوثر وزارت دفاع، مهر اقتصاد متعلق به سپاه، حکمت ایرانیان، انصار و قوامین وجود دارد.
*از چه زمانی تصمیم به انجام چنین موضوعی گرفته شده و روند آن چگونه پیش میرود؟
این بحث تازگی ندارد و از دو سال پیش این موضوع مطرح و قرار شد که ثامن با کوثر و مهر اقتصاد با هم ادغام شوند و به بانک رسمی تبدیل شوند. در فاز دوم حکمت ایرانیان با انصار ادغام شود و قوامین هم که خود بانک است. بر این اساس تا پایان سال 96 این شش موسسه و بانک به سه بانک تبدیل شوند و در سال 97 هم همه یک بانک شوند. البته نظر نیروهای مسلح هم بر این است که با هم یک بانک شوند و کل ارتش و سپاه و ... همه یک بانک داشته باشند.
از میان سه موسسه ثامن، مهر اقتصاد و کوثر؛ ثامن از وضع مالی خیلی بدی برخوردار است، کوثر وضع خوبی دارد و مهر اقتصاد هم وضعیت متوسطی دارد.
*اعتراضی نسبت این ادغامها و نحوه انجام آنها وجود نداشت؟
بعد از آغاز به کار کابینه جدید، امیر حاتمی به جای سردار دهقان آمد و وضعیت تغییر کرد؛ یعنی امیر حاتمی با این موضوع مخالفت کرد. نظر امیر حاتمی بر این بود که کوثر به وزارت دفاع تعلق دارد وضعش هم خوب است، اما ثامن مشکلات زیادی دارد و میترسیم که ما را هم در خود غرق کند. بنابراین در جلسهای با حضور امیر حاتمی، سردار جعفری، آقای سیف و ... قرار شد که خود سردار جعفری از جانب سپاه کمک کند تا نگرانی آنها برطرف شود. همچنین بانک مرکزی قول داد که در حین ادغام در کنارشان حضور داشته باشد و به آنها کمک کند. ابتدا هم با یک وقفه حدوداً شش ماهه امیر حاتمی با رایزنیهایی که انجام شد، به ادغام رضایت داد اما گویا هنوز موانعی بر سر راه این موضوع وجود دارد.
*پس روند ادغامها متوقف شد؟
نه این کار ادامه دارد و احتمالاً تا نیمه دوم سال 97 هم ادغامها به صورت کامل انجام میشود. اما کمی تغییر ایجاد شده و در حال حاضر در مرحله اول سه موسسه ثامن و مهر اقتصاد در بانک انصار ادغام شدهاند.
*این روش کار طرح مجلس بوده یا شورای پول و اعتبار در این باره تصمیم گرفته است؟
نه به مجلس ارتباطی ندارد، تصمیمگیری در این خصوص با شورای پول و اعتبار بوده است.
*فواید چنین ادغامهایی با توجه به وضعیت آشفتهبازار مؤسسات مالی و اعتباری و بانکها در چیست؟
هر چقدر تعداد موسسهها و بانکهای کوچک زیاد باشد دردسر دارد. همه هم از یک جنس هستند و این بر مشکل کار میافزاید. مانند اینکه در آموزش و پرورش همه مقاطعی تحصیلی بخواهند برای خود یک بانک داشته باشند. بهتر این است که همه این مؤسسات پولهای خود را بر روی هم بگذارند تا به یک بانک قوی تبدیل شود و در این صورت بانک مرکزی هم میتواند دقیقتر بر این یک بانک نظارت داشته باشد. هر چقدر تعداد زیاد باشد امکان نظارت دقیق از بانک مرکزی سلب میشود و احتمال بروز تخلفات هم بر همین اساس بالا میرود.
*اینکه میگویید تا پایان سال 97 همه این مؤسسات با هم ادغام و به یک بانک تبدیل میشوند. برخی وابسته به وزارت دفاع، برخی سپاه و ... هستند. در این خصوص مشکلی پیش نمیآید؟
نه حقوق آنها قرار است پرداخت شود و تسهیلات تعلق بگیرد به هر حال همه زیرمجموعه نیروهای مسلح هستند.
دیدگاه تان را بنویسید