وضع مالی دولت چطور است؟
وضعیت مالی دولت که این روزها در حال چکشکاری بودجه 1398 است، به گونهای است که توانسته درآمد و هزینه را با هم منطبق کند.
اعتمادآنلاین| 14 آذر زمانی است که دولت وعده داده لایحه بودجه 1398 را به مجلس تقدیم کند، اما همچنان بررسیها درباره آن ادامه داشته و به گفته نوبخت- رئیس سازمان برنامه و بودجه- لایحه روز دوشنبه هفته پیش رو نهایی خواهد شد.
پیشبینی منابع درآمدی برای هزینههایی که دولت در هر سال دارد، از مهمترین مسائل مورد بررسی در بودجه سالانه است و اکنون نیز بحثها و بررسیهای بسیاری در دولت در رابطه با پیشبینی منابع بودجه سال بعد در حال انجام است و با حساسیت بیشتری پیش میرود. این در حالی است که با توجه به شرایطی که در نتیجه تحریمهای اعمال شده در سال جاری میتواند برای منابع درآمدی بودجه ایجاد شود، ملاحظاتی لازم است و همان طورکه پیش از این نوبخت اعلام کرده است، بودجه سال آینده بر اساس شرایط خاص تدوین میشود، اما این به معنی عقب ماندن از اهداف بودجهای نیست.
اما در آستانه ورود لایحه بودجه سال 98 به مجلس، بررسی وضعیت بودجه سال جاری و آن چه که دولت در حال حاضر برای منابع و مصارف در اختیار دارد نیز قابل توجه است؛ چرا که عملکرد مالی موجود یکی از محورهای اصلی پیشبینی بودجه سال آینده به شمار میرود.
دولت برای منابع امسال حدود 386 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده بود که رقم مصوب برای نیمه اول سال به 196 هزار میلیارد تومان میرسد، اما نوسان در برخی از بخشهای درآمدی موجب شده است که منابع عمومی دولت در این مدت تا 168 هزار و 500 میلیارد تومان محقق شود.
منابع عمومی دولت از محل درآمدها که مالیات را نیز در بر میگیرد تا حدود 63 هزار و 400 میلیارد تومان برای شش ماهه اول سال بوده است که نسبت به 110 هزار میلیارد تومانی که باید در این مدت کسب در آمد میشد تا 47 هزار میلیارد تومان کسری دارد. کاهش درآمدها تا حدودی در بخش درآمدهای نفتی جبران شده است؛ چرا که باید در شش ماهه اول امسال تا 54 هزار و 800 میلیارد تومان منابع نفتی کسب میشد که به دلیل افزایش قیمت نفت در بازار جهانی و افزایش قیمت دلار دولتی به 63 هزار و 200 میلیارد تومان رسیده است.
بخش سوم منابع عمومی بودجه، داراییهای مالی است که دولت از انتشار آن به عنوان وسیلهای برای تسویه بدهیهای خود استفاده میکند که تا مرز 50 هزار میلیارد تومان محقق شده است و این رقم 18 هزار میلیارد تومان بالاتر از منابع پیشبینی شده برای نیمه اول امسال است.
در مقابل منابع، دولت برای بودجه سال جاری و در شش ماهه اول حدود 196 هزار میلیارد تومان مصارف در نظر داشته که با توجه به عدم تحقق منابع، صرفه جوییهایی نیز در این بخش انجام شده است و به عبارتی عدم پرداخت وجود دارد؛ به طوری که تا حدود 162 هزار میلیارد تومان پرداختی داشته است.
بخش اصلی هزینههای دولت به هزینههای جاری که عمده آن حقوق و دستمزد است، اختصاص داشته است که به 130 هزار میلیارد تومان در نیمه اول سال میرسد. این رقم البته از میزان مصوب برای این دوره تا 20 هزار میلیارد تومان کمتر است.
در بخش عمرانی به عنوان دیگر مصارف بودجهای، در نیمه اول سال حدود 31 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود که 26 هزار و 600 میلیارد تومان آن محقق شد که در این میان عدم پرداخت بودجه عمرانی نیز یکی از محل های کاهش مصارف بوده است.
برای تملک داراییهای مالی که به تسویه اوراق منتشر شده در سالهای قبل مربوط میشود، حدود 30 هزار میلیارد تومان در کل سال پیشبینی شده بود که باید در پایان نیمه اول 15 هزار میلیارد تومان از این بابت پرداخت میشد اما حدود 4700 میلیارد تومان تحقق یافته است.
در مجموع اوضاع مالی دولت در نیمه ابتدایی سال جاری و در فاصله باقی مانده تا ارائه لایحه بودجه 1398 چندان بد نیست و گر چه عدم تحقق در منابع و مصارف وجود دارد، اما کسری بودجه در آمارها دیده نمیشود؛ به طوری که حدود 168 هزار و 500 میلیارد تومان منابع در نیمه اول امسال کسب شده و در سوی مقابل 161 هزار و میلیارد تومان مصارف وجود داشته استو
منبع: اقتصاد آنلاین
دیدگاه تان را بنویسید