مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای تهران:
تهرانیها 60 لیتر بیشتر از الگو آب مصرف میکنند/ کشورهای پیشرفته برای کاهش سرانه مصرف آب به 150 لیتر چه کردند؟/ عرضه رایگان ابزار کاهنده مصرف آب منطقی نیست
صادق یونسلو مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران با بیان اینکه تهرانی روزانه 60 لیتر بیشتر از الگو آب مصرف می کنند، عنوان کرد: برای کاهش سرانه مصرف آب سه مولفه فرهنگ سازی،اقتصاد آب و استفاده از لوازم کاهنده تواما با یکدیگر باید مورد توجه قرار گیرد.
اعتمادآنلاین| صادق یونسلو در پاسخ به این سوال که چرا سرانه مصرف آب در ایران بالاتر از کشورهای پر آب است، گفت: متوسط سرانه مصرف آب در تهران 210 لیتر در شبانهروز میباشد اما الگوی مصرف آب در تهران 150 لیتر است.
وی افزود: اگر هر مشترک تهرانی در شبانهروز 60 لیتر از سرانه مصرف خود را کاهش دهد بر اساس تعداد جمعیتی در تهران این میزان مصرف عددی حدود روزانه 500 هزار مترمکعب خواهد شد.
وی با بیان اینکه فرهنگسازی برای کنترل مصرف آب و کاهش سرانه مصرف نقش مهمی دارد تاکید کرد: تا زمانی که اقتصاد آب اصلاح نشود و ابزار لازم برای کنترل مصرف وجود نداشته باشد نمیتوان بر روی کاهش سرانه مصرف آب حرکت مثبتی به آن شکل انجام داد.
وی با اشاره به اینکه برای کاهش سرانه مصرف آب سه مؤلفه فرهنگسازی، اقتصاد آب و ابزارهای لازم مثل لوازم کاهنده مصرف باید در کنار هم قرار گیرند، گفت: اگر به یکی از سه مؤلفه به صورت برجسته پرداخته شود قطعاً در مدیریت مصرف و کاهش سرانه مصرف آب موفق نخواهیم بود.
یونسلو افزود: به عنوان مثال اگر ابزار و لوازم کاهنده مصرف آب در اختیار مردم قرار گیرد اما فرهنگسازی نشود قطعاً از سوی مشترکان استقبال نشده و موفقیتی کسب نخواهد شد. پس در کنار ابزار و لوازم کاهنده باید اصلاحات رفتاری و فرهنگسازی هم صورت بگیرد.
مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران با اشاره به اینکه در اکثر کشورهای پیشرفته برای کاهش سرانه مصرف آب به 150 لیتر تنها با فرهنگسازی نبوده بلکه ابزار و لوازم کاهنده و اقتصاد آب نیز در کنار یکدیگر این پازل را تکمیل کردند، اظهار داشت: زمانی که پول آب یک مشترک در ماه 10 هزار تومان میشود این مشترک به هیچ وجه از لوازم کاهنده که قیمت آن بالاتر از قبض آب است استفاده نمیکند چرا که صرفه اقتصادی برای آن مشترک ندارد.
وی ادامه داد: حال اگر قیمت آب اصلاح و به قیمت تمام شده نزدیک شد، در کنار آن فرهنگسازی و ابزار میتواند موفق عمل کند و سرانه مصرف آب را کاهش دهد.
یونسلو در پاسخ به این سؤال که به هر حال دولتها هیچگاه این سه مؤلفه را در کنار یکدیگر پیش نبردهاند، گفت: شاید تصور بر این باشد که وزارت نیرو باید این اقدام را پیش ببرد اما باید اذعان کرد که این وزارتخانه در حد خود کارهایی را انجام میدهد اما اگر میخواهیم موفق شویم این اقدام نیازمند یک اقدام ملی و فرهنگسازی بلندمدت است.
مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران ادامه داد: فرهنگسازی برای اسراف نکردن آب و استفاده نکردن آب شرب برای شستوشوی خودرو از بدو کودکی باید صورت بگیرد و آموزش داده شود.
وی با تأکید بر اینکه به هر حال درست مصرف کردن آب نیز همانند سایر آموزشهایی که از کودکی داده میشود باید آموزش داده شود، گفت: متأسفانه رایگان کردن آب و برق مدارس باعث میشود که آب به راحتی مصرف شود.
یونسلو تأکید کرد: به هر حال وقتی شخصیت افراد شکل میگیرد فرهنگسازی چندان نمیتواند موفق عمل کند اما قطعاً فرهنگسازی از پایه میتواند بسیار مفید باشد.
مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران ادامه داد: برای استفاده از ابزار کاهنده مصرف آب نیز وزارت صنعت و معدن و سازمان مدیریت و برنامهریزی برای موضوع آب همانند استفاده از لامپهای کم مصرف بود بودجهای اختصاص دهند و همانطور که برای استفاده از لامپهای کممصرف یک اقدام ملی شد برای آب نیز باید این اقدام ملی صورت گیرد.
وی گفت: به هر حال با این حرکت دولت باید قیمت لوازم و ابزار نسبت به ابزارهایی که در بازار عرضه میشود پایینتر باشد تا مردم ترغیب به استفاده از این لوازم شوند.
یونسلو با تأکید بر اینکه اگر هزینههای انتقال آب، تصفیه آب و سایر هزینههای تأمین آب را لحاظ کنیم دادن سوبسید به استفاده از ابزار آلات کاهنده مصرف آب به صرفهتر از سایر هزینهها است گفت: رایگان دادن ابزار آلات کاهنده مصرف آب به مردم قطعاً نمیتواند موفقیتآمیز باشد چرا که وقتی برای یک کالا هزینه نشود از آن کالا هم به نحو احسن استفاده نمیشود.
به گفته وی، اگر 30 درصد جامعه در مدیریت مصرف آب همت کنند و از این ابزارها استفاده کنند مابقی افراد جامعه نیز به مرور به این 30 درصد ملحق میشوند.
مدیر دفتر مدیریت مصرف آبفای استان تهران در پاسخ به این سؤال که بیشترین مصرف آب خانگی مربوط به کدام بخش است، گفت: طبق مطالعات انجام شده بیشترین مصرف آب در بخش آشپزخانه اتفاق میافتد که به دلیل دفعات زیاد باز و بسته شدن شیر آب است که البته مصرف آب در حمام نیز در همین حد آشپزخانه است.
وی اضافه کرد: 30 درصد مصرف آب در آشپزخانه، 30 درصد استحمام و 20 درصد در توالت و فلاشتانک و روشویی و مابقی در سایر بخشها است.
منبع: فارس
دیدگاه تان را بنویسید