ایران تنها گزینه تامین گاز عراق است؛
جایگزینی گاز ایران؛ راهحل اقتصادی یا موضع گیری سیاسی
معاون اسبق بینالملل وزیر نفت معتقد است که با وجود موضع گیری مقامهای عراقی برای جایگزینی گاز وارداتی از ایران، عراق فعلا گزینه دیگری برای تامین گاز مورد نیاز خود ندارد.
اعتمادآنلاین| صادرات گاز چند سالی است که در ایران مورد توجه قرار گرفته است. در همین مورد در دهه گذشته صادرات گاز به ترکیه اجرایی شد و یکی دو سالی است که ایران از دو مسیر گاز خود را به بغداد و بصره در عراق رسانده است.
با وجود اینکه عراق در پرداخت پول گاز صادراتی در برخی از مواقع کوتاهی کرده اما ایران همواره به عنوان شریکی مطمئن ظاهر شده و تعهد فروش را به صورت کامل اجرا کرده است.
حال با بازگشت تحریمهای همه جانبه آمریکا علیه نفت ایران، زمزمههایی از کشور همسایه در مورد جایگزین کردن گاز ایران از طریقی دیگر به گوش میرسد.
تا آنجا که «ثامبر غضبان» وزیر نفت عراق گفته که کشورش در صورت هرگونه توقف واردات گاز از ایران، طرح هایی برای تامین شبکه برق خود در نظر گرفته است. وی البته اظهار امیدواری کرده که این اتفاق رخ ندهد.
اظهار نظر وزیر نفت عراق بیشتر از آنکه رنگ و بوی واقعی داشته باشد به یک موضع گیری سیاسی شباهت دارد زیرا در حال حاضر عراق هیچ خط لولهای برای واردات گاز از سایر کشورها ندارد و بنادر این کشو نیز برای واردات گاز طبیعی مایع (ال.ان.جی) طراحی نشده است.
در همین زمینه «سید مهدی حسینی» مذاکرهکننده ارشد ایران در دادگاه لاهه و معاون اسبق بین الملل وزیر نفت در گفت و گو با ایرنا گفت: این صحبتها بیشتر موضع سیاسی عراق است تا آمریکا را برای ادامه واردات گاز از ایران مجاب کند.
وی ادامه داد: ایران تنها فروشنده گاز به عراق است و این کشور فعلا گزینه دیگری ندارند.
مذاکرهکننده ارشد ایران در دادگاه لاهه با اشاره به اینکه دریافت گاز به دو صورت خط لوله و یا مایعسازی امکانپذیر است، افزود: عراق در بندرگاه های خود تجهیزات تخلیه ال.ان.جی را ندارد و در مورد خط لوله نیز، به جز دو خط لولهای که از ایران به سمت بغداد و بصره میرود، خط لوله وارداتی گاز دیگری در این کشور احداث نشده است.
به گفته حسینی ممکن است عراق به دنبال واردات گاز از روسیه از مسیر ترکیه باشد اما این اقدام علاوه بر آنکه زمانبر است، به سرمایهگذاری چند میلیاردی نیاز دارد.
وی با بیان اینکه صادرات گاز تحریمناپذیر است، تاکید کرد: از سوی دیگر خریدار گاز ایران دولت عراق است و دولتها موضع تحریم آمریکا قرار ندارند.
معاون اسبق بینالملل وزیر نفت ادامه داد: اینکه آمریکا به همه دنیا زور می گوید بحث دیگری است اما مقرراتی که شاکله تحریم را تشکیل میدهند تاکید دارند که فروش گاز در تحریمها وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه خط لوله موضوع تحریم است، افزود: ایران با عراق خط لوله دارد بنابراین نمیتوان صادرات گاز به این کشور را متوقف کرد اما در موردی مانند پاکستان، بحث تکمیل خط لوله در موارد تحریم جای میگیرد.
پیش از این مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، صادرات گاز به ترکیه، بغداد و بصره در سال گذشته را بیش از 40 میلیون مترمکعب در روز عنوان کرده و گفته بود که امسال صادرات گاز به عراق به بیش از 35 میلیون مترمکعب در روز میرسد.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید