کد خبر: 312329
|
۱۳۹۸/۰۳/۲۴ ۱۱:۰۴:۱۲
| |

جزئیات بندهای برنامه ملی اشتغال در سال 98

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: امسال برنامه هشت بندی در بحث توسعه اشتغال، همچون اشتغال روستایی، اعزام نیرو، توسعه مشاغل خرد و خانگی، جایگزینی نیروی کار به جای اتباع خارجی و غیره متناسب با ظرفیت دستگاه‌ها و در تطابق با وضعیت اقتصاد ملی آماده شده و علاوه بر ایجاد 537 هزار فرصت جدید شغلی، 315 هزار شغل تثبیت می‌شود.

جزئیات بندهای برنامه ملی اشتغال در سال 98
کد خبر: 312329
|
۱۳۹۸/۰۳/۲۴ ۱۱:۰۴:۱۲

اعتمادآنلاین| محمدرضا کارگر گفت: امسال علاوه بر 25 هزار میلیارد تومان منابع اعتباری جهت اعطای تسهیلات اشتغالزایی و 2 هزار و 500 میلیارد تومان از محل تبصره 18 قانون بودجه عمومی سال 98 کل کشور برای برنامه‌ها و اقدامات مداخله‌ای در بازار کار با هدف ایجاد یک میلیون و 90 هزار فرصت شغلی پیش بینی شده است.


وی افزود: سناریوی خوش‌بینانه اشتغال برمبنای هدفگذاری برنامه ششم توسعه به جهت تکلیف قانونی تهیه شده، در حالیکه در امر برنامه‌ریزی برای اشتغال باید به فضای اقتصاد کلان و توان و ظرفیت دستگاه‌ها نیز توجه شود و در نتیجه سناریوی دوم برای ایجاد 569 هزار شغل جدید در سال 1398 مطرح شد.

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال تاکید کرد: البته چارچوب برنامه‌ها و اقدامات اجرایی آنها تفاوت چندانی ندارد و تنها ابعاد و حجم برنامه‌ها را متناسب با شرایط تغییر دادیم و طرح هایی که از سالهای قبل شروع شده امسال نیز ادامه می یابد.

طرح توسعه کسب و کارهای پراشتغال منطقه‌ای با 200 هزار فرصت شغلی

وی ادامه داد: برنامه توسعه کسب و کارهای پراشتغال منطقه ای (تکاپو) که مطالعات شناختی، اقدامات اولیه، گزارش دینامیک اشتغال استان‌ها تدوین و تحلیل شده است و متناسب با آنها یک‌سری مداخلاتی را برای توسعه رسته‌های اشتغالزا طراحی و تدوین کرده‌اند و امسال نیز متناسب با برنامه‌ریزی صورت گرفته، اجرایی می‌شود.

کارگر اضافه کرد: هدفگذاری اشتغال در طرح تکاپو 200 هزار فرصت شغلی است و در این رابطه 124 نهاد در رسته‌های منتخب در استان‌ها عملیاتی و منابع مالی آن نیز از بودجه امسال و نیز در قالب تسهیلات ارزان قیمت پیش‌بینی شده که به زودی پس از تصویب در شورای عالی اشتغال ابلاغ می‌شود.

طرح توسعه کسب و کارهای پراشتغال روستایی و عشایری با 90 هزار فرصت شغلی

این مقام مسئول گفت: سامانه «کارا» که به عنوان تسهیلات فراگیر و توسعه اشتغال روستایی و عشایری شناخته می‌شود برنامه ای است که از سال 1396 شروع شده و مرجعی است که متقاضیان متناسب با طرح‌های اقتصادی اولویت دار خود برای ثبت نام اقدام می‌کنند و در کارگروه‌های استان، متناسب با اولویت‌های هر منطقه تسهیلات کم‌هزینه بانکی به متقاضیان پرداخت می‌شود و علاوه بر آن امکان برخورداری از کمک‌های بلاعوض یا یارانه به این تسهیلات نیز در نظر گرفته شده است.

وی افزود: با توجه به عملکرد گذشته طرح کارا انتظار حداقل 90 هزار فرصت شغلی در این حوزه را خواهیم داشت.

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال اظهار داشت: علاوه بر طرح های اشتغال روستایی تلاش کردیم مداخلات هدفمند را نیز در حوزه توسعه روستایی داشته باشیم و پتانسیل دو هزار روستای کانونی شناسایی و احصاء شده و می‌خواهیم به صورت متمرکز بر روی این روستاها نیز اقدامات توسعه ای متناسب انجام دهیم و بخشی از اشتغالی که تحت عنوان 90 هزار فرصت شغلی روستایی بیان شد، مربوط به این قسمت از مداخلات است.

وی اضافه کرد: همزمان موضوع تقویت آموزش های مهارتی و فنی و حرفه ای مورد نیاز در روستاها هدفگذاری شده و این برنامه با اقدامات مداخله‌ای که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طراحی کرده تناسب دارد.

کارگر گفت: بسته سه گانه «تسهیلات»، «مداخلات روستاهای کانونی» و «آموزش های هدفمند فنی و حرفه ای» حداقل 90 هزار اشتغال روستایی را پوشش می‌دهد.

اصلاح نظام آموزش مهارتی و توسعه کارآفرینی

این مقام مسؤول گفت: برنامه دیگری که در اشتغال امسال دنبال می‌شود، اصلاح نظام آموزش مهارتی و کارآفرینی است و یک‌سری اقدامات در حوزه توسعه کارآفرینی و بحث مربوط به استارت آپها و کسب و کارهای نوآورانه را داریم.

وی افزود: در این حوزه تلاش شده به صورت آزمایشی یک‌سری اقدامات اولیه همچون اجرای طرح ملی باشگاه کارآفرینان نوجوان، طرح ملی شتابدهی کسب و کارهای نوآورانه، بحث کارآفرینی مهارت‌بنیان و شبکه ملی کارگاه های آموزشی زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای را همزمان انجام دهیم.

کارگر اضافه کرد: بسته‌ای که به آن اشاره شد در مباحث توسعه و ترویج کارآفرینی کاربرد دارد و هدفگذاری کمی قابل توجهی ندارد، اما به جهت اینکه یک اقدام زیربنایی برای ورود فعالیت‌های نوآورانه و توسعه ای است و در واقع اقدامی بنیادین است که به کمک آنها در سال‌های آینده توسعه کسب و کارهای جدید و نوآورانه را خواهیم داشت.

برنامه‌ها و سیاست‌های فعال بازار کار

وی اظهارداشت: در بحث مشوق‌های کارفرمایی یا معافیت بیمه‌ای کارفرمایان که 35 هزار فرصت شغلی برای آن هدفگذاری شده، ذیل سیاست‌های فعال بازار کار اقداماتی داریم که موارد تکراری و نهادینه شده‌ای است که معروف ترین آنها مشوق‌های بیمه‌ای کارفرمایی یا معافیت کارفرمایان از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما است که از برنامه سوم توسعه همواره دنبال می‌شود. اگرچه عملکرد و اثربخشی آن قابل توجه نبوده اما به جهت اینکه مورد درخواست فعالان کارگری و کارفرمایی است همچنان ادامه یافته است.

کارورزی دانش‌آموختگان با هدف آموزش 50 هزار نفر

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال در خصوص چهارمین برنامه اشتغال در سال 1398 گفت: بحث کارورزی دانش آموختگان دانشگاهی از جمله برنامه‌هایی است که از سال های گذشته به صورت آزمایشی در حال انجام است و امسال نیز آموزش عملی 50 هزار نفر هدفگذاری شده تا بتوانیم در قالب طرح کارورزی، آموزش های ورود به بازار کار و کسب مهارت عملی و تجربی را داشته باشیم.

وی بیان کرد: در قالب برنامه های فعال بازار کار، پرداخت یارانه دستمزد را هم داریم که به صورت محدود برای ایجاد اشتغال 28 هزار نفری هدفگذاری شده است.

کارگر تصریح کرد: مشابه طرح کارورزی دانش آموختگان، طرح مهارت آموزی در محیط واقعی کار برای کارجویان با مدارک دانشگاهی زیر کارشناسی نیز از دیگر برنامه هاست که از سال گذشته شروع شده و امسال نیز یکصد هزار نفر در این حوزه هدفگذاری شده و در چارچوب استانداردهای سازمان فنی و حرفه ای انجام می‌شود.

حمایت از مشاغل حمایتی و خرد 30 هزار نفر

وی برنامه پنجم حوزه اشتغال در سال 98 را حمایت از شغل های خرد و خانگی دانست و گفت: مهم‌ترین برنامه در قالب قانون ساماندهی مشاغل خانگی است و سال گذشته الگوی جدید توسعه مشاغل خانگی را پیاده کردیم و نتیجه نسبتاً خوبی داشته است که می خواهیم آن را در ابعاد وسیعتر برای 20 هزار نفر گسترش دهیم و در مجموع در حوزه مشاغل خانگی 30 هزار فرصت شغلی هدف منطقی است که پیش بینی شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه طرح تامین مالی خرد یا اشتغال گروه‌های خودیار نزدیک به یک دهه است که توسط سازمان بهزیستی در استان‌های محروم انجام میشد، گفت: از سال گذشته این طرح به صورت سراسری اجرا می‌شود و امسال نیز سه هزار فرصت شغلی جدید برای آن در نظر گرفته شده است.

وی توضیح داد: افراد محرومی در روستاها وجود دارد که امکان تامین مالی و دسترسی به تسهیلات بانکی ندارند، بنابراین اقدامات توسعه ای و توانمندسازیهای خاصی برای جامعه هدف آن ارائه می‌شود و امکان دسترسی گروه‌های کم برخوردار را به منابع بانکی فراهم کند.

طرح اشتغال عمومی با اولویت مناطق سیل‌زده 35 هزار فرصت شغلی

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال بیان کرد: امسال طرح اشتغال عمومی با اولویت مناطق آسیب دیده از بلایای طبیعی به ویژه سیل را نیز داریم و درنظر داریم در این حوزه حدود 35 هزار فرصت شغلی را پوشش دهیم.

وی افزود: این طرحها اغلب زیرساختی و توسعه‌ای است که جنس و ماهیت فعالیت‌های آنها بیشتر کاربر و نیازمند نیروی انسانی کم مهارت است. این طرحها می تواند در مناطق سیل‌زده جریان درآمدی برای افرادی که کمتر برخوردارند فراهم کند و در عین حال فرهنگ کار و فعالیت را هم تقویت می کند.

این مقام مسوول درباره بیمه بیکاری مناطق سیل‌زده گفت: در بیمه بیکاری افرادی که مشمول قانون بیمه بیکاری می شوند، مقرری خود را از صندوق بیمه بیکاری دریافت کنند. اما علاوه بر روال قانونی در بازدید از مناطق سیل زده وعده داده شد، برای حمایت از صنوف و فعالیت هایی که بیمه پرداز نبودند در بازه کوتاه مدت یک ساله مبلغ 121 میلیارد تومان برای حفظ جریان درآمدی و سطح زندگی 33 هزار نفر از فعالانی که کسب و کارشان دچار آسیب شده از محل منابع بودجه عمومی پرداخت شود.

کارگر با بیان اینکه رویکرد سازمان‌های حمایتی بر توانمندسازی محرومین در مقابل پرداخت های بلاعوض است، گفت: کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد شهید و سازمان بهزیستی متناسب با جامعه هدف خود اقدام به توانمندسازی افراد می‌کنند و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با کمک این دستگاه‌ها نزدیک به 74 هزار فرصت شغلی هدفگذاری کرده که در حوزه اشتغال حمایتی امیدوارم موفق باشند.

تثبیت 315 هزار شغل

وی صیانت و تثبیت اشتغال موجود را از اهداف وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در سال 1398 اعلام کرد و گفت: با توجه به شرایط موجود که احتمال ریزش بنگاه ها و ایجاد اختلال در فعالیت آنها وجود دارد، بنگاه های غیردولتی مشکل دار ارزیابی و عارضه یابی شدند تا حمایت های مورد نیاز انجام شود. در برنامه پیش بینی شده که 315 هزار فرصت شغلی در معرض آسیب تثبیت و مانع ریزش آنها می‌شود.

به گفته این مقام مسئول اعتبار پیش‌بینی شده برای این مورد از منابع تبصره 18 بودجه 98 و حدود 324 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که متناسب با مشکلات واحدها اختصاص می یابد.

اعزام هشت هزار نفر به خارج از کشور

کارگر اعزام نیرو به خارج از کشور را از دیگر برنامه های اشتغال بیان کرد و افزود: با توجه به مشکلاتی که در حوزه تعاملات بین المللی وجود دارد امسال در نظر داریم برای کاهش موارد غیر مجاز خروج و مهاجرت کاری، اعزام مدیریت شده نیرو را ساماندهی کنیم و تعاملات با طرفهای خارجی را بهبود بخشیم و در این مسیر اعزام هشت هزار فارغ التحصیل دانشگاهی و کسانی که می توانند در کشورهای هدف شاغل شوند و عایدی آنها به کشور بازگردد را هدفگذاری کرده ایم.

وی اضافه کرد: اگرچه این رقم پیش بینی شده ناچیز است اما تلاش می کنیم هم مانع مهاجرت این افراد شویم و هم حداقل حمایتهای لازم از این افراد در کشورهای مقصد و امکان بازگشت دوباره آنها به کشور را فراهم کنیم.

جایگزینی 21 هزار نفر به جای اتباع خارجی

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی ادامه داد: نکته دیگر این است که در حوزه اتباع خارجی نیز برنامه جایگزینی نیروی ایرانی به جای اتباع خارجی را داریم و هدفگذاری ما این است که 21 هزار نفر از شاغلان اتباع خارجی را به کشورشان برگردانیم.

وی درباره عدم تمایل افراد برای انجام برخی فعالیت‌ها، توضیح داد: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، انگیزه‌های مالی برای حضور کارگران خارجی کاهش یافته و لازم است با انجام اصلاحات در برخی مشاغل زمینه حضور جوانانی که پیش از این تمایلی به انجام این کارهای سخت نداشتند، را فراهم کنیم و امیدواریم که رقم پیش بینی شده محقق شود.

مشاور معاونت توسعه کارآفرینی در پایان گفت: در نهایت برای اینکه بتوانیم پاسخگویی مناسبی برای برنامه‌ها داشته باشیم، نظام پایش و ارزیابی برنامه‌ها را طراحی کردیم و شاخص‌های متناسب برنامه‌ها در سامانه مربوطه ثبت شده و خودمان و دستگاه‌ها مکلف هستند در بازه های تعیین شده اطلاعات مربوط به پیشرفت برنامه‌ها را ثبت کنند و دستگاه‌های نظارتی از جریان کار در حوزه اشتغال آگاه شوند.

منبع: ایرنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها