مدرس خیابانی:
80درصد مرزهای تجاری باز شد
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به اینکه «جهش تولید» شعاری راهبردی است که از سوی مقام معظم رهبری برای سال 99 تعیین شده است، گفت: تولید امروز مهمترین مسئله کشور و تحقق جهش تولید یک تکلیف برای همه است.
اعتمادآنلاین| حسین مدرس خیابانی در برنامه رهیافت رادیو اقتصاد افزود: آنچه که مسلم است اینکه همه باید در جهت تحقق شعار سال گام بردارند.
وی همچنین اظهارداشت: برنامههایی که وزارت صمت برای سال 1399 تدارک دیده شامل چهار برنامه و راهبرد اصلی است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: «جهش تولید»، «توسعه صادرات و کنترل واردات»، «تعمیق و تقویت بخش ساخت داخل» و «مدیریت و تنظیم بازار» از جمله این چهار محور اصلی اقدامات وزارت صمت است که در آن صادرات نقش بسیار جدی دارد.
وی در ادامه افزود: بخش جهش تولید از طریق چهار برنامه اصلی در حال پیگیری است.
مدرس خیابانی تصریح کرد: تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی شاید مهمترین عاملی باشد که امروز بتوان با آن بخش تولید داخلی را تقویت کرد.
وی ادامه داد: محدودیتهای بینالمللی شرایط فوقالعاده سخت و دشواری را برای تأمین مواد اولیه پیشِروی تولیدکنندگان داخلی قرار داده است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: خوشبختانه با هماهنگیهای صورتگرفته با بانک مرکزی و استفاده از ارز حاصل از صادرات مشکل تأمین مواد اولیه بسیاری از واحدهای تولیدی کشور برطرف شده است.
وی اضافه کرد: نخستین برنامه در بخش جهش تولید و تحقق شعار سال تأمین مواد اولیه کارخانجات داخلی است.
مدرس خیابانی تصریح کرد: خوشبختانه در حال حاضر بخش عمدهای از مواد اولیه کارخانجات کشور از محل تولید داخل تأمین میشود.
وی گفت: لازمه افزایش تولید توسعه صادرات و شناسایی بازارهای صادراتی است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: هماکنون بازار داخلی بهدلیل رکود و کاهش درآمدهای مردم قدرت جذب مازاد تولید را ندارد.
وی همچنین در خصوص تاثیر صادرات و نقش این حوزه در جهش تولید اظهار داشت: صادرات از جمله راه های افزایش و جهش تولید است.
مدرس خیابانی گفت: وزارت صمت 42 میلیارد دلار حجم صادرات برای سال 99 پیشبینی کرده که باید با تقویت زیرساختهای تجاری و لجستیک صادرات محقق شود.
وی افزود: اشتغال، ارزآوری، رشد اقتصادی و بسیاری موارد دیگر همه در سایه صادرات محقق میشود.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: هماکنون درصد زیادی از ظرفیت واحدهای تولیدی در کشور خالی بوده و میتوان با پر کردن این ظرفیتها علاوه بر افزایش کمی و کیفی صادرات و ایجاد تنوع در کالاهای تولیدی به بخش اشتغال کشور نیز کمک کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر 80 درصد تمامی مرزهای تجاری و فعال کشور باز و روال تجارت به حالت عادی بازگشته است.
مدرس خیابانی گفت: امسال بحث صادرات جدیتر از سالهای قبل است چون کشور فاصله بیشتری با اقتصادی نفتی گرفته است.
وی افزود: اقتصاد کشور در سال 98 اتکای کمی به منابع نفتی داشت اما امسال بهجرئت می توان گفت تمامی اتکای درآمدهای ارزی مملکت روی صادرات غیر نفتی متمرکز شده است.
سرپرست وزارت صمت اظهار داشت: صادرات علاوه بر اینکه مسیر تولیدات داخلی را هموار میکند نقش بسیار مهمی در تأمین مواد اولیه کارخانجات داخلی دارد.
وی ادامه داد: صادرات از جنبههای مختلف برای اقتصاد مملکت حائز اهمیت است که باید بیش از گذشته به این مهم پرداخته شود.
مدرس خیابانی با اشاره به اینکه جهش تولید و صادرات به هم گره خورده است، گفت: بدون توجه به توسعه صادرات و پیدا کردن راه تصرف کالاهای ایرانی در بازارهای خارجی نمیتوان بهدنبال تحقق جهش تولید بود.
وی ضمن اشاره به صادرات 42 میلیارد دلاری سال 98 در کشور افزود: از این میزان صادرات 60 درصد یعنی بیش از 24 میلیارد دلار فقط به 15 کشور همسایه بوده است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: امسال هم تمرکز کشور همین است البته از ممالک سیآیاس، اوراسیا، دو شریک بزرگ تجاری یعنی چین و هند و همچنین بازارهای شرق آفریقا غافل نخواهیم بود.
وی ادامه داد: تجار و بازرگانان علیرغم تمامی فشارها و محدودیتهای بینالمللی در سال گذشته خوشبختانه راه ورود کالای ایرانی به بازار خارجی را پیدا و در این مسیر نقشآفرینی بسیار درخشانی کردند.
مدرس خیابانی بیان داشت: ایران در همه حوزههای تجارت خارجی اعم از کشتیرانی، بنادر، بانک، بیمه و غیره تحت شدیدترین محدودیتها قرار دارد.
وی با تأکید به اینکه نقش استانهای مرزی در بحث صادرات فوقالعاده تعیینکننده است، گفت: وقتی 60 درصد صادرات مملکت به کشورهای همسایه است مفهومش اینکه استانهای مرزی در این زمینه نقشی تعیینکننده دارند.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: میزان صادرات از بازارچههای مرزی در حال حاضر سه برابر میزان واردات است.
وی اظهارداشت: بهطورکلی نقش بازارچههای مرزی کشور از جنس صادرات است تا واردات.
مدرس خیابانی گفت: خوشبختانه بهموازات توسعه صادرات کنترل واردات هم در دستور کار است.
وی اضافه کرد: در حوزه واردات بهجز کالاهای اساسی، مواد اولیه، قطعات و تجهیزاتی که در داخل تولید نمیشود بقیه واردات از طریق ثبت سفارش محدود خواهد شد.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: منابع ارزی و تولید داخل با این اقدام حفاظت و حمایت میشود.
وی ادامه داد: تولید داخل و جهش تولید با کنترل واردات حمایت خواهد شد.
مدرس خیابانی تصریح کرد: کالای ایرانی باید افتخار هر ایرانی باشد ازاینرو باید در سرلوحه تمامی فعالیتها قرار گیرد.
وی ادامه داد: پارسال سه میلیارد دلار برای ساخت داخل قرارداد بسته شد که یک میلیارد دلار از کالاهای وارداتی ساخت داخل شد.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال برنامه ساخت داخل 3.2میلیارد دلار است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز کرد: بهطورکلی از مجموع 10 هزار و 500 تا 10 هزار و 600 معدن در کشور چهار هزار و 400 معدن غیرفعال است.
مدرس خیابانی بر ضرورت فعالسازی معادن کوچک و متوسط در کشور تأکید کرد و گفت: بخش معدن جایگزین مناسبی برای حوزه نفت است.
وی افزود: بهترین بخش اقتصاد برای جبران کمبود درآمدهای نفتی معدن و صنایع معدنی خواهد بود چراکه بخش معدن میتواند بهعنوان جایگزین نفت با ارزآوری بسیار بالا به کمک اقتصاد ایران بیاید.
سرپرست وزارت صمت اظهارداشت: یکی از پاشنه آشیلهای بخش معادن نوسازی تجهیزات بهرهبرداری از پهنههای معدنی است که باید تلاش کرد تجهیزات این بخش هم نوسازی شود.
وی ادامه داد: برای بهرهبرداری اصولی و صحیح از معادن باید از تجهیزات کافی و بِروز استفاده کرد.
مدرس خیابانی گفت: معدن و صنایع معدنی در سال گذشته توانسته 9 میلیارد دلار صادرات داشته باشد و به همین جهت میتواند یک منبع قابل اتکا برای جبران کمبودهای ناشی از کاهش فروش نفت باشد.
وی اضافه کرد: امسال 10.5 میلیارد دلار صادرات برای بخش معدن و صنایع معدنی در کشور هدفگذاری شده است.
سرپرست وزارت صمت خاطرنشان کرد: اولویت اصلی کشور امروز صادرات و ارزآوری است و باید ارزهای صادراتی را در بخشهای مختلف بهعنوان مکمل درآمدهای نفتی در نظر گرفت که در این بخش حوزه صادرات معدن و صنایع معدنی میتواند نقشآفرینی جدی داشته باشد.
وی گفت: هماکنون 45 تا 46 هزار واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی کشور مستقر هستند که از این تعداد 10 هزار واحد غیرفعال است یعنی استانهای کشور بهطور تقریبی بین 12 تا 33 درصد واحد صنعتی غیرفعال در شهرکهای صنعتی خود دارند که باید در راستای فعالسازی این واحدها تلاش کرد.
مدرس خیابانی همچنین گفت: تولید واحدهایی که در حال فعالیت هستند باید از حیث کمیت و کیفیت محصولات این واحدها افزایش پیدا کند.
وی اعلام کرد: بهطورکلی در دوماهه سال جاری تلویزیون تا 50 درصد، یخچال تا 144 درصد، آلومینیوم، پتروشیمی و پودر آلومینا همه افزایش تولید داشتهاند.
سرپرست وزارت صمت ادامه داد: مقام معظم رهبری با نامگذاری سال جهش تولید حرکت معناداری را در حوزه تولید کشور تعریف کردهاند و بر این اساس وقتی صحبت از جهش تولید میشود انتظار حرکت فراتر از تداوم روندهای گذشته است.
وی گفت: امسال مفهوم توجه به تولید که در نامگذاری سال جاری با شعار «جهش تولید» متبلور شده بسیار متفاوت از سالهای قبل است.
مدرس خیابانی افزود: نامگذاری امسال به نام «جهش تولید» در شرایطی از سوی مقام معظم رهبری صورت گرفته که دشمنان در فضای تحریم تلاش کردهاند دو بخش معیشت مردم و اشتغال را هدف قرار دهند و از این ناحیه به کشور آسیب برسانند.
وی اظهارداشت: این در حالی است که شیوع ویروس کرونا نیز بهعنوان یک عامل پیشبینینشده به مجموعه محدودیتهای کشور اضافه شد اما درست در همین شرایط سخت جهش بهمعنای واقعی در تولید برخی اقلام و تجهیزات پزشکی رخ داده است.
سرپرست وزارت صمت با تأکید بر اینکه راه دستیابی به اهداف جهش تولید از صادرات میگذرد، افزود: هماکنون بازار داخلی بهدلیل رکود و کاهش درآمدهای مردم قدرت جذب مازاد تولید را ندارد.
وی در ادامه یادآورشد: تولید بدون تقاضا مسیر درستی را ادامه نمیدهد پس مسیر اصلی جهش تولید از صادرات میگذرد ازاینرو باید برای صادرات یک مسیر کاملاً هموار و بهاصطلاح سبز در نظر گرفت تا صادرکنندگان بدون هیچگونه محدودیت و چالشی حرکت کنند و کالاهای صادراتی راه خود را بهسمت بازارهای خارجی باز کنند.
منبع:
دیدگاه تان را بنویسید