مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان لبنی اعلام کرد:
35 هزار تن شیرخشک مازاد در انتظار مجوز صادرات
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراوردههای لبنی ایران گفت: از بهمن سال 98 تاکنون 53 هزار تن شیرخشک در کشور تولید شده که 35 هزارتن آن مازاد بر نیاز کشور بوده و در انتظار مجوزهای صادراتی است.
اعتمادآنلاین| «علی احسان ظفری» روز یکشنبه در نشست خبری خود درباره وضعیت تولید شیرخشک و چالش صادرات، افزود: طبق آمارها نیاز سالانه کشور به شیرخشک نزدیک 15 هزارتن است، بنابراین صنعت با بیش از 35 هزارتن مازاد تولید روبروست.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنی ایران مدت زمان نگهداری و مصرف شیرخشک کیفی را یکسال عنوان کرد و اظهارداشت: با توجه به مدت زمان تولید و نگهداری این محصول حداکثر تا دو سال است که قرار نیست کالایی را تا پایان تاریخ مصرف نگهداری کنیم.
به گفته وی، بیش از این مدت یا شیرخشک را از ما نمی خرند و یا باید با مبالغی کمتری از هزینه های تمام شده به دیگر کشورها عرضه شود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنی با تاکید براینکه محصولات لبنی امکان دپو ندارند، تصریح کرد: در بحث کرونا ویروس، مصرف لبنیات همانند سایر محصولات کاهش قابل توجهی پیدا کرد تا جایی که صنایع نمی توانستند شیرخام جذبی را نگهداری کنند بنابراین برای کمک به وضعیت موجود چارهای جز تبدیل به شیرخشک نبود.
به گفته ظفری، براساس آمارها 650 هزار تن شیر خام جذبی توسط صنایع لبنی و صنایع پودری با ضریب 11 در 8 به میزان 53 هزارتن شیرخشک تبدیل شد.
وی گفت: بنابراین طی این مدت با مکاتباتی که با دفتر محمد نهاوندیان، معاون برنامه ریزی اقتصادی رییس جمهوری داشتیم توسط کارگروه تنظیم بازار مجوز صادرات در مجموع 25 هزارتن شیرخشک در سه مرحله صادر شد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنی اظهارداشت: البته در مرحله نخست پنج هزارتن شیرخشک به سوریه صادر شد.
ظفری تصریح کرد: در مرحله دوم مجوز صادرات 10 هزارتی شیرخشک، نزدیک هشت هزار و 200 تن از آن توسط 48 شرکت تولیدی صادر شد و مابقی این محصول به دلیل اینکه برخی شرکت ها کارت بازرگانیشان به علت بدهی مالیاتی تمدید نشده بود و یا سهمیه اندکی داشتند، صادر نشد.
وی افزود: البته طبق مصوبه کارگروه تنظیم بازار در مرحله دوم صادرات 10 هزارتن شیرخشک دیگر کلید خورد اما تاکنون اجرایی نشده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنیاضافه کرد: البته مشکل صنعت لبنیات و دامپروری در اینجا حل نشد زیرا همچنان با مازاد تولید روبرو هستند و دیگر امکان پرداخت پول دامداران و دپو شیرخشک را ندارند.
ظفری گفت: طبق جلسه کارگروه تنظیم بازار در 24 خردادماه 99 ستادی به همراه معاونتهای امور دام استان ها تشکیل شد تا با بازدید از تک تک واحدهای تولیدی میزان شیرخشک دپو شده را آمارگیری کنند که در آن مقطع زمانی 45 هزار تن بود و امروز این میزان به 50 هزار تن رسیده است.
وی براین باور است که اگر واحدهای تولیدی صنایع پودری را متوقف کنیم، نه تنها مشکل مازاد تولید شیرخشک حل نمی شود، بلکه با معضل بیکاری پرسنل و مازاد شیرخام روی دست صنعت دامپروری روبرو خواهیم شد، بنابراین نیاز است تا دولت چاره ای بیندیشد.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنی افزود: اکنون قیمت شیرخشک در بازار داخلی کیلویی 21 هزارتومان و در بازار صادراتی بین 30 هزار تا 34 هزار تومان است.
انحصار صادرات و واردات در دست سه کارخانه لبنی
وی با اشاره به اینکه با دپو شیرخشک 20 هزارتن چربی ذخیره شده است، اضافه کرد: ذخیره سازی چربی از محل تولید شیرخشک نگرانی هایی را برای برخی کارخانجات لبنی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه صنعت لبنبات دستخوش تصمیم گیری سه کارخانه لبنی است، گفت: این کارخانجات انحصار واردات، صادرات، تسهیلات بانکی و استفاده از ارز رسمی را در دست دارند.
وی براین باوراست با توجه به اینکه کشور با بیماری ناشی از شیوع ویروس کرونا درگیر است باید در این خصوص چاره ای اندیشیده شود تا صنعت دامپروری و لبنیات کشور بیش از این آسیب نبیند.
وی گفت: اکنون به دلیل تصمیمگیری های اشتباه و سودجویانه سه تا پنج کارخانه لبنی مابقی صنعت لبنیات در حال حذف است.
وی اضافه کرد: این کارخانجات سهم 80 درصدی بازار داخلی محصولات لبنی را در دست دارند و برای حضور خود در بازارهای خارجی فراورده های لبنی خود را با قیمت هایی ارزان تر از بازار داخلی می فروشند.
به گفته وی، صنعت لبنیات ایران دارای یک هزارو 200 واحد تولیدی است که از این تعداد 850 واحد عضو اتحادیه تعاونی تولیدکنندگان فراورده های لبنی هستند که تنها 440 واحد آن با ظرفیت های بین 10 تا 50 درصد کار می کنند و طی سالهای گذشته بخشی از این واحدها از رده تولید خارج شده و غیرفعالند.
نگرانی برخی صنایع لبنی از خودکفایی کشور در تولید چربی
«بهمن اکبریان» رییس هیات مدیره دامداران ایران با انتقاد از انحصار برخی کارخانجات لبنی، گفت: اکنون کشور در تولید چربی و کره به خودکفایی رسیده است و این موضوع نگرانی هایی را برای برخی صنایع لبنی ایجاد کرده است.
به گفته وی، انتظار می رود انحصار، واردات، صادرات و تخصیص ارز رسمی از دو تا پنج کارخانه خاص گرفته شود تا همه کارخانجات بتوانند فعالیت های وارداتی و صادراتی داشته باشند.
رییس هیات مدیره دامداران ایران اظهارداشت: اکنون صادرات غیرنفتی را تنها در پتروشیمی ها و فولاد خلاصه کرده و کشاورزی را به رسمیت نمی شناسند درحالی که یک پنجم جمعیت کشور در بخش کشاورزی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه صنعت دامپروری با تصمیم گیری های وزارت صنعت، معدن و تجارت دچار مشکل شده است، افزود: در زمان وزارت شریعتمداری نه تنها صادرات شیرخشک ممنوع شد بلکه مجوز واردات 20 هزار تن کره به صنایع داده شد.
اکبریان با تاکید بر منطقی شدن قیمت خرید چربی از واحدهای دامپروری کشور، گفت: صنعت دامپروری کشور توانمندی تغییر جیره غذایی دام را برای افزایش تولید چربی دارد به شرط اینکه قیمت خرید چربی از این واحدها منطقی شود.
رییس هیات مدیره دامداران ایران افزود: از سال 97 تاکنون کشور در تولید چربی و کره به خودکفایی رسیده است اما برخی صنایع نمی خواهند این موضوع را بپذیرند.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید