بورس همچنان جای سرمایهگذاری است؟
با وجود اینکه بازار سهام در یک ماه اخیر تقریبا روزهای پرنوسان و البته منفی را گذرانده، اما باز هم بررسیها نشان میدهد که سوددهترین بازار در سال 99 بوده؛ تا جایی که شاخصکل بورس از ارتفاع 508 هزار واحد در ابتدای سال، در حال حاضر به ارتفاع یک میلیون و 718 واحد صعود کرده است.
اعتمادآنلاین| عملکرد یکساله سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، از رشد بیش از 4 برابری ارزش معاملات بورس کشور طی یکسال گذشته خبر میدهد.
بنا به آمار وزارت امور اقتصادی و دارایی، ارزش معاملات بورس در 12 ماهه منتهب به 31 تیر سال 98 رقم 4.97 میلیارد تومان بوده است که در دوره 12 ماهه منتهی به 31 تیر امسال به رقم 2.264 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
شاخص کل بورس تهران نیز به عنوان مهمترین نماگر بازار سرمایه از رقم 266.127 در پایان مرداد 98 در 8 مرداد 99 به رقم 1.904.324 واحد افزایش یافته است.
روزهایی که بازار سهام، منفی طی کرد
گزارشها نشان میدهد که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه، پنجم شهریور به عدد یک میلیون و 718 هزار واحد رسید که در مقایسه با پایان هفته قبل از آن، بیش از دو درصد افت را تجربه کرده است.
به این ترتیب، شاخص بورس در معاملات هفته گذشته 39 هزار واحد کاهش داشت. شاخص کل در پایان روز چهارشنبه، 29 مرداد ماه با عدد یک میلیون و 757 هزار واحد به معاملات پایان داد که این رقم در روز چهارشنبه، پنجم شهریورماه به عدد یک میلیون و 718 هزار واحد رسید.
در این میان اما بررسی وضعیت بازار سهام حاکی از آن است که پس از ثبت تاریخیترین رشد شاخص کل بورس تهران در اولین ماه تابستان 99، مردادماه اما شاهد ریزش 8.3 درصدی این نماگر بودیم که در 20 ماه گذشته بیسابقه بود.
این عملکرد منفی اما حاصل معاملات نیمه دوم مردادماه بود که نماگر سهام پس از تجربه سقف 2 میلیون و 78 هزار واحد در نوزدهمین روز این ماه، مسیر نزولی را در پیش گرفت و حتی به فاز خرسی نیز وارد شد.
در این ماه ضمن افت قیمت سهام، اما افزایش تب تورم البته با حرارت پایینتر بر داغ سهامداران افزود؛ به طوری که با احتساب نرخ تورم ماهانه، میزان افت واقعی مردادماه شاخص سهام 11.4 درصد برآورد میشود. در مورد سهام بازار نیز با احتساب تورم، تعداد 133 سهم مثبت دومین ماه تابستان به 109 سهم تقلیل پیدا میکند.
ورود 100 تا 110 هزار میلیارد نقدینگی جدید به بازار سهام
چنین نوسانی در بازار سرمایه در شرایطی است که روند 5 ماه و نیم گذشته بازار سهام حاکی از آن است که سوددهترین بازار برای سرمایهگذاران بوده است. همین موضوع باعث شده که بنا به گفته رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، از ابتدای امسال تاکنون حدود 100 تا 110 هزار میلیارد تومان نقدینگی توسط تازهواردها به بازار سرمایه وارد شود.
حسن قالیبافاصل در پانزدهمین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران عنوان کرد: براساس آمار در کل سال گذشته 820 هزار کد معاملاتی صادر شده بود که البته نسبت به سالهای گذشته عدد بسیار متفاوت بود. به عنوان مثال در سال 97 در مجموع 100 هزار کد معاملاتی صادر شده بود، این در حالی است که اگر در سالهای قبل 50 تا 60 هزار کد صادر میشد، می گفتیم که این عدد بالا است.
به گفته وی، از ابتدای امسال حدود 4.5 میلیون کد جدید در بازار سرمایه صادر شده است که این نشان میدهد مردم این بازار را به عنوان یک بازار سرمایهگذاری میدانند و پول مردم وارد این بازار میشود.
قالیبافاصل همچنین گفت: براساس مطالعات ما 50 تا 60 درصد تازهواردهای بازار سرمایه، سرمایهای حدود 10 تا 15 میلیون تومان وارد بازار میکنند و هر روز نیز حدود 100 تا 120 هزار کد معاملاتی توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی صادر میشود.
وی متذکر شد: این بدان معناست که هزار و 500 تا 2 هزار میلیارد تومان پول جدید وارد بازار میشود و مشاهده وضعیت بازار سرمایه از ابتدای سال حاکی از آن است که حدود 100 تا 110 هزار میلیارد تومان پول جدید توسط تازه واردها وارد بازار سرمایه شده است. این در حالی است که سال گذشته در مجموع 35 هزار میلیارد تومان پول تازه واردها وارد بازار بورس شده بود.
هشدار کارشناسان به سرمایهگذاری در بورس
اما نکتهای که در میان آمارها به چشم میخورد، اینکه بلافاصله با چند روز قرمز شدن تابلوی بورس تهران، خروج پول سرمایهگذاران از بورس نیز آغاز شد؛ تا جایی که برای مثال در سوم شهریورماه در حالی شاخص کل بورس تهران بیش از 3.2 درصد سقوط کرد، بیش از 7 هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.
این اتفاق در حالی است که کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه، نسبت به شکل سرمایهگذاری در بازار سهام هشدار میدهند. به اعتقاد سعید اسلامی، عضو شورای عالی بورس، مردم نباید دچار هیجانات بازار شوند، بلکه باید با یک دید بلندمدت در این راستا گام بردارند، زیرا دید کوتاهمدت نهتنها سودی ندارد، بلکه به ضرر سهامداران هم تمام میشود.
به اعتقاد وی، از آنجایی که بازار سرمایه حساسیتهای خودش را دارد و مردم هم به عنوان سرمایهگذار در این مسیر گام گذاشتند، باید بدانند که به طور طبیعی نوسانات بازار امری طبیعی است.
همایون دارابی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز درباره ریزش بازار سرمایه گفت: ما انتظار این دوره اصلاح را داشتیم، ولی از آنجایی که افراد تازهکار در بازار هستند و جو هیجانزدگی به وجود آمده است، این قضیه پررنگتر شد.
وی در پاسخ به این پرسش که شاخص بورس چه زمانی به دو میلیون واحد میرسد؟ اظهار داشت: شاخص تاکنون دو بار به دو میلیون واحد رسیده است و بعید نیست که در یکی دو ماه آینده حتی بیشتر از این رقم را تجربه کند.
دارابی افزود: من فکر میکنم بورس به سمت تعادل میرود. البته برخی معتقدند رشد بیمهابای بورس عامل بروز ریزش شاخص بورس بود، در حالی که من این تحلیل را قبول ندارم. به هر حال رسیدن شاخص به سطح دو میلیون واحد، عملا یک دوره اصلاح و استراحت را طلب میکرد.
در همین حال، شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس در توییتی نوشت: به عنوان یک کارشناس، نگران آینده بازار سرمایه نیستم، لطفا در بورس صبور باشید. از سال 72 فراز و نشیبهای زیادی را دیدهام، مدیران بازار پول مراقب باشند.
با این نرخ تورم این نقدینگی تبدیل به سپرده بانکی نمیگردد. نقدینگی باید با سیاستگذاری صحیح در مسیر توسعه بازار سرمایه و جهش تولید قرار گیرد.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه تان را بنویسید