اجارهبهای شهرهای مختلف در بهار 1400 چقدر بود؟
سرپناه همچنان یکی از مهمترین دغدغه ایرنیان است و آخرین آمارهای رسمی نیز از افزایش شدید اجاره و همچنین قیمت هر متر ملک حکایت دارد. درحالیکه اخبار تأییدنشدهای از احتمال افزایش وام خرید مسکن حکایت دارد، این موضوع هنوز قطعی نشده و در تازهترین خبرها، مرکز آمار ایران اطلاعات تازهای از تورم در بهار امسال منتشر کرده است.
اعتمادآنلاین| سرپناه همچنان یکی از مهمترین دغدغه ایرنیان است و آخرین آمارهای رسمی نیز از افزایش شدید اجاره و همچنین قیمت هر متر ملک حکایت دارد. درحالیکه اخبار تأییدنشدهای از احتمال افزایش وام خرید مسکن حکایت دارد، این موضوع هنوز قطعی نشده و در تازهترین خبرها، مرکز آمار ایران اطلاعات تازهای از تورم در بهار امسال منتشر کرده است.
به گزارش شرق، براساس آخرین دادههای آماری در بهار 1400، در کرمانشاه 10.5 درصد بیشتر و در سیستانوبلوچستان 15.2 درصد کمتر از متوسط کشوری برای اجارهبها هزینه کردهاند. با توجه به اینکه مسکن یکی از بخشهای مهم در بحث شاخص قیمت مصرفکننده است، مرکز آمار گزارش نرخ تورم اجارهبهای خانوارهای شهری در سراسر کشور را منتشر کرد. براساس این گزارش، در بهار 1400 شاخص قیمت اجارهبهای واحدهای مسکونی در مناطق شهری، به عدد 226 رسید که نسبت به فصل قبل 7.7 درصد افزایش داشته است.
در این فصل، استان کردستان با 8.9 درصد بیشترین و استان لرستان با 0.6 درصد کمترین نرخ تورم فصلی را در بین استانهای کشور داشتهاند. نرخ تورم اجارهبها در بهار 1400 نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) 29.1 درصد است که نسبتبه فصل زمستان 1399 (28.9 درصد) 0.2 واحد درصد افزایش را نشان میدهد. در این فصل بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه با 39.6 درصد مربوط به استان کرمانشاه و کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه با 13.9 درصد مربوط به استان سیستانوبلوچستان است. به عبارتی در فصل بهار1400 خانوارهای استان کرمانشاه بهطور متوسط 10.5 واحد درصد بیشتر از میانگین کل کشور و خانوارهای استان سیستانوبلوچستان بهطور متوسط 15.2 واحد درصد کمتر از میانگین کل کشور در بخش اجارهبها هزینه کردهاند. نرخ تورم اجارهبها در چهار فصل منتهی به فصل بهار 1400 برابر 28.8 درصد است که استان همدان با 38.3 درصد بیشترین نرخ تورم و استان سیستانوبلوچستان با 13.6 درصد کمترین نرخ تورم را داشتهاند. همچنین در فصل بهار 1400متوسط افزایش هزینه اجارهبها برای کل خانوارهایی که تمدید قرارداد داشتهاند، برابر با 39.8 درصد بوده است.
وام خرید مسکن 440 میلیون تومان میشود؟
آخرین اطلاعات مرکز آمار در حالی از افزایش تورم در حوزه مسکن حکایت دارد که حتی برخی کارشناسان میزان دقیق تورم در این حوزه را بالاتر هم میدانند. درباره افزایش قدرت خرید مردم در حوزه مسکن حالا دستگاه سیاستگذار بخش مسکن و بازوی تأمین مالی آن درخواست دوبرابرشدن تسهیلات خرید مسکن را به شورای پول و اعتبار ارائه داده و منتظر تصویب آن هستند.
براساس گزارش مهر، در پاییز 1397 تسهیلات خرید مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم این تسهیلات برای آخرینبار افزایش یافت و به سقفهای 100 و 200 میلیون تومان در تهران برای متقاضیان به ترتیب فردی و زوجین، 60 و 120 میلیون تومان (فردی و زوجین) در کلانشهرها و مراکز استانها و 40 و 80 میلیون تومان (متقاضیان فردی و زوجین) در سایر شهرها رسید. این تسهیلات با نرخ سود 17.5 درصد و بازپرداخت حداکثر 12ساله به همراه تسهیلات جعاله مسکن 40میلیونتومانی با نرخ سود 18 درصد و بازپرداخت حداکثر پنجساله به متقاضیان اعطا میشود.
در حال حاضر متوسط قیمت مسکن در تهران بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی 29.6 میلیون تومان و بیشترین رقمی که بانک تخصصی بخش مسکن به خریداران مسکن میتواند کمک کند، پرداخت 240 میلیون تومان از محل اوراق تسهیلات مسکن است که قدرت پوشش آن برای یک واحد 50متری در تهران با متوسط قیمت متری 29.6 میلیون تومان که به حدود یکونیم میلیارد تومان میرسد، در حدود 4.1 درصد این واحد و تنها کمی بیش از هشت متر یک واحد مسکونی است. براساس شنیدهها، دستگاه سیاستگذار بخش مسکن به همراه بازوی تأمین مالی آن به شورای پول و اعتبار درخواست افزایش صد درصد تسهیلات خرید مسکن را دادهاند؛ بالاترین مقام اجرای دستگاه سیاستگذار بخش مسکن، عضو شورای پول و اعتبار است.
بنابراین پیشنهاد شده است رقم تسهیلات خرید مسکن فردی و زوجین در تهران به ترتیب 200 و 400 میلیون تومان شود که در این صورت، بههمراه وام جعاله به رقم 240 و 440 میلیون تومان افزایش خواهد یافت (در صورت تصویب). با 440 میلیون تومان، زوجین میتوانند در تهران تا حدود 10 درصد از قیمت ملک را با کمک تسهیلات مسکن تهیه کنند؛ این رقم، معادل حدود 15 متر از یک واحد مسکونی است.
ضمن اینکه رقم اقساط این تسهیلات درصورتیکه مدتزمان بازپرداخت آن همچنان 12ساله و با نرخ سود 17.5 درصد باشد، بیش از ششمیلیونو 600 هزار تومان خواهد بود. کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن بدون افزایش تولید، به تورم این بخش منجر خواهد شد؛ بهخصوص که در حال حاضر دفاتر واسطههای ملکی و مشاوران املاک با کمبود شدید عرضه فایلهای با قیمت مناسب روبهرو بوده و این موضوع به تشدید قیمت مسکن بهدلیل تورم انتظاری مالکان دامن میزند. این در حالی است که محمد اسلامی پنجم آبان 1399 در یک برنامه زنده رادیویی افزایش سقف وام مسکن را بهطور تلویحی رد کرد و گفته بود: نگرانی ما این است که از اقداماتی که خودش تورمزاست، پرهیز کنیم؛ چون اثرات روانیاش ما را گرفتار میکند. فعلا برنامه این است که کار را بیشتر و پرحجمتر پیش ببریم. اسلامی تأکید کرد: به دنبال آن هستیم تا بتوانیم آسیبپذیریهایمان را از تورمهای هیجانی غیرعادی کاهش دهیم.
دیدگاه تان را بنویسید