کد خبر: 506318
|
۱۴۰۰/۰۴/۳۰ ۰۸:۴۳:۰۰
| |

امیدواری به تداوم رشد اقتصادی در سایه واکسیناسیون عمومی کرونا

 آخرین آمار بانک مرکزی حاکی از رشد اقتصادی مثبت در طول سال 1399 است و چشم‌انداز مثبت مذاکرات و پایان کرونا در سایه واکسیناسیون عمومی، نوید دهنده تداوم این رشد و تحقق آینده‌ای بهتر برای اقتصاد کشور است.

امیدواری به تداوم رشد اقتصادی در سایه واکسیناسیون عمومی کرونا
کد خبر: 506318
|
۱۴۰۰/۰۴/۳۰ ۰۸:۴۳:۰۰

اعتمادآنلاین| آمار منتشر شده از رشد اقتصادی کشور نویدبخش آینده‌ای بهتر برای اقتصاد ملی است. رشد اقتصادی برای سال 1399 نه تنها مثبت است بلکه روند رو به رشدی از ابتدای سال تا پایان 1399 را نشان می‌دهد. این روندِ مثبت است که نویدبخش بوده و در صورت رفع موانع اصلی تولید، رشد اقتصادی به نقطه هدف برنامه توسعه ششم و برنامه توسعه هفتم (که در آینده نزدیک تهیه می‌شود) خواهد رسید.

به گزارش ایرنا، بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی که تازه منتشر شده، رشد اقتصادی کشور در سال 1399 به قیمت پایه (به قیمت‌های ثابت سال 1390) نسبت به سال قبل به ترتیب (با نفت) 3.6 درصد و (بدون نفت) 2.5 درصد بوده است. بررسی روند فصلی ارقام رشد در این سال مبین آن است که پس از افت فعالیت‌های اقتصادی در شروع همه‌گیری بیماری کرونا در فصل اول سال 1399 (رشد 2.5-درصد)، رشد اقتصادی کشور در فصل دوم معادل 5.4 درصد و پس از ثبت رقم 3.8 درصدی در فصل سوم این سال، در فصل چهارم بالغ بر 7.7 درصد شد.

لازم به ذکر است میزان رشد ثبت شده در گروه نفت، صنایع و معادن و کشاورزی به ترتیب معادل 11.2 درصد، 7.1 درصد و 4.5 درصد بوده است و ارزش افزوده بخش خدمات، تغییری را نسبت به سال گذشته تجربه نکرده است.

یادآور می‌شود که ارزش افزوده بخش نفت در سال 1398 کاهش بسیار شدیدی را تجربه کرد (رشد 38.7- درصد) و با بهبود نسبی وضعیت در سال 1399، رشد بالایی در این بخش ملاحظه می‌شود. عدم تغییر ارزش افزوده بخش خدمات نیز معطوف به نوسانات فصلی این بخش در مقاطع مختلف سال 1399 در قیاس با مدت مشابه سال 1398 است؛ به‌طوری‌که رشد ارزش افزوده آن در فصول اول تا چهارم به ترتیب معادل 1.3- درصد، 1.3 درصد، 0.1 درصد و 0.2- درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن بوده است.

در چند سال گذشته از یک طرف سیاست فشار حداکثری آمریکا و شروع یک جنگ اقتصادی علیه ایران و از طرف دیگر شیوع بیماری کرونا میزان رشد اقتصادی کشور را به شدت تحت تأثیر قرار داد. سال گذشته اوج بیماری کرونا بود و اعمال محدودیت‌های مختلف همه بخش‌های اقتصادی، از نفت و صنعت تا کشاورزی و خدمات را متأثر و باعث افت آنها شد. با این حال اعداد و ارقام منتشر شده بیانگر رشد اقتصادی در این سال سخت بوده است.

این امر نشان می‌دهد که اقتصاد کشور ظرفیت آن را دارد تا بدون وابستگی به دلارهای نفتی و در بدترین شرایط خود را سرپا نگه دارد. مدیریت صحیح منابع و مصارف کشور و پشتیبانی و حمایت از تولید در بخش‌های مختلف، کلید این موفقیت است.

یک نکته مهم را باید در نظر داشت. اگر کرونا نبود وضعیت اقتصادی کشور به چه صورت می‌شد؟ یعنی اقتصاد با تحریم و جنگ اقتصادی و بدون کرونا به احتمال زیاد بسیار بهتر از شرایط کنونی بود. این بدان معناست که اقتصاد با تحریم و بدون نفت هم می‌تواند رشد کند. یعنی می‌توان گفت در صورت نبود کرونا رشد اقتصادی از این آمار و ارقام کنونی بسیار بالاتر بود.

دلیلش این است که شیوع کرونا بیشترین ضربه را به بخش خدمات وارد کرده است. بر همگان آشکار است که این بیماری اقتصاد گردشگری را به شدت مختل کرد. سفرها لغو شد، هتل‌ها و مراکز گردشگری تعطیل و تولید خدمات و اشتغال در این قسمت از اقتصاد به شدت آسیب دید. اگر کرونا نبود بخش خدمات رشد قابل توجهی را، به ویژه در حوزه گردشگری تجربه می‌کرد.

زیرا با وجود تحریم‌ها و گرانی قابل توجه دلار گردشگری داخلی در مقابل گردشگری خارجی رونق قابل ملاحظه‌ای پیدا می‌کرد. نه تنها گردشگران داخلی نقاط گردشگری مختلف کشور را مقصد مسافرت‌های خود قرار می‌دادند، بلکه گردشگران خارجی نیز به دلیل ارزانی مسافرت به ایران، کشور ما را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می‌کردند. اقتصاد گردشگری نیازی به نفت و دلارهای نفتی ندارد. ایران یکی پرجاذبه‌ترین نقاط گردشگری جهان است و این می‌تواند در آینده به یکی از نقاط قوت اقتصادکشور بدل شود.

هرچند در این سال‌ها آسیبی جدی به اقتصاد وارد شده است اما با رشد اقتصادی مثبت سال گذشته این امیدواری وجود دارد که در سال جدید این رشد اعداد و ارقام بسیار بهتری به خود ببیند.

دولت جدید در آستانه مستقر شدن است، آرامش و ثبات در اقتصاد کشور در حال شکل گیری بوده و شرایط برای تداوم رشد اقتصادی مهیا است.

بر اساس گزارش ها، تاکنون 6 میلیون و 927 هزار و 615 نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و 314 هزار و 998 نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به 9 میلیون و 242 هزار و 613 دُز رسید.

تا کنون 25 میلیون و 190 هزار و 457 آزمایش تشخیص کووید19 در کشور انجام شده است.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها