کد خبر: 514586
|
۱۴۰۰/۰۶/۲۷ ۱۱:۳۵:۳۳
| |

جعفری؛ رئیس اداره توافقنامه‌های بین‌المللی سازمان بنادر و دریانوردی مطرح کرد:

بنادر شمالی کشور؛ ظرفیت مهم توسعه روابط با سازمان شانگهای/ واردات کشورهای خزر 500 میلیارد دلار

وجود بیش از 20 بندر بین‌المللی و پایانه در حاشیه خزر با ظرفیت عملیاتی حدود 140 میلیون تن و ظرفیت ناوگان کشتیرانی تجاری در حدود 300 فروند کشتی فعال، ظرفیت بالایی برای توسعه روابط تجاری دریایی در این منطقه هستند.

بنادر شمالی کشور؛ ظرفیت مهم توسعه روابط با سازمان شانگهای/ واردات کشورهای خزر 500 میلیارد دلار
کد خبر: 514586
|
۱۴۰۰/۰۶/۲۷ ۱۱:۳۵:۳۳

اعتمادآنلاین| سید ابراهیم رئیسی؛ رییس جمهور 25 شهریور برای حضور در اجلاس سران سازمان همکاری‌های شانگهای وارد دوشنبه، پایتخت تاجیکستان شد؛ ایران با تعدادی از کشورهای عضو روابط تجاری دریایی از طریق دریای خزر، دریای عمان و خلیج فارس دارد.

به گزارش ایلنا از وزارت راه و شهرسازی، پیمان همکاری‌های شانگهای در ابتدای آن (سال 2001)، بیشتر به دلیل و بر مبنای ایجاد تعامل بیشتر میان کشورهای عضو در زمینه موضوعات امنیتی و توسعه همکاری‌های چند جانبه برای حل و فصل مسائل مرزی، شکل گرفت، اما در ادامه به عنوان یک پلتفرم پویا و فعال، وارد مرحله جدیدی از استفاده بیشتر از سایر ظرفیت‌ها و فرصت‌های موجود توسط کشورهای حاضر در این سازمان شد.

در همین ارتباط و فارغ از اهمیت‌های سیاسی، امنیتی و بین‌المللی این سازمان در حوزه تعاملات بین‌المللی، می‌توان به اهمیت روزافزون حوزه اقتصادی و تجارت این ساختار برای کشورهای مرتبط اشاره کرد.

تجارت 40 تریلیون دلاری سازمان همکاری‌های شانگهای

عبدالله جعفری؛ رئیس اداره توافقنامه‌های بین‌المللی سازمان بنادر و دریانوردی با بر شمردن موارد پر اهمیت اقتصادی این اتحادیه، اظهار کرد: اعضای سازمان همکاری شانگهای با دارا بودن بیش از 25 درصد از تولید ناخالص ملی دنیا، حضور 4 کشور از اعضای این سازمان در جمع قدرت‌های اتمی دنیا، عضویت دو کشور برتر اقتصاد دنیا از منظر قدرت اقتصادی در این سازمان و عضویت چین و روسیه به عنوان 2 عضو از 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل نشان دهنده اهمیت این سازمان است.

وی افزود: سازمان همکاری‌های شانگهای با دارا بودن جمعیتی بالغ بر 3 میلیارد نفر در حوزه کشورهای عضو که حدود 40 درصد جمعیت دنیا را در بر می‌گیرد، حجم تجارت خارجی بالغ بر 40 تریلیون دلار در میان کشورهای عضو و پهنای جغرافیایی بالغ بر 35 میلیون کیلومتر مربعی دارد؛ همین مسائل برای درک اهمیت بالای این سازمان کافی است.

افزایش تبادلات تجاری و توسعه همکاری‌های اقتصادی

رئیس اداره توافقنامه‌های بین‌المللی سازمان بنادر و دریانوردی ادامه داد: ایران با در نظر گرفتن شرایط فعلی در مقابله با تحریم‌های آمریکا، تحولات اخیر ایجاد شده در افغانستان و عزم جدی دولت سیزدهم و تیم اقتصادی آن برای بازیابی شرایط اقتصادی کشور، احیای فرصت‌های اقتصادی و تجاری از دست رفته طی سال‌های گذشته و به نوعی برای دستیابی و دسترسی به گستره و توان طیف مذاکراتی، به ترمیم شرایط موجود و افزایش تبادلات تجاری و توسعه همکاری‌های اقتصادی نیازمند و لازم است.

رئیس اداره توافقنامه‌های بین‌المللی سازمان بنادر و دریانوردی گفت:از فرصت‌های پیش آمده می‌توان در قالب نشست‌های بین‌المللی و انجام مذاکرات لازم با سران کشورهای حاضر در این اجلاس حتی به صورت همکاری‌های دوجانبه به نحو مناسب استفاده کرد.

کشورهای شرقی؛ اهمیت قابل توجهی دارند

وی به اهمیت بهره‌گیری بیشتر از ظرفیت‌های اقتصادی در حوزه حمل و نقل و ترانزیت در چهارراه ارتباطی شرق، غرب-شمال-جنوب اشاره و تأکید کرد: ایجاد نگاهی ویژه به توسعه همکاری‌های مشترک در دو محور، کشورهای حوزه شرق (به خصوص چین و هند به عنوان دو عضو مهم این سازمان) و کشورهای حوزه اوراسیا (به خصوص کشورهای حاشیه دریای خزر)، می‌تواند شیوه‌ای مؤثر و راهگشا برای برون رفت از تنگناهای اقتصادی موجود و گشودن پنجره‌ای از امید برای گشایش‌های لازم در مسیر افزایش تجارت و بهبود وضعیت اقتصاد کشور باشد.

عبور پروژه راه ابریشم از خاک ایران، به قدرت اقتصادی منطقه‌ای ما کمک می‌کند

جعفری یادآور شد: با توجه به اینکه دو طرح بزرگ، پروژه راه ابریشم و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از نتایج و به نوعی زاده فعالیت‌های این سازمان که به عنوان یکی از توانمند‌ترین بلوک‌های جهان به لحاظ قدرت اقتصادی و اهمیت راهبردی می‌باشد و هر دوی آنها نیز تأثیری شگرف بر اقتصاد ایران خواهند داشت، می‌توان به جذابیت و مطلوبیت استفاده چین از زیر ساخت‌های حمل و نقلی و ترانزیت کالا از ایران با استفاده از ظرفیت‌های دریایی و بنادر، راه آهن و جاده‌ای کشور برای سهولت و دسترسی به بازار کشورهای آسیای مرکزی برشمرد که با رشد اقتصادی 3.2 درصدی خود طی سال 2020 حجم تجارتی بالغ بر 90 میلیارد دلار را با کشورهای این منطقه تجربه کرده است.

ظرفیت مهم توسعه روابط با سازمان همکاری‌های شانگهای

این مقام مسئول در سازمان بنادر و‌دریانوردب تصریح کرد: همانگونه که در حیطه محور دوم اشاره شده با توجه ویژه به پتانسیل‌های حمل و نقلی از طریق دریای خزر، می‌توان از امکانات و ظرفیت‌های ایجاد شده در بنادر شمالی کشور جهت تبیین نقشه راه، افزایش میزان تعاملات تجاری و استفاده هر چه بیشتر از برنامه‌های حمل و نقل ترکیبی با کشورهای حاشیه خزر، کشورهای حوزه CIS و اوراسیا استفاده کرد.

کریدورهای حمل و نقل فعال در دریای خزر

وی به اهمیت روابط تجاری در دریای خزر پرداخت و در خصوص برشمردن مزایای آن، گفت: دریای خزر به عنوان بزرگترین دریاچه جهان با 380 هزار کیلومتر مربع وسعت، 6500 کیلومتر طول ساحل و با در بر گرفتن 5 کشور، 20 استان و یا ایالت، بیش از 70 شهر و جمعیتی بالغ بر 17 میلیون نفر در حاشیه خود، در مسیر اصلی کریدورهای حمل و نقلی و ترانزیتی معتبر و قدیمی همچون کریدور شمال-جنوب، کریدور دریای خزر-دریای سیاه، ترانس کاسپین و همچنین ایفای نقش محوری و کانونی در سایر مسیرهای جدید و کریدورهای نوظهور ایجاد شده، قرار گرفته است.

به گفته کارشناس امور بین‌الملل، دریای خزر با دارا بودن منابع بسیار عظیم انرژی و ذخایر هیدروکربنی شامل منابع نفتی با تخمین بیش از 50 میلیارد بشکه نفت و نیز دارا بودن ذخایر گاز طبیعی برابر با 257 هزار میلیارد فوت مکعب که پیش‌بینی می‌شود در اکتشافات آتی، بر ظرفیت‌های موجود افزوده خواهد شد.

کشورهای حاشیه دریای خزر چند تعداد ناوگان دارند؟

وی به وجود بیش از 20 بندر بین‌المللی و پایانه در کشورهای حاشیه خزر اشاره و تصریح کرد: بنادر حاشیه خزر؛ با دارا بودن ظرفیت عملیاتی حدود 140 میلیون تن، عملکرد تجاری بیش از 30 میلیون تن طی سال 2020 و همچنین با ظرفیت ناوگان کشتیرانی تجاری در حدود 300 فروند کشتی فعال شامل ناوگان روسیه با 150 فروند، ناوگان ایران با 60 فروند و سه کشور دیگر جمعاً حدود 90 فروند، ظرفیت بالایی برای توسعه روابط تجاری دریایی هستند.

واردات کشورهای خزر 500 میلیارد دلار

جعفری بیان کرد: وجود ظرفیت‌های بالا و بازار بسیار مناسب موجود در کشورهای همسایه برای کالاها و محصولات ایرانی که با تبادل 6 میلیون و 242 هزار تن کالا در سال 1399 منجر به ثبت تجارت غیر نفتی 2.5 میلیارد دلاری برای ایران با کشورهای حاشیه خزر شده و این امر حاکی از بهبود تراز تجاری به نفع ایران است اما روند مذکور علی رغم مثبت بودن و با توجه به وجود بازار 500 میلیارد دلاری در مجموع واردات کشورهای فوق، بسیار ناچیز بوده و با توجه به تمامی ظرفیت‌های موجود در کشور چه در زمینه تجارت و چه در زمینه زیرساخت‌های حمل و نقلی و امکانات و توانمندی‌های بنادر کشور، همچنان می‌تواند و باید بهتر شود.

همکاری با سازمان شانگهای؛ فقط «حمل و نقل» نیست

این کارشناس امور بین ‌الملل خاطرنشان کرد: ورای اهمیت موضوعات اقتصادی در چارچوب برنامه‌های سازمان همکاری شانگهای و توجه به مقوله حمل و نقل و ایجاد شرایط مطلوب ترانزیتی برای توسعه تجارت ایران، می‌توان به سایر ظرفیت‌های دیگر این سازمان در زمینه‌های علمی و فنی، فرهنگی، کشاورزی، گردشگری و ایجاد شرایط مطلوب در زمینه همکاری‌های گمرکی با کشورهای عضو و ناظر اشاره کرد.

وی ادامه داد: با توجه به موافقت نامه‌های همکاری و برنامه‌های اقدام غیر امنیتی که در میان اعضا گروه و ناظرین آن به امضا رسیده است، می‌تواند در قالب «برنامه توسعه میان مدت شانگهای» که جزئی از پیمان بلند مدت آن است، پیگیری و محقق شود.

آمار تجارت با کشورهای همسایه خزر در سال 1399 (منبع: سازمان توسعه تجارت)

صادرات:

وزن (تن) ارزش (دلار) کشور

1046010 501472928 روسیه

994508 381724163 آذربایجان

336567 166778832 قزاقستان

728627 136603299 ترکمنستان

3,105,712 1,186,579,222 جمع

واردات:

وزن (تن) ارزش (دلار) کشور

2926695 1028059121 روسیه

28360 76092833 آذربایجان

89905 37343507 قزاقستان

6569 5077749 ترکمنستان

3,051,529 1,146,573,210 جمع

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها