رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران عنوان کرد:
کیوی کاران در غم از دست دادن بازارهای هند/ قفل روسیه باز شد
هر ساله ۹۰ درصد محصولات کیوی مازندران به هندوستان صادر میشود و کشیده شدن ترمز صادرات، تمام معادلات باغداران و تاجران استان را برهم زده است.
پس از وقفه یک ماهه با آن که صادرات کیوی مازندران به روسیه از سرگرفته شد اما همچنان تاجران و بازرگانان در شوک از دست دادن بازار بزرگ هندوستان بوده و سردرگم هستند.
به گزارش مهر، هر ساله ۹۰ درصد محصولات کیوی مازندران به هندوستان صادر میشود و کشیده شدن ترمز صادرات، تمام معادلات باغداران و تاجران استان را برهم زده است.
فرصت صادرات محصولات به بازارهای هدف هر روز سپری میشود و وقف ایجاد شده در فرایند صادرات، شوک بزرگی به تولیدکنندگان مازندران وارد کرده است که جبران آن سالها زمان میبرد.
با آنکه همچنان صادرات کیوی به هندوستان متوقف است، طی روزهای اخیر محمولههایی از مازندران روانه بازارهای روسیه شده است، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به ازسرگیری صادرات کیوی به روسیه اظهار داشت: برای صادرات کیوی به روسیه نامهای دریافت کردیم که برای صادرات محصولات خشکبار و کیوی نیازی به آنالیز سموم نیست و آن را به مراکز قرنطینه و اتاق بازرگانی ابلاغ کردیم.
صادرات براساس شرایط کشور متقاضی انجام شود
وی افزود: کشور واردکننده محصولات کشاورزی شرایط خود را اعلام میکند و باید براساس آن شرایط خود را تطبیق کنیم.
وی با اظهار اینکه دیگر محصولات کشاورزی نیازمند آنالیز سموم است، اظهار داشت: این کار نیز باید توسط دستگاههای ذیربط مورد توجه قرار گیرد.
بازشدن بازارهای روسیه به سوی محصول کیوی و باغی مازندران تا حدودی شوک از دست دادن بازار بزرگ هند را التیام می بخشد و با این حال مجلس و دولت در تلاش است گرههای موجود را رفع و درهای هند را به روی محصولات باغی استان باز کند.
سید شمس الدین حسینی نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس با اظهار اینکه باغداران و تاجران با توقف صادرات کیوی غافلگیر شدند، افزود: برخی از محصولات صادرات کیوی دارای مشکل و وجود آفت شپشک که به شپشک توت مشهور است، بود و چون از قبل اطلاع رسانی نشد، بخش عمدهای از صادرات کیوی مختل شد.
وی افزود: این درحالی که کیویهای صادراتی ما سالم و فاقد شپشک هستند و اگر از قبل اطلاع رسانی میشد، این مشکل قابل حل بود.
حسینی با اظهار اینکه بسیاری از تاجران و صادرکنندگان برای صادرات کیوی دچار مشکل شدند، گفت: اینکه محصول صادراتی باید گواهی سلامت داشته باشد، درست است ولی باید از قبل اطلاع رسانی و برنامه ریزی شود.
اینکه محصول صادراتی باید گواهی سلامت داشته باشد، درست است ولی باید از قبل اطلاع رسانی و برنامه ریزی شود
وی گفت: با توجه به اینکه فصل صادرات کیوی در حال سپری شدن است، گذشت هر روز سبب زیان برای باغدار و تجار میشود از این رو متولیان امر به منطقه سفر و فرایندهای تولید و صادرات را بررسی کردند.
وی گفت: امیدواریم پروسهای دقیق و روان طراحی شود تا باغداران و کشاورزان از سردرگمی نجات یابند.
مازندران با تولید سه میلیون تن محصولات باغی رتبه اول کشور را دارد و ۵۵ درصد مرکبات کشور در این استان تولید میشود. در حال حاضر فصل برداشت مرکبات روبه پایانی است و باغداران و کیوی کاران در آرزوی آن هستند تا محصولات خود را روانه بازارهای داخلی و خارجی کند.
اختلال در ارسال کیوی به بازارهای هدف، ترمز صادرات این محصول را کشید و سبب شد تا محمولههای زیادی روی دست باغداران و تاجران در سردخانهها و انبارها باقی بماند و ضررهای کلانی به تولیدکنندگان وارد شده است.
کیوی مازندران که در اوایل فصل برداشت در باغات بین ۱۳ تا ۱۷ هزار تومان نیز به فروش رفت، طی هفتههای گذشته به پایینترین قیمت رسید و در برخی مناطق تا کیلویی چهار هزار تومان داد و ستد شد که این رقم، ضررهای زیادی را به کشاورزان وارد کرده است.
ماجرای توقف صادرات چه بود
۹۰ درصد از محصول کیوی ایران و مازندران به بازار بزرگی نظیر هندوستان صادر میشود و ارسال محمولههای آلوده به شپشک سبب شده تا فرایند صادرات به این بازار دچار اختلال و به تاجران و تولیدکنندگان شوک وارد شود.
ماجرا از آن قرار است که از ۲۵ محموله صادراتی کیوی به هندوستان چهار محموله از ایران گواهی مبدا و بهداشتی داشت و مابقی توسط برخی تاجران از طریق امارات روانه هندوستان شد و صادرات این حجم از کیوی خارج از سیستم استاندارد و بهداشتی تمام آرزوهای کیوی کاران را برباد داد.
معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور با تاکید بر توسعه صادرات کیوی گفت: از طریق دیپلماسی پیگیر هستیم تا صادرات کیوی به هند از سر گیرد.
مهدی قائمیان در حاشیه نشست بررسی مشکلات صادرات کیوی در فرمانداری ویژه تنکابن با تاکید بر سلامت باغات کیوی غرب مازندران اظهار داشت: این نشست به منظور برون رفت از مشکلی که در صادرات کیوی به هند پیش آمده بود، برگزار شد.
وی افزود: در حال حاضر در تلاش هستیم با برنامه ریزی کوتاه مدت و از طریق پیگیری دیپلماسی، صادرات کیوی به هند را ازسر بگیریم.
قائمیان با بیان اینکه سفارت ایران در هند و همچنین وزیر جهاد پیگیر هستند تا این مشکل را در هفته آتی رفع کنند، خاطرنشان کرد: از نظر من موضوعی که باعث نگرانی است، این است که صادرات کیوی این منطقه نه تنها کم نباید بشود بلکه باید توسعه یابد.
این مسئول با تاکید بر هم افزایی بین دولت، باغدار، صادر کننده و سردخانه دار و به طور کلی زنجیره تولید کیوی، جهت افزایش صادرات، تصریح کرد: از سال آینده تمامی عوامل مرتبط با تولید کیوی کد دار شده و و شیوههای اشتباه تولید و صادرات آن نیز اصلاح و سپس به این چرخه برمی گردند.
صادرات خارج از سیستم به بازارها لطمه میزند
سید محمود حسینی استاندار مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه صادرات خارج از سیستم استاندارد برخی از فعالان اقتصادی به بازار محصولات کشاورزی در آن سوی آبها ضربه میزند، گفت: این رویه نادرست باید برچیده شود.
وی با بیان اینکه در فرایند صادرات محصولات باید به کیفی سازی توجه اساسی شود، گفت: متأسفانه در برخی موارد، گواهی مبدا صادرات کالا بدون توجه به مسائل بهداشتی و استانداردسازی صادر میشود که این رویه غیرکارشناسی است و به بازارهای صادراتی لطمه میزند.
سال قبل ۱۵۰ هزار تن از محصولات کیوی مازندران به خارج صادر و بخش اعظمی از آن روانه هندوستان شد و توقف صادرات در سال جاری تمامی معادلات تاجران را برهم زد و منتظر اتخاذ تدابیر کارشناسی برای رفع این مشکل هستند.
دیدگاه تان را بنویسید