مداخله بانک مرکزى در بازار، ارزپاشی است؟
با توجه به مصوبات ارزی سران قوا و سیاستهای کنترلی دولت، میتوان گفت که تمام عوامل و پارامترهای اقتصادی از جمله (فروش نفت و کاهش تحریمها، صادرات غیرنفتی و حذف ارز۴۲۰۰ تومانی) تاکید بر ثبات قیمت ارز دارند.
موج سواری بر نرخهای نجومی همزمان با اخبار مذاکرات هستهای آب گل آلودی بوده که در کوتاه مدت سبد دلالان را مملو از ماهی کرده است. سیگنالهای داغ دلار سی و پنج هزار تومانی همواره دستاویز مطلوب دلالان و کانالهای دلار فردایی است تا با ایجاد نوسانسازی موقت در اوج هیاهو اخبار مذاکرات هستهای، بر نرخهای نجومی زده شود.
به گزارش تسنیم، اظهار نظر درباره تثبیت نرخ دلار بالای سی هزار تومان، بدون مطالعه و دسترسی به اطلاعات معتبر، اعتباری ندارد. تجربه تاریخی دوسال گذشته نشان داده است که ماندگاری دلار در کانال سی هزار تومان معمولا بیشتر از دو هفته دوام نیاورده است.
حساسیت بانک مرکزی به کانال 30 هزارتومانی
اکنون در حالی سیگنال نرخ 60 هزارتومانی در کانالها دست به دست میشود که در سال گذشته و نیز دو سال قبل، در مقاطع کوتاه مدتی که قیمت ارز به محدوده 30 هزارتومان رفت و برگشت موقت داشت، این مجاری و کانالهای مجازی سینگالهای نجومی چهل و پنجاه هزارتومانی را برای دلار متصور میشدند.
حتی بر فرض واقعی و غیر کاذب دانستن این نوسانات و شوکهای موقت ارزی، این نکته حائز اهمیت است که تجربه اثبات کرده است که بانک مرکزی و بازارساز به هر نحو ممکن اجازه ماندگاری دلار در نرخهای سی هزارتومان و بالاتر را در طول چندسال اخیر به بازار آزاد نداده است.
پیشبینی ثبات نرخ ارز با 4 پارامتر
دولت همزمان با نشان دادن عزم خود برای مهار و کنترل نرخ ارز و اعلام واگذاری اختیارات به بانک مرکزی برای مداخله در بازار، این پالس را به بازیگران اقتصادی داد که به راحتی میدان را به نفع دلالان برای نوسانسازی ترک نخواهد کرد. وضع بازار نفت و فروش نفت ایران هم حاکی از آن است که اوضاع ارزی بانک مرکزی نسبت به گذشته بهتر شده و بازار سهام هم رو به رشد بوده و لذا سرمایه بورسی علاقهای به مهاجرت به بازار ارز را نخواهد داشت. همچنین وضعیت صادرات غیرنفتی نیز با وجود فشارهای تحریمی، روند رو به رشدی نسبت به سالهای قبل داشته است.
مصطفی موسوی نایبرئیس توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به رشد 40درصدی صادرات غیرنفتی در سال1400و همچنین ساماندهی بازار ارز در نیمه دوم سالگذشته، گفته است: با رایزنیهای بسیار، مسائل تعهدات ارزی نیز تسهیل شده و ارتباط بانک مرکزی با بازرگانان نیز تقویت شده است.
اصلاح یارانهها و حذف ارز 4200تومانی، هم در این میان به نوبه خود در آینده نزدیک صرفه جویی بسزایی در منابع ارزی خواهد داشت.
پالسهای قدرتمند ارزی به رئیس کل بانک مرکزی این شجاعت را داد تا اعلام کند بیشترین ذخایر اسکناس ارز تاریخ بانک مرکزی را داریم. وی در ادامه رشد بیش از 60 درصدی در وصولیهای ارزی حاصل از فروش نفت، فرآورده، میعانات، گاز و پتروشیمی و افزایش معاملات در سامانههای نیما و بازار متشکل ارزی را نشان دهنده کفایت منابع ارزی برای مدیریت بازار ارز دانست.
بنابراین با چشم پوشی از تاثیرات مصوبات ارزی و سیاستهای کنترلی دولت، میتوان گفت که تمام عوامل و پارامترهای اقتصادی از جمله (فروش نفت و کاهش تحریمها، بازارسرمایه، صادرات غیرنفتی و حذف ارز4200 تومانی) تاکید بر ثبات قیمت ارز دارند و تنها یک پارامتر سیاسی(برجام)، دستاویزی برای دلالان شده تا شرایط روانی بازار را دگرگون سازند.
مداخله بانک مرکزى معادل ارزپاشی نیست
مجید شاکری، کارشناس اقتصادی اخیراً با بیان اینکه مداخله بانک مرکزى معادل ارزپاشی نیست، گفته است: میشود مثل ١٧ مهر 1397 مداخله کرد یا ممکن است مثل بهمن ٩٦ در بازار مداخله کرد. در اولی بانک مرکزى چند برابر ارزی که فروخت را خرید و قیمت اسکناس نصف شد. در دومی بانک مرکزى هر چه اسکناس داشت را فروخت و باز افاقه نکرد. شکل، زمان و منطق مداخله بسیار مهم است.
از طرف دیگر بر اساس مشاهدات میدانی پس از ابلاغ مصوبات جدید سران قوا به بانک مرکزی، معاملات فردایی طلا و سکه ممنوع شده است. به طوری که در کانال های اطلاع رسانی قیمت سکه بازار فردایی، هیچ نرخی در روزهای تعطیل، جمعه، شنبه و یک شنبه منتشر نشده است. بنابراین میتوان گفت که مصوبه سران قوا توانسته است فعالیت برخی از کانالهای فردایی معاملات دلار و طلا را متوقف کند.
دیدگاه تان را بنویسید