زیان عجیب بانکهای عربی از تورم ترکیه
بانکهای شورای همکاری خلیجفارس که در ترکیه شعبه دارند ۹۵۰ میلیون دلار در نیمه اول سال جاری میلادی به خاطر سقوط ارزش لیر ضرر کردهاند.
بانکهایی که با ترکیه کار میکنند، از زمان آغاز کاهش ارزش لیر در 2018 با ضرر و زیان مواجه شدهاند. بانکها مخصوصا در چندین کشور ثروتمند حاشیه خلیجفارس احتمالاً در سال آینده میلادی هم ضربه سختی از ارتباط خود با ترکیه خواهند خورد.
به گزارش تسنیم، بانکهای شورای همکاری خلیجفارس یعنی بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان و امارات که در ترکیه شعبه دارند، باید با پیامدهای تورم بسیار بالا در نیمه اول سال جاری میلادی در ترکیه مواجه شوند. تورم در ترکیه طی 3 سال گذشته بیشاز 100 درصد بودهاست.
محاسبات شرکت اعتبارسنجی فیچ نشان میدهد بانکهای شورای همکاری خلیجفارس که در ترکیه شعبه دارند 950 میلیون دلار در نیمه اول سال جاری میلادی ضرر کردهاند. بیشترین آسیب به بانک انبیدی امارات و بانک خانه مالی کویت، دومین بانک بزرگ این کشور رسیدهاست. بانک ملی قطر هم از فعالیت در ترکیه آسیبدیده است.
فیچ همواره فعالیت بانکهای شورای همکاری خلیجفارس در ترکیه را بهخاطر کاهش ارزش لیر پرمخاطره میدانست. لیر 26 درصد از ارزش خود را از ابتدای سال جاری میلادی تا حالا از دست داده و واردات و خرید کالاهای اساسی برای 84 میلیون جمعیت این کشور را بسیار چالشبرانگیز کرده است.
هر دلار آمریکا 5 سال پیش 3.5 لیر ترکیه معامله میشد، اما حالا ارزش هر دلار به 18 لیر رسیدهاست. سقوط ارزترکیه از جایی شروع شد که اقتصاد این کشور بهسرعت رشد کرد، اما بانک مرکزی نرخ بهره را برای کنترل تورم افزایش نداد. این اقدام بانک مرکزی بههمراه بدتر شدن شرایط کسری حساب جاری، کاهش ذخایر ارز خارجی و افزایش هزینه انرژی بیشاز پیش ارزش لیر را پایین آورد.
اقتصاددانها رئیسجمهور ترکیه را بهخاطر مخالفت با افزایش نرخ بهره مقصر سقوط ارزش لیر میدانند. اما دولت اردوغان تلاش کرده با روشهای دیگری ارزش لیر را بالا برده و درآمد خود را افزایش دهد. روشهایی مانند فروش ذخایر خارجی، وضع قوانین سختگیرانه بر وامهای لیر و بهبود روابط با کشورهای ثروتمند حاشیه خلیجفارس برای جذب سرمایهگذاری.
امارات و قطر، هر دو قول میلیاردها دلار سرمایهگذاری در اقتصاد ترکیه را دادهاند.
دیدگاه تان را بنویسید