علی قنبری، کارشناس اقتصادی:
اظهارات رئیس بانک مرکزی عامیانه است
اقتصاد در سال آینده وضعیتی بدتر نسبت به امسال خواهد داشت/ ماشین دولت سیزدهم بیترمز به سمت ناکجاآباد حرکت میکند
یک کارشناس اقتصادی گفت: اینکه رییس بانک مرکزی میگوید انتظار تورمی باعث رشد تورم و نرخ ارز شده مانند این است که بگوییم عامل مرگ، تولد و عامل طلاق، ازدواج بوده و در حال حاضر اظهارات در همین سطح عامیانه است.
شاخصهای اقتصادی آینده اقتصاد ایران را بحرانی نشان میدهد اما تیم اقتصادی دولت سیزدهم وعده آیندهای بهتر و با ثبات میدهند و معتقد هستند تورم در سال آینده کاهش پیدا میکند. این در حالی است که کارشناسان اقتصادی معتقدند اگر برنامهای مشخص برای اقتصاد نداشته باشیم وضعیت از این هم بدتر میشود.
به گزارش ایلنا، علی قنبری کارشناس اقتصادی دراینباره گفتوگویی انجام داده که در ادامه میخوانید:
- نمیدانیم بانک مرکزی و وزارت اقتصاد که مسئول کنترل تورم و ارزش پول ملی کشور هستنند، بر چه اساسی این نظرات غیرعلمی و بیمعنی را اعلام میکنند.
- قیمتها بر اساس تئوریهای اقتصادی شکل میگیرد و مسئولان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد ناتوانی خود را به پای مولفههای غیر محسوس و غیر ملموس میگذارند که قابل احصا هم نیستند.
- نرخ رشد تورم، افزایش قیمت ارز، نرخ رشد بهای سکه، نرخ رشد بهای خودرو و مسکن گویای این هستند که دولت و به ویژه تیم اقتصادی دولت در این وعدههای خود به مردم شکست خوردند و نتوانستهاند به تعهدات خود عمل کنند.
- در حال حاضر نرخ رشد سرمایهگذاری صفر و نزدیک به منفی است یعنی از استهلاک ارتزاق میکنیم. همچنین اوضاع در نرخ رشد ضریب جینی بدتر شده و نرخ رشد تورم هم ادامه دار بوده و نسبت به سال گذشته بدتر هم بودهاست.
- متاسفانه شاخصهای کلان اقتصادی امیدوار کننده نیستند و اینکه چطور مسئولان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد چطور و چگونه روند تورم را در سال آینده کاهشی میبینند، معلوم نیست اما اگر تیم اقتصادی دولت با همین فرمان پیش برود، دولت سیزدهم به سمت سقوط خواهد رفت.
- متاسفانه در حال حاضر شاهد شکاف بسیار زیاد درآمد و هزینه در بودجه هستیم که به افزایش کسری بودجه دامن زده است.
- هیچ شاخصی که نشانگر این باشد که اوضاع اقتصادی کشور با ادامه این روند در سال آینده بهبود پیدا میکند، وجود ندارد بلکه شاخصها حاکی از آن هستند که اقتصاد در سال آینده وضعیت بدتری نسبت به امسال خواهد داشت.
- عواملی موثر در نرخ تورم، ارز، طلا، سکه و ... مانند درآمدهای نفتی، تجارت خارجی، سیاست خارجی و تعاملات با دنیا هیچ کدام امیدوارکننده نیستند و همه این مولفهها نشان دهنده این هستند که در سال آینده شاخصهای اقتصادی وضعیت خوبی نخواهند داشت.
- همین افزایش میزان و نرخ مهاجرت و افزایش انتظارات تورمی بیانگر آینده نه چندان دور اقتصاد کشور است.
- رییس بانک مرکزی مدعی است که انتظارات تورمی باعث شده که نرخ ارز و تورم افزایش یابد اما سوال این است که مگر وظیفه شما در بانک مرکزی کنترل انتظارات تورمی نبوده است؟
- رییس بانک مرکزی مسئول حفظ و کنترل ارزش پول ملی کشور است و باید بتواند ارزش درآمد مردم را برای داشتن یک سفره آبرومند حفظ کند.
- اینکه رییس بانک مرکزی میگوید انتظار تورمی باعث رشد تورم و نرخ ارز شده مانند این است که بگوییم عامل مرگ، تولد و عامل طلاق، ازدواج بوده و در حال حاضر اظهارات در همین سطح عامیانه است.
- آثار مهار نقدینگی باید در کاهش کسری بودجه دید اما شاهد آن هستیم که رییس سازمان برنامه و بودجه از کسری 200 هزار میلیارد تومانی حرف میزند.
- وقتی کسری بودجه افزایش پیدا میکند پول بیپشتوانه چاپ میشود و این عامل افزایش تورم میشود.
- در حال حاضر تلاش دولت برای پوشش هزینههای جاری است و خبری از بودجه عمرانی نیست و همین افزایش هزینههای جاری دولت عامل رشد نقدینگی و در نهایت رشد نرخ تورم است. از سوی دیگر متاسفانه امیدی هم برای سرمایهگذاری در بخش تولید و افزایش صادرات نیست.
- آمار دولت هم مبنی بر مهار نقدینگی قابل اتکا نیست و دادهها در دست محققان و کارشناسان قرار نمیگیرد و عملکرد دولت را میتوان در همین افزایش سرسام آور نرخ تورم دید.
- شاخصهای اقتصادی پیامهای خطرناکی میدهند و ماشین دولت سیزدهم بیترمز و بیاختیار به سمت ناکجاآباد حرکت میکند.
دیدگاه تان را بنویسید